to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:03 | 13.12.2012

Οικονομία

28,2 δισ. θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Μόλις δοθεί, όπως αναμένεται, η δόση ύψους 34,4 δισ. ευρώ προς τη χώρα, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα χρειαστούν 28,2 δισ. ευρώ για την περιβόητη ανακεφαλαιοποίησή τους...


Ξεκινά η επανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών αμέσως μετά τη χορήγηση της δόσης ύψους 34,4 δισ. ευρώ προς τη χώρα, καθώς στις 21 Δεκεμβρίου θα πρέπει να δημοσιεύσουν ισολογισμούς οι οποίοι να βεβαιώνουν τη βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες θα χρειαστούν 28,2 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίησή τους η οποία θα οδηγήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 9%.

Αναβαλλόμενος φόρος

Ο Έλληνας Κεντρικός Τραπεζίτης Γ. Προβόπουλος μιλώντας χθες στη βουλή, τόνισε ότι εφόσον εγκριθεί από την τρόικα η αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου, οι ελληνικές τράπεζες θα αντισταθμίσουν το 1,5 δισ. ευρώ που τους έχει «στοιχίσει» η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους.

Σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε ότι με την επανακεφαλαιοποίηση σαφώς οι τράπεζες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη δυνατότητα χορηγήσεων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η δυνατότητα αυτή θα αυξάνεται εφόσον υπάρξουν οι γνωστές πλέον προϋποθέσεις οι οποίες θα οδηγήσουν στην σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης της χώρας από τις αγορές.


Ο κ. Προβόπουλος εξήγησε στους βουλευτές ότι «το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις στη ρευστότητα και την κεφαλαιακή του επάρκεια, λόγω της κρίσης χρέους που πλήττει τη χώρα. Οι ελληνικές τράπεζες είναι εδώ και καιρό αποκομμένες από τις διεθνείς αγορές, αντιμετώπισαν μεγάλη εκροή καταθέσεων και σημαντικές απώλειες από την περικοπή του δημόσιου χρέους στο πλαίσιο του PSI». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι ιδιαίτερα θετικό ότι, έστω και με καθυστέρηση, ξεκίνησε η αναγκαία συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος.

Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και η ανασύνταξη του τραπεζικού συστήματος αποτελούν κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις, καθώς η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς αυτές εκ μέρους των εγχώριων αποταμιευτών και των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών. Η εξέλιξη αυτή θα συμβάλει στη χαλάρωση των πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες επί της ρευστότητάς τους, καθώς θα επηρεάσει θετικά τη ροή των καταθέσεων και τη δυνατότητα πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων».

Με το 100% στην επαναγορά


Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο πρόγραμμα της επαναγοράς με το 100% του χαρτοφυλακίου τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία του προγράμματος. Το συνολικό πραγματικό και όχι λογιστικό «κούρεμα» ανέρχεται στο 74,3% της αρχικής ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που συμμετείχαν στο PSI+, ή κεφάλαια ύψους 26,5 δισ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες ζημίες τις αντιμετωπίζει η Εθνική Τράπεζα (11 δισ. ευρώ) και τις μικρότερες η Alpha Bank (4,4 δισ. ευρώ). Η Τράπεζα Πειραιώς υπέστη 5,7 δισ. ευρώ ζημία και η Eurobank 5,4 δισ. ευρώ.



Πηγή: Ημερησία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)