to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 10.12.2017

Πολιτισμός

25 χρόνια εκδόσεις «Νήσος», 25 χρόνια θεωρητικής σκέψης και γραφής

Κρατώντας σταθερό τον αρχικό της στόχο η Νήσος με τα χρόνια μεγάλωσε κι εξελίχτηκε σ' έναν από τους λίγους εκδοτικούς οίκους που πέρα από τα απαιτητικά δοκίμια οι σειρές της απευθύνονται σ' ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.


Εικοσιπέντε χρόνια δραστηριότητας στο πεδίο των κοινωνικών και ανθρωπιστικών επιστημών συμπλήρωσαν το 2017 οι εκδόσεις Νήσος, με βιβλία που απευθύνονται στην πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο.

Ξεκίνησαν το 1992 σαν Eταιρεία Mελέτης των Eπιστημών του Aνθρώπου με πρωτοβουλία μιας ομάδας διανοούμενων πανεπιστημιακών με στόχο να εμπλουτίσουν την ελληνική βιβλιογραφία στα πεδία των ανθρωπιστικών σπουδών και να φτιάξουν εκπαιδευτικά εργαλεία σκέψης για τους φοιτητές τους. Στην πορεία έγιναν εκδοτικός οίκος, με επικεφαλής την Πόλα Καπόλα και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή ΕΚΠΑ, Γεράσιμο Κουζέλη από την ιδρυτική ομάδα.

Κρατώντας σταθερό τον αρχικό της στόχο η Νήσος με τα χρόνια μεγάλωσε κι εξελίχτηκε σ' έναν από τους λίγους εκδοτικούς οίκους που πέρα από τα απαιτητικά δοκίμια οι σειρές της απευθύνονται σ' ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.

Οι τίτλοι της μέσα στα εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας της εκτείνονται από τις μονογραφίες του Κοσμά Ψυχοπαίδη, του Τάσου Χρηστίδη, του Θανάση Τζαβάρα, του Βασίλη Κάλφα, της Δήμητρας Μακρυνιώτη μέχρι τους συλλογικούς θεματικούς τόμους για τη φεμινιστική θεωρία, τη μεταποικιακή κριτική, την παιδική ηλικία ή τη μετανάστευση αλλά και τις μελέτες για την εθνομουσικολογία ή τη βιοηθική.

Το μεγάλο εκδοτικό έργο της Νήσου είναι τα ‘Απαντα του Αριστοτέλη, με δύο κρατικά βραβεία μετάφρασης για την απόδοση στα νέα ελληνικά των τόμων «Φυσικά» και «Μικρά Φυσικά» από τους πανεπιστημιακούς Βασίλη Κάλφα και τον Ηλία Γεωργούλα, αντίστοιχα.

Όσο για την εκδοτική επιτυχία του 2017 αυτή ήταν η Φαινομενολογία της αντίληψης» του Μωρίς Μερλώ-Ποντύ,ένα κλασικό βιβλίο φιλοσοφίας, 700 σελίδων, που έγινε μπεστ σέλερ κόντρα στα γούστα της εποχής. «Μας εκπλήσσει όπως κι εσάς. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν απαντήσεις για το σήμερα μέσα από τέτοια αναγνώσματα, γι αυτό και τα βιβλία μας εκτός από την επιστημονική κοινότητα απευθύνονται και σε κάθε ανήσυχο αναγνώστη» σχολιάζει η εκδότρια της Νήσου και πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, Πόλα Καπόλα στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Σε ποιο βαθμό οι εκδοτικές επιλογές της έχουν να κάνουν με την ζήτηση της αγοράς ; «Αυτό που γνωρίζω είναι το κοινό μας αλλά δεν γνωρίζω ακριβώς τι πουλιέται επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την αναγνωστική συμπεριφορά του κοινού» παρατηρεί.

Στις κυκλοφορίες της Νήσου εντός Δεκεμβρίου αναμένονται, μεταξύ άλλων, τα βιβλία

- « Κύρκος Δοξιάδης, Ιδεολογία. Έξι διαλέξεις», όπου ο καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Κύρκος Δοξιάδης διερευνά τον όρο ιδεολογία με βασικές αναφορές στο έργο του Μισέλ Φουκώ και στη χρήση του όρου στο νεανικό έργο των Μάρξ και Ένγκελς «Η γερμανική Ιδεολογία».

-Μιχάλης Παπαδόπουλος: «Η αυτοκτονία της ψυχιατρικής», με θέματα αιχμής την παρέμβαση της φαρμακοβιομηχανίας στα επιστημονικά κριτήρια, την επινόηση καινούργιων «διαταραχών» ιδίως στην παιδική ηλικία όπου βλέπουμε να ενσκήπτουν ως επιδημίες οι

μαθησιακές δυσκολίες, η δυσλεξία, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού», παρατηρεί ο συγγραφέας.

-Ρενέ Ζιράρ: «Βία και θρησκεία. Αιτία ή αποτέλεσμα;» Mια συλλογή κειμένων του ρηξικέλευθου Γάλλου στοχαστή, ιδιαίτερα καίρια «σε αυτήν την εποχή των θρησκευτικών και πολιτικών εντάσεων σε πλανητικό επίπεδο, σε αυτή την εποχή των άκρων, ίσως να χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να αναθεωρήσουμε τις φιλοσοφικές, πολιτικές και κοινωνικές κατηγορίες μας και κυρίως τις ατομικές μας πρακτικές με τη βοήθεια στοχαστών που δεν φοβούνται να σκεφτούν μέχρι τα άκρα. Και ο Ρενέ Ζιράρ είναι αδιαμφισβήτητα ένας από αυτούς» σημειώνει ο μεταφραστής του, Αντώνης Καλατζής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)