Από τα τέλη του 2021, η Ευρώπη έχει κατακλυστεί από το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών, ενώ σοβαρά κρούσματα έχουν καταγραφεί και στην Βόρεια και την Νότια Αμερική.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι η αύξηση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών μεταξύ των θηλαστικών αυξάνει τις πιθανότητες ο ιός να εξαπλωθεί πιο εύκολα στους ανθρώπους.
Φιλανδία
Η Φινλανδία, ο μεγαλύτερος παραγωγός γούνας αλεπούς στην Ευρώπη με 400 γουνοφάρμες και περίπου 1,3 εκατομμύρια γουνοφόρα ζώα, θανάτωσε 120.000 εκτρεφόμενες αλεπούδες και μινκ ως απάντηση στα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στα γουναράδικα της χώρας.
Τον Ιούνιο αναφέρθηκαν κρούσματα γρίπης των πτηνών H5N1 σε γλάρους και τα πρώτα κρούσματα μολυσμένων γουνοφόρων ζώων εντοπίστηκαν στη Φινλανδία τον Ιούλιο. Ο ιός έχει σκοτώσει χιλιάδες γλάρους και άλλα είδη πτηνών, έχει θέσει σε κίνδυνο τα ζώα και έχει περιορίσει τα ταξίδια σε ορισμένες περιοχές. Οι φινλανδικές αρχές αποφάσισαν στις αρχές Αυγούστου να θανατώσουν γουνοφόρα ζώα σε όλες τις φάρμες με μολύνσεις και ο αριθμός των σφαγών αυξάνεται σταθερά από τότε.
Τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε η Φινλανδική Αρχή Τροφίμων για την πρόληψη της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών είναι εντολή θανάτωσης όλων των ζώων σε εκτροφεία γουνοφόρων με μολύνσεις από τη γρίπη των πτηνών.
Προηγουμένως, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν κατά περίπτωση.
Τα εκτιμώμενα στοιχεία δείχνουν ότι η απόφαση θα ισχύει για περίπου 115.000 ζώα, με 109.000 αλεπούδες και 6.000 σκύλους ρακούν. Αυτό προστίθεται επίσης στην προηγούμενη εντολή σφαγής περίπου 135.000 ζώων, εκ των οποίων 50.000 ήταν μινκ, 79.000 αλεπούδες και 6.000 σκυλιά ρακούν.
Οι ιολόγοι προτρέπουν τις κυβερνήσεις να «καταργήσουν» την εκτροφή γούνας λόγω κινδύνου πανδημίας
Πρόσφατη δημοσιευμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εκτροφεία μινκ, ειδικότερα, θα πρέπει να κλείσουν προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, καθώς και τα εμπλεκόμενα ζώα.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τους ιολόγους Wendy Barclay και Thomas Peacock και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι διάφορες πτυχές της βιομηχανίας εκτροφής γούνας αυξάνουν τον κίνδυνο εξάρσεων ασθενειών και μελλοντικών πανδημιών. Κατέληξαν στο ότι τα μινκ αποτελούν ιδιαίτερα απειλή «περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο εκτρεφόμενο είδος».