to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 06.07.2022

Κοινωνία

2η δίκη Χρυσής Αυγής: Aπορρίφθηκαν τα αιτήματα αποφυλάκισης του Λαγού και 3 ακόμα νεοναζί - Διακοπή για 26/7

"Όχι" στα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού και άλλων τριών καταδικασθέντων για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή είπαν οι δικαστές του Εφετείου, στη δεύτερη δικάσιμο της 2ης δίκης της Χρυσής Αυγής - Το δικαστήριο διέκοψε τις συνεδριάσεις του για τις 26 Ιουλίου ζητώντας περισσότερα έγγραφα για το αίτημα αναβολής της δίκης που έθεσαν οι συνήγοροι του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου


Διακόπηκε για τις 26 Ιουλίου η δίκη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να εξεταστεί το αίτημα αναβολής του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Το δικαστήριο, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα για την κατάσταση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής που νόσησε βαριά από κορονοϊό, ζήτησε από την υπεράσπισή του να προσκομίσει στην επόμενη συνεδρίαση ένα πρόσφατο αναλυτικό πιστοποιητικό για την κατάσταση της υγείας του και εφόσον είναι εφικτό, για την πρόβλεψη των γιατρών ως προς τον χρόνο που απαιτείται για την αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του καταδικασθέντος σε κάθειρξη 13 ετών, ο Νίκος Μιχαλολιάκος μετά από πολυήμερη νοσηλεία σε ΜΕΘ βρίσκεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης για προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η υπεράσπιση του καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών αρχηγού της Χρυσής Αυγής, αφού δήλωσε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος απουσιάζει για λόγους υγείας, καθώς είχε νοσηλευτεί με covid επί δύο μήνες στην εντατική και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης, έθεσε θέμα με την επίδοση της κλήσης στον εντολέα της αναφέροντας πως δεν επιδόθηκε νόμιμα. «Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου δεν ξέρει γιατί δικάζεται», είπε ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης που ζήτησε την αναβολή της δίκης ώστε να κλητευθεί νομίμως ο υπό κράτηση νοσηλευόμενος.

Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αποφυλάκισης

"Όχι" στα αιτήματα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού και άλλων τριών καταδικασθέντων για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή είπαν οι δικαστές του Εφετείου   Στο άκουσμα της απόφασης των δικαστών ο Γιάννης Λαγός άρχισε να χειροκροτά με δεικτική διάθεση. Πλην του Λαγού αιτήματα για να βγουν από την φυλακή είχαν υποβάλει ο πυρηνάρχης του Περάματος Αναστάσιος Πανταζής, ο Ελπιδοφόρος Καλαρύτης και ο Γιώργος Σταμπέλος επικαλούμενοι ανεπανόρθωτη βλάβη από την παραμονή τους στη φυλακή. Υπέρ της απόρριψης των αιτημάτων είχε ταχθεί και η Εισαγγελέας.

   Νωρίτερα οι συνήγοροι του ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγού δευτερολογησαν επί του αιτήματος αναστολής που υπέβαλε ο εντολέας τους, ενώ τον λόγο έλαβε και ο ίδιος ο κατηγορούμενος ο οποίος και σήμερα κατά την εκφώνηση του ονόματος του δήλωσε "πολιτικός κρατούμενος" (!).

   Ο εκ των συνηγόρων του, Κωνσταντίνος Πλεύρης, είπε στο δικαστήριο πως «όταν λέει ο Λαγός πως είναι πολιτικός κρατούμενος λέει αλήθεια διότι στο πρωτόδικο δικαστήριο μιλάγανε για τον φασισμό. Δικάστηκαν δηλαδή για τις ιδέες τους». Ο συνήγορος επανέλαβε τους ισχυρισμούς που έχει προβάλει και κατά την πρώτη δίκη, περί πολιτικοποίησης της υπόθεσης εξαιτίας δηλώσεων πολιτειακών και πολιτικών παραγόντων.  Ο Γιάννης Λαγός είπε στο δικαστήριο πως θεωρεί ότι έχει αδικηθεί και πως αδικείται επί 9 χρόνια ενώ τόνισε πως είναι συνολικά 3 χρόνια φυλακισμένος,"παντελώς άδικα". Όπως είπε ο καταδικασμένος σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών.

«Υπήρξε μια απόφαση που ήταν προϊόν εντολών. Μέσα σε μία ογκωδέστατη δικογραφία δεν υπάρχει ούτε μία πράξη που να μου αποδίδεται. Υπάρχουν μόνο ομιλίες μου. Το κατηγορητήριο λέει ότι είμαι φασίστας. Όχι εγκληματίας ,φασίστας» είπε, μεταξύ άλλων. Στην τελευταία φράση τού απάντησε η Μάγδα Φύσσα: «δολοφόνος είσαι».

Παράλληλα νομιμοποιήθηκαν και οι συνήγοροι προς υποστήριξη της κατηγορίας (Πολιτική Αγωγή) που θα εκπροσωπήσουν την οικογένεια Φύσσα, η οποία παρίσταται με πέντε συνηγόρους, μεταξύ των οποίων και ένας από εκείνους που είχαν εκπροσωπήσει τους αφισοκολλητές του ΚΚΕ, και τον Αμπουζίντ Εμπάρακ τον οποίο εκπροσωπούν τρεις συνήγοροι.

Με την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης η πρόεδρος Σοφία Πανουτσακοπούλου εκφώνησε τα ονόματα 56 κατηγορουμένων για την δράση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή εκ των οποίων ένας έχει αποβιώσει, ένας έχει παραιτηθεί του δικαιώματός του για έφεση, ενώ τέσσερις είναι αντιμέτωποι μόνο με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Οι μάρτυρες που εκφώνησε η πρόεδρος ήταν 146.

Να σημειωθεί ότι για 12 από το σύνολο των κατηγορουμένων η τελική έκβαση της δίκης ενδέχεται να έχει δυσάρεστη έκβαση καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν κρίνει μόνο τις εφέσεις που κατέθεσαν οι ίδιοι προσδοκώντας αθώωση ή μείωση των ποινών τους, αλλά και την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών ζητώντας μεγαλύτερες ποινές. Η έφεση του εισαγγελέα που θα κριθεί από τους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αφορά τους επτά καταδικασθέντες πρώην βουλευτές ως διευθυντική ομάδα αλλά και τους πέντε κατηγορούμενους για απόπειρα ανθρωποκτονίας του αλιεργάτη.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ - Ρεπορτάζ: Τζούλη Βινιεράτου

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)