to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:47 | 26.09.2013

Πολιτισμός

27&28 Σεπτεμβρίου: Διημερίδα για το «ρατσισμό και το φόβο» στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Διημερίδα με τίτλο «Ρατσισμός και Φόβος» διοργανώνει την Παρασκευή και το Σάββατο η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία στο Ινστιτούτο Γκαίτε (Ομήρου 14-16).


Η διημερίδα, εξαιρετικά επίκαιρη μετά τα πρόσφατα γεγονότα, θα περιλαμβάνει ομιλίες, συζητήσεις και προβολή ντοκιμαντέρ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 5:30 το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί συνεδρία με τίτλο «Ρατσισμός και Αντισημιτισμός: Ψυχικός και Κοινωνικός Εκφοβισμός», με ομιλίες των Νικήτα Κανάκη, Γενικού Γραμματέα των Γιατρών του Κόσμου, Ηλία Κατσούλη, πολιτικού επιστήμονα και Νικόλαου Τζαβάρα, ψυχιάτρου. Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι ο ψυχίατρος Στέλιος Κρασανάκης. 

Στις 8 μμ. θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ «Η σιωπή της Γκέρντα» (Γερμανία 2008) της Britta Wauer, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Knut Elstermann. Βιβλίο και ταινία αναφέρονται στην ιστορία της νεαρής Εβραίας Γκέρντα, που ύστερα από 40 χρόνια έσπασε τη σιωπή της, για τα όσα έζησε το 1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου, στον δημοσιογράφο Knut Elstermann. Ο ίδιος θα προλογίσει την ταινία και θα συζητήσει μετά την προβολή με το κοινό.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες. Η πρώτη ξεκινά στις 10 π.μ. και έχει τίτλο «Η Σύγχρονη Παρουσία της Ρατσιστικής Ιδεολογίας», με ομιλητές τους Βασιλική Γεωργιάδου, πολιτικό επιστήμονα, Μαρία Διαλλινά, ψυχίατρο, Σάββα Μιχαήλ, πολιτικό συγγραφέα και Δημήτρη Ψαρά, δημοσιογράφο-συγγραφέα. Πρόεδρος της συνεδρίας θα είναι η ιστορικός - μεταφράστρια Έμη Βαϊκούση. 

Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι η συνεδρία «Ρατσισμός: Η διαβρωτική του επίδραση στην Τέχνη. Μορφές Άμυνας», με ομιλίες των Αθανάσιου Αλεξανδρίδη, ψυχιάτρου, Ελισάβετ Κοτζιά, κριτικού λογοτεχνίας, Γιώργου Μποτονάκη, ψυχιάτρου και Κατερίνας Σχινά, κριτικού λογοτεχνίας, υπό την προεδρία της ψυχιάτρου Χρυσής Γιαννουλάκη.

Έπειτα από κάθε συνεδρία θα ακολουθεί συζήτηση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και οι ομάδες εργασίας «Μαθήματα για τον ρατσισμό σε μαύρο και άσπρο», στις 2.30 μ.μ., με τους ψυχιάτρους Αργυρώ Κυριαζή και Γρηγόρη Μανιαδάκη και στις 4.30 μ.μ. «Εμείς και η προκατάληψη», με τους ψυχιάτρους Ηλία Βλάχο και Ελισάβετ Παπανδρέου. 

Η διημερίδα θα είναι στα ελληνικά, η γλώσσα του ντοκιμαντέρ στα γερμανικά/αγγλικά με ελληνικούς υπότιτλους, η δε εισήγηση στην ταινία και η συζήτηση στα γερμανικά/ελληνικά με μετάφραση.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)