to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:04 | 26.09.2012

left.gr

Πολιτική

26 Σεπτεμβρίου / Γενική Απεργία - Το χρονικό της μεγαλειώδους διαδήλωσης

Μεγαλειώδες το σημερινό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ενάντια στο νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που προωθεί η τρικομματική κυβέρνηση, λέγοντας ένα ηχηρό «ΟΧΙ» στην εξαθλίωση της κοινωνίας. Για άλλη μία φορά, η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές, ρίχνοντας τόνους χημικών. Μείνετε συντονισμένοι στο left.gr. Ακολουθούν συνεντεύξεις διαδηλωτών και πλήρες ρεπορτάζ από τα σημερινά ογκώδη συλλαλητήρια και τις προσαγωγές και συλλήψεις διαδηλωτών.


Διαβάστε: Η αστυνομία συνέλαβε την εκδότρια της εφημερίδας "Εποχή" Άση Κλαυδιανού

Δείτε: Εντυπωσιακή η συγκέντρωση στην Ιεράπετρα (Βίντεο)

Δείτε: Η απεργιακή κινητοποίηση στο Ηράκλειο Κρήτης (Βίντεο)


Νομική υποστήριξη στη διαδήλωση (τηλ.210 3829 910)


Δείτε επίσης: Φωτογραφική ενημέρωση από την απεργιακή πορεία σήμερα, 26/9


και Eνημέρωση από την απεργιακή πορεία στη Θεσσαλονίκη 

* Ενημέρωση-φωτό: οι απεργιακές πορείες στη Λάρισα και την Αρτα   


* Συνεχής ενημέρωση κι εδώ: Οι απεργιακές διαδηλώσεις της Τετάρτης στο Red Notebook


7.09 μ.μ. Ενημέρωση από το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Χρήστο Καραγιαννίδη:  "Γυρίσαμε από ΓΑΔΑ. 12 συλλήψεις (μεταξύ τους και 3 ανήλικοι) από προσυγκέντρωση στου Ζωγράφου που έγιναν χωρίς καμία αιτία. 90 τουλάχιστον προσαγωγές χωρίς λόγο με επίλογή από το σωρό. Ένα ανοιγμένο κεφάλι πιτσιρικά ευτυχώς χωρίς άλλες παρενέργειες. Χτύπησαν μέχρι και αγγλίδα τουρίστρια και συνέλαβαν κοπέλα που πήγε να την σώσει"


6.08 μ.μ. Για 200.000 διαδηλωτές κάνει λόγο ο Guardian


5.23 μ.μ. Τα βίντεο της καταστολής :


Επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία φοιτητών και εργαζομένων ΕΜΠ (βίντεο)


Παλιά τους τέχνη κόσκινο! Πώς τα ΜΑΤ διέλυσαν άλλη μία πορεία! (βίντεο)


5.06 μ.μ. Καταγγελία διαδηλωτή στο left.gr: Χωρίς λόγο άνδρας των ΜΑΤ έσπασε τη μύτη 45χρονου διαδηλωτή


4.45 μ.μ. Ενημέρωση από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Κώστα Μπάρκα που βρίσκεται στη ΓΑΔΑ: Οι 12 προσαγωγές στου Ζωγράφου μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι υπόλοιποι προσαχθέντες αφήνονται σιγά σιγά ελεύθεροι. 200 διαδηλωτές βρίσκονται έξω από τη ΓΑΔΑ διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις.


4.05 μ.μ. Στη ΓΑΔΑ κατευθύνονται αυτήν την ώρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Γιάννης Σταθάς, Καραγιαννίδης Χρήστος και Αφροδίτη Σταμπούλη προκειμένου να υπάρξει επίσημη ενημέρωση για τις προσαγωγές και τις συλλήψεις. 


3.35 μ.μ. Συμπλοκές στα Εξάρχεια στη Βαλτετσίου στο ύψος της Μπενάκη.


