to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:41 | 22.07.2022

Κοινωνία

27.817 καμένα στρέμματα στην Πεντέλη - Αυξάνονται τα ακατάλληλα και επικίνδυνα κτίρια

126 σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα ή επικίνδυνα για χρήση μέχρι στιγμής - Μεγάλα προβλήματα επίσης σε επαγγελματικούς χώρους και αποθήκες - Έκθετος ο πρωθυπουργός


Σε 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την 19η Ιουλίου στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής. Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Αυξάνονται τα ακατάλληλα ή επικίνδυνα κτίρια

Μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο αριθμός των ακατάλληλων κτιρίων που καταγράφονται μετά το καταστροφικό πέρασμα της φωτιάς στη βορειοανατολική Αττική, και όσο μεγαλώνει ο εν λόγω αριθμός, τόσο πιο ευδιάκριτα γίνονται τα ψέματα της κυβέρνησης η οποία έσπευσε να θριαμβολογήσει αυτοθαυμαζόμενη για την διαχείριση των πυρκαγιών.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε κτίρια των πληγέντων Δήμων Πεντέλης, Παλλήνης (Παλλήνη, Γέρακας, Ανθούσα) και Ραφήνας-Πικερμίου, συνολικά, από τα 251 ελεγχθέντα κτίρια, τα 162 είναι είτε ακατάλληλα για χρήση και χρειάζεται να επισκευαστούν, είτε είναι επικίνδυνα για χρήση.

Έκθετος ο Κ. Μητσοτάκης, που βιάστηκε να βγάλει... πόρισμα για περιορισμένες ζημιές.

Ειδικότερα, μετά τα 110 ακατάλληλα σπίτια που καταγράφηκαν χθες, στον ίδιο κατάλογο προστέθηκαν άλλα 16 σήμερα, με τον συνολικό απολογισμό των μη κατοικήσιμων, για την ώρα, σπιτιών να φτάνει πλέον τα 126.

Παράλληλα, προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και επικίνδυνοι για χρήση χαρακτηρίστηκαν συνολικά, χθες και σήμερα, 6 επαγγελματικοί χώροι, 29 αποθήκες και 1 εκκλησία.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι έλεγχοι από τους μηχανικούς.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτήρια:

Από αυτά 204 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 78 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 54 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν.

Επίσης, έχουν ελεγχθεί 8 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων 2 είναι κατάλληλοι για χρήση, 1 προσωρινά ακατάλληλος (χρήζει επισκευής) και 5 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

Ελέγχθηκαν 34 αποθήκες εκ των οποίων 5 κρίθηκαν κατάλληλες, 12 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 17 επικίνδυνες για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Τέλος ελέγχθηκαν 5 Ιεροί Ναοί - Δημόσια Κτήρια, εκ των οποίων οι 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και ο 1 προσωρινά ακατάλληλος για χρήση (χρήζει επισκευών).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ & Αυγή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)