to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

25 Μαρτίου 2021

Χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης του μέλλοντος αν βγάλουμε τα σωστά διδάγματα από την κρίση και αν κατανοήσουμε λίγο πιο βαθιά την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία μπορούμε να τα πάμε πολύ καλυτέρα στο μέλλον.


Μια χώρα που γεννήθηκε από μία Εθνική Επανάσταση και γιορτάζει τα 197 χρόνια από τότε μπορεί και σήμερα το αίτημα της να είναι η εμπέδωση ακριβώς αυτής της ανεξαρτησίας; 

Είναι  μια ευκαιρία για μια ψύχραιμη και νηφάλια συζήτηση όχι απλώς όμως ανασκόπησης του παρελθόντος αλλά  μια προσπάθεια προγραμματισμού για το παρόν και πρόβλεψης για το μέλλον. Στα μέσα του  2018, θα  κατορθώσουμε, όπως όλα δείχνουν, μετά από μεγάλο αγώνα και εξαιρετικά πολλές θυσίες του λαού μας,   να μπει ένα τέλος σε μια απ’ τις πιο σκληρές περιόδους στη  σύγχρονη ιστορία  της χώρας.

 Πως σκεπτόμαστε τον εαυτό μας στο μέλλον; Που στοχεύουμε και που μπορούμε να φτάσουμε; Μπορούμε να υπερβούμε την οικονομική μας καχεξία; Μπορεί η χώρα να επανέλθει σε μία οικονομική και κοινωνική κανονικότητα;  ή η οικονομική κρίση θα μετατραπεί σε μια υπαρξιακή κρίση για τη χώρα μας;  Και τέλος, ποιοι είναι οι λόγοι των μεγάλων διακυμάνσεων, τόσες φορές, στη σύγχρονη ιστορία μας. 

Ας αρχίσουμε με τις προτεραιότητες του σήμερα: 

Το πρώτο είναι η συνοχή μας σε κοινωνικό και δημοκρατικό επίπεδο δηλ η συγκρότηση ενός ισχυρού πλέγματος κοινωνικής προστασίας για τα επόμενα χρόνια είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να σταθεροποιηθεί η χώρα και να πάει μπροστά. 

Δεύτερο είναι η σταθερή μας εσωτερική,  πολιτική  συναίνεση- συνεννόηση για βασικά θέματα, ανεξαρτήτως επιμέρους διαφωνιών και απόψεων. Και για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται ένα σημαντικό θεσμικό, δημοκρατικό, εκσυγχρονισμό, γιατί ακόμα λειτουργούμε   στους αρμούς ενός συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα. 

Η Ελλάδα χρειάζεται θεσμικές μεταρρυθμίσεις και δημοκρατική εμβάθυνση προκειμένου η επανεκκίνηση της να γίνει σε συνθήκες σταθερότητας και ανάπτυξης. 

Οφείλουμε να καταλάβουμε ότι προκειμένου να καλύψουμε το χαμένο έδαφος στην οικονομία, πρέπει  να καινοτομήσουμε, να δημιουργήσουμε νέο πλούτο, να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, να βρεθούμε μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις.  Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει ραγδαία, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και την 4η βιομηχανική επανάσταση θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με τον κόσμο γύρω μας όχι μόνο τις σχέσεις με τους γείτονές μας, τις ισορροπίες σε διεθνές επίπεδο. Δεν αρκεί απλά να αναπτυχθεί η συρρικνωμένη οικονομία μας, πρέπει να απαντήσουμε στο «πως», «για ποιους», «σε ποια κατεύθυνση».

Τρίτον, πρέπει να δούμε με ανοικτό πνεύμα, ρεαλισμό αλλά και ανοιχτή καρδιά τη διεθνή θέση της χώρας μας. Να ξανασκεφτούμε τα ανοιχτά ζητήματα στη περιοχή μας. 

 Κανένα νοικοκυρεμένο σπίτι δεν πρόκοψε και δεν αναπτύχθηκε σε μια γειτονιά που φλέγεται. Οι προκλήσεις του μέλλοντος στη περιοχή μας είναι μεγάλες, πληθυσμιακές ανακατατάξεις, προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, κλιματική αλλαγή. Για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα αυτά χρειάζεται μεγάλες πολιτικές πρωτοβουλίες διεθνούς εμβέλειας. Η Ελλάδα παρά το μικρό της μέγεθος και την συρρικνωμένη οικονομία της μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Είμαστε μία μικρή χώρα με μεγάλο όνομα και αξιόλογους πόρους. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μεγάλες και σταθερές  συμμαχίες  ως μια χώρα σταθερή, δημοκρατική, αξιόπιστο συνομιλητή για τη διεθνή κοινότητα.

Το πιο σημαντικό απ’ όλα όμως είναι να ξεφύγουμε από τους μεγάλους μας εσωτερικούς μύθους. Δεν είμαστε και ούτε θέλουμε να μείνουμε στο περιθώριο μιας «Ευρωπαϊκής  ιδιαιτερότητας». Να δούμε τα προβλήματα μας κατάματα και να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε με ρεαλισμό χωρίς να μπερδεύουμε το μπόι μας με τη σκιά μας. Να μάθουμε να συζητάμε και να αντιπαρατιθέμεθα με επιχειρήματα κι όχι με συνθήματα, να κάνουμε την «αλήθεια» όχι  μόνο σύνθημα αλλά και περιεχόμενο της πολιτικής μας ως ενεργοί πολίτες και ως  πολιτικό σύστημα.

Χωρίς καμία διάθεση ωραιοποίησης του μέλλοντος αν βγάλουμε τα σωστά διδάγματα από την κρίση και αν κατανοήσουμε λίγο πιο βαθιά την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια ιστορία μπορούμε να τα πάμε πολύ καλυτέρα στο μέλλον. Το δικαιούμαστε νομίζω γιατί τα τελευταία χρόνια πονέσαμε πολύ, κουραστήκαμε πολύ και πρέπει να έχουμε μάθει πια ότι  κανείς δεν θα μας  χαρίσει την ανεξαρτησία μας, ούτε μας την χάρισε ποτέ, μόνοι μας πρέπει να χαράξουμε το δρόμο μας.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι Διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)