3.30 μ.μ. 45.000 οι διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. Αν υπολογίσουμε ότι συνήθως η αστυνομία κάνει κούρεμα 50% στον αριθμό ...


3.23 μ.μ. Εκκαθάριση από την αστυνομία και στην Ομόνοια. Η αστυνομία κυνηγάει τους διαδηλωτές προς Πατησίων και 3ης Σεπτεμβρίου. 


3.18 μ.μ. Σε περισσότερες από 100 προσαγωγές έχει προχωρήσει η αστυνομία, πολλές δε σε άσχετα με οποιαδήποτε ένταση σημεία. Τουλάχιστον 6 με 7 αναμένεται να μετατραπούν σε συλλήψεις. Δικηγόρος που μπήκε στη ΓΑΔΑ άκουγε τους αστυνομικούς να λένε στους συναδέλφους τους «φέρτε κι άλλους». Άτομα από τη συνέλευση του Αγίου Δημητρίου έχουν αρχίσει ήδη και τα αφήνουν ελεύθερα από τη ΓΑΔΑ.


3.11 μ.μ. Σύμφωνα με το σταθμό Α' Βοηθειών στο Σύνταγμα 2 γυναίκες τραυματίες. 1 κοπέλα με χτύπημα στα πλευρά από κλοτσιά κ 1 λιποθυμία(από @doleross)


3.10 μ.μ. Πριν λίγο: Συνεχίζουν να προκαλούν τα ΜΑΤ. Διμοιρίες κατέβηκαν τη Μητροπόλεως, πέρασαν από την πλατεία στο Μοναστηράκι και στήθηκαν στη συμβολή Αθηνάς και Ερμού. Γιουχαΐστηκαν από τους διαδηλωτές. 


3.05 μ.μ. Νεότερες πληροφορίες από Ομόνοια: ΔΕΛΤΑδες χτύπησαν με μηχανάκι έναν διαδηλωτή στην Πειραιώς και αφού τον έριξαν κάτω, τον χτυπούσαν για πολλή ώρα. Το οδόστρωμα έχει γεμίσει αίματα, ενώ έχει μαζευτεί κόσμος και διαμαρτύρεται.


2.57 μ.μ. Κρότου λάμψης στην είσοδο του μετρό στην Ομόνοια. Παρατεταγμένη μία διμοιρία ΜΑΤ μπροστά στην Πολυκλινική. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για προσαγωγές δύο διαδηλωτών. Τα ΜΑΤ χτυπούσαν για ώρα τον έναν από τους δύο προσαχθέντες.


2.55 μ.μ. Μέχρι τη Συγγρού κυνηγάνε πολλές διμοιρίες ΜΑΤ διαδηλωτές. Με την παραμικρή αφορμή ή χωρίς, η αστυνομία απωθεί όσους βρίσκονται κοντά στις στήλες του Ολυμπίου Διός. 


2.50 μ.μ. Τα μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ περνάνε τώρα από την Αμαλίας προς Πανεπιστημίου.


2.46 μ.μ. Σε πολλά κομμάτια έχει σπάσει η πορεία. Κάποιοι εκδιώχθηκαν προς στήλες του Ολυμπίου Διός, από τη Σταδίου οπισθοχώρησε κόσμος που είτε δεν έφθασε ποτέ Σύνταγμα είτε εκδιώχθηκε από την Αστυνομία, άλλοι προς Ερμού, ενώ κάποια μπλοκ συνεχίζουν την πορεία από τη Φιλελλήνων.


2.43 μ.μ. Διαδηλωτές χτυπήθηκαν με γκλομπ όταν η αστυνομία τους στρίμωξε νωρίτερα στην πλατεία Συντάγματος.


2.35 μ.μ. Τρεις υδροφόρες της αστυνομίας μετακινήθηκαν από την Αμαλίας προς τις στήλες του Ολυμπίου Διός. Φωτιά και σε περίπτερο στην πλατεία Συντάγματος.


2.33 μ.μ. Τα ΜΑΤ κυνηγήσανε τους διαδηλωτές - Εκκαθάριση στην πλατεία Συντάγματος και την Αμαλίας. Φωτιά έχουν πάρει δέντρα στον Εθνικό Κήπο.


2.31 μ.μ.: Μέσα από την πλατεία Συντάγματος περνάνε οι διαδηλωτές για να καταλήξουν στην Αμαλίας, όπου τα ΜΑΤ τους υποδέχονται με χημικά. 


2.29 μ.μ.: Από ομάδα πρώτων βοηθειών: Χρειάζονται απλές μάσκες, ελαστικούς επιδέσμους,νερό, αυτοκόλλητη ταινία και μαλόξ.


2.27 μ.μ.: Τα μπλοκ στην οδό Σταδίου παραμένουν στη λεωφόρο. Συγκρούσεις μικρών ομάδων  με την αστυνομία λίγο πριν, με ρίψη μολότοφ και πέτρες.


2.23 μ.μ.: Η  αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές που οπισθοχωρούσαν από το κάτω μέρος της Πλατείας Συντάγματος και έτρεχαν προς το πάνω μέρος της Φιλελλήνων και τη Μητροπόλεως. Έριξαν κρότου-λάμψης και χημικά μέσα στους διαδηλωτές, με κίνδυνο να ποδοπατηθεί ο κόσμος που τρέχει πια από τη ΦΙλελλήνων προς Αμαλίας.


2.21 μ.μ.: Η  αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές στην Ερμού


2.16 μ.μ.:  Πέσαν χημικά στη συμβολή Σταδίου και Καρ. Σερβίας. Ο κόσμος έχει σπάσει στα δύο, έχει δημιουργηθεί ένα κενό στο σημείο.


2.13 μ.μ.: Ένταση αυτήν την ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ που βρίσκονται παρατεταγμένα μπροστά από τα ξενοδοχεία στη Β. Γεωργίου.


2.11 μ.μ.: Ασφυκτικά γεμάτο το Σύνταγμα. Ανεβαίνουν πλέον τα μπλοκ των πολιτικών οργανώσεων. Από τις 12.30 που έφτασαν τα πρώτα μπλοκ από την πορεία της  ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ η ροή της διαδήλωσης συνεχίζεται αμείωτη.

2.01 μ.μ.: Ενημέρωση για του Ζωγράφου: Σε προσυγκέντρωση 100 και πλέον ατόμων, κυρίως από την Αυτόνομη Συνέλευση Ζωγράφου, επιτέθηκε ομάδα ΔΕΛΤΑ της αστυνομίας το πρωί. Οι αστυνομικοί ζήτησαν να ελέγξουν τους συγκεντρωμένους και αμέσως μετά επιτέθηκαν. Δέκα τουλάχιστον προσαγωγές από το σημείο.

2.00 μ.μ.: Τα μπλοκ της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ περνάνε τώρα μπροστά από τη Βουλή.

1. 46 μ.μ.: Οι διαδηλωτές ανεβαίνουν εδώ και ώρα από την Όθωνος πλέον. Διμοιρίες ακινητες στη Β. Γεωργίου. Σύνθημα από πανό της ΑΣΕ-ΟΤΕ: «Για την καταστροφή της ζωής μας, θα γίνουμε ο εφιάλτης  σας. Troika, get the fuck out!»


Embedded image permalink


1.40 μ.μ.: Προσαγωγή, όχι σύλληψη, του Στασινόπουλου. θα αφεθεί σε λίγο (από Τουίτερ)


1.30 μ.μ.: Από τηλέφωνα: Πολύ μεγάλη η πορεία. Το μπλοκ του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων ανεβαίνει από την Όθωνος προς την πλατεία Συντάγματος. Αλλα μπλοκ στο τέλος της πορείας (π.χ. του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα) βρίσκονται ακόμα στη Βερανζέρου.


1.27 μ.μ.: Συνελήφθη ο δημοσιογράφος Στασινόπουλος (Έθνος) επειδή είχε μάσκα δακρυγόνου στην τσάντα του.(από Κόκκινο 105,5) 


1.24 μ.μ. Σε όλο το μήκος από Σύνταγμα ως Πατησίων εκτείνεται η πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Ενώ πολλά μπλοκ έχουν φτάσει ήδη στο Σύνταγμα και κατηφορίζουν πια την Πανεπιστημίου, άλλα μόλις ξεκινούν από το Πολυτεχνείο στην Πατησίων. Ενδεικτικά, το μπλοκ του Δικτύου Συνδικαλιστών ΡΙζοσπαστικής Αριστεράς βρίσκεται αυτή την ώρα ακόμα στο... Μινιόν. Σημειωτέον, πρώτη φορά εμφανίστηκε σε πορεία πανό με υπογραφή Νέοι/Νέες ΣΥΡΙΖΑ.


1.15 μ.μ.: Παραταγμένα τα ΜΑΤ όπως γράψαμε. Στη Β. Γεωργίου πορεύονται αυτη τη στιγμή τα μπλοκ των εργαζόμενων στους ΟΤΑ.


1.08 μ.μ.: Τα ΜΑΤ έχουν κατέβει και στα 2 πεζοδρόμια της Β. Γεωργίου, μπροστά από τα ξενοδοχεία αλλά και μπλοκάροντας την πρόσβαση προς την πλατεία Συντάγματος. 


12.50: Η πορεία του ΠΑΜΕ που είχε φτάσει Σύνταγμα έχει πλέον αποχωρήσει. Πυκνή η ροή διαδηλωτών στη Σταδίου.  Ο Αλέξης Τσίπρας στην απεργιακή πορεία (φωτογραφίες)


12.25:  Eνώ τα πρώτα μπλοκ φτάνουν πια στο τέλος της Σταδίου, τα τελευταία δεν έχουν καν ξεκινήσει από το Μουσείο. «Ανυπακοή, απεργία γενική» το σύνθημα που ακούγεται, όπως π.χ. από το μπλοκ των εργαζόμενους στους δήμους.


12.15: Οπως μας πληροφόρησαν από την ομάδα νομικής βοήθειας δικηγόρων ΣΥΡΙΖΑ (κάποιοι ήδη κατευθύνονται προς ΓΑΔΑ):


- Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, η αστυνομία σταμάτησε κομβόι με 100 άτομα που κατευθύνοντας προς Πολύγυρο για την εκεί πορεία. Μετά από παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά του η Κατερίνα Ιγγλέζη) και τις διαμαρτυρίες του κόσμου, αφέθηκαν να συνεχίσουν.


- Τα περίπου 30 άτομα που προσήχθησαν από την περιοχή του Μπραχαμίου, οδηγούνται τώρα στη ΓΑΔΑ.


- Εγιναν κάποιες προσαγωγές από την περιοχή του Ζωγράφου, καθώς και 2 μεμονωμένες προσαγωγές από τη Λ. Αλεξάνδρας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση,  προσήχθησαν  επειδή ο ένας είχε μια μάσκα και ο άλλος ρώτησε, μετά τον έλεγχο, "γιατί μας ελέγξατε"...


12.05 π.μ.: Εχει ξεκινήσει η πορεία από τη ΓΣΕΕ. Η κεφαλή στρίβει τώρα στη λεωφόρο Σταδίου. Πάρα πολύς κόσμος, όσο  φτάνει το μάτι από την Ομόνοια κοιτώντας προς το Πεδίο του Αρεως. Διακριτκή παρουσία της αστυνομίας. Το ΠΑΜΕ έχει φτάσει στο Σύνταγμα.


11.59 π.μ.: Στο σταθμό της Δάφνης, η αστυνομία έχει συλλάβει ή προσαγάγει ομάδα νεαρών, με την κατηγορία ότι τους βρήκε μολότοφ. (η πληροφορία μεταδίδεται στο twitter και μας έφτασε και από αναγνώστη του left.gr)

11.55 π.μ.: To ΠAME εκτιμά σε 20.000 τους διαδηλωτές που πορεύονται ήδη προς το Σύνταγμα με τα μπλοκ του. Στα Λουλουδάδικα έχει τοποθετηθεί ο γνωστός φράχτης από την αστυνομία (φωτό από Τουίτερ)

11.45 π.μ.: Ο κόσμος έχει γεμίσει ασφυκτικά την Πατησίων, από το Πεδίο του Αρεως ως την Ομόνοια. Στην Ομόνοια είναι συγκεντρωμένα τα μπλοκ του ΚΚΕ. Εντυπωσιακό στοιχείο: Ο κόσμος, επειδή φράκαρε πια η Πλατεία Αιγύπτου (μπροστά στη ΓΣΕΕ) έχει πια κατακλυσει και την Λ. Αλεξάνδρας ως το ύψος της Ζαϊμη!

11.10 π.μ.: Ηδη ο κόσμος έχει γεμίσει όλο το δρόμο από το Πεδίο του Αρεως ως την Ομόνοια. Η Αλεξάνδρας είναι ανοιχτή στην κυκλοφορία ως το Πεδίο του Αρεως και μετά η κίνηση εκτρέπεται προς Κυψέλη/Πλ. Βικτωρίας.


---

Κεντρική συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στο Πεδίο του Αρεως * Mετρό, ηλεκτρικός και λεωφορεία θα λειτουργούν από 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, το τραμ από τις 6.00  ως τις 24.00  * Αυτόνομη Παρέμβαση: σε πανεργατικό-ανατρεπτικό σεισμό να εξελιχθεί η γενική απεργία, με πραγματικό πρωταγωνιστή την κοινωνία που θυσιάζεται στο βωμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του μνημονίου * «Να πάρουμε την υπόθεση της Πανελλαδικής-Πανεργατικής απεργίας στα χέρια μας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ενισχύοντας πριν απ' όλα την συσπείρωση, την αγωνιστικότητα και ενότητά μας», τονίζει το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς (προσυγκέντρωση 10.30 π.μ. στο Μουσείο).


Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς τονίζει στην ανακοίνωσή του:

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;}

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, διαψεύδοντας πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις των τριών αυτών κομμάτων για επαναδιαπραγμάτευση – απαγκίστρωση από τα μνημόνια και εξαπατώντας το λαό, προετοιμάζει, εφαρμόζοντας πιστά το μνημόνιο, με το νέο πακέτο αντικοινωνικών μέτρων τη μεγαλύτερη λεηλασία, που έχει υποστεί διαχρονικά η κοινωνία και η χώρα μας.

Μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, δημόσια περιουσία, κατώτατος μισθός, εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, πενθήμερο, οκτάωρο μπαίνουν εκ νέου στην κλίνη του Προκρούστη σε όφελος των τοκογλύφων δανειστών της και των δυνάμεων του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Η χώρα μας σταδιακά μετατρέπεται σε μια ειδική οικονομική ζώνη με μισθούς και εργασιακές σχέσεις Κίνας και κοινωνικές πολιτικές υποσαχάριας Αφρικής, αλλά κόστος ζωής Βρυξελλών και Γερμανίας».

Καλέσματα - ανακοινώσεις :

Η Αυτόνομη Παρέμβαση για την αυριανή απεργία   *  Συμμετοχή και της ΓΣΕΒΕΕ στην απεργία της Τετάρτης  * ΟΛΜΕ: Με όλες τις δυνάμεις στην απεργία της 26 Σεπτεμβρίου * Η ΟΙΕΛΕ συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία * Το κάλεσμα της “Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας” στην απεργία της Τετάρτης


Tι κάνουμε αν... :
Έλεγχος στοιχείων ταυτότητας στο δρόμο, προσαγωγή στο τμήμα


2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)