to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Απεργία στην Εθνική Ασφαλιστική: Ένας στους τρεις είναι εργολαβικός

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής πραγματοποιεί 24ωρη προειδοποιητική απεργία σήμερα, Τετάρτη 8 Ιανουαρίου διεκδικώντας τη βελτίωση της αμοιβής και των όρων εργασίας των εργαζόμενων μέσω της εργολαβικής εταιρίας «Icap Outsourcing Solutions»


(φωτογραφίες από την απεργιακή συγκέντρωση: Left.gr)

Η γενίκευση της εργολαβοποίησης στην αγορά εργασίας βρίσκεται και πάλι το προσκήνιο με αφορμή τις μαζικές απολύσεις στα ΕΛΠΕ αλλά και την εν εξελίξει απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ που καταγγέλλουν ότι πάνω από 5.000 εργαζόμενοι στον όμιλο εργάζονται μέσω τρίτων εταιρειών σε άθλιες συνθήκες και εκτός συλλογικής σύμβασης. 

Το φαινόμενο των εργολαβικών και των ενοικιαζόμενων τείνει να γίνει κανόνας, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όχι μόνο δεν βάζει φρένο, αλλά ξηλώνει με μεθοδικότητα κάθε μέτρο στοιχειώδους προστασίας των εργαζόμενων αυτών (βλέπε ΕΔΩ και ΕΔΩ).  Η (εικονική) εργολαβία, όπως έχουμε αναλύσει στον σχετικό ΦΑΚΕΛΟ του Left.gr, έχει δυστυχώς γίνει το όχημα εδώ και δεκαετίες για να διαβρώνονται αργά αλλά συστηματικά τα εργασιακά δικαιώματα.

Πάνω από 10 χρόνια σε ομηρία!

Με φόντο και τις πρόσφατες μαζικές απολύσεις ενοικιαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής, το μόνο σωματείο στο χρηματοπιστωτικό κλάδο το οποίο έχει, ύστερα από αλλαγή του καταστατικού του, εγγράψει ως μέλη του και τους εργαζόμενους στην Εθνική Ασφαλιστική μέσω τρίτων (εργολαβικών) εταιρειών, πραγματοποιεί την Τετάρτη 8/1 πανελλαδική απεργία (και συγκέντρωση από νωρίς το πρωί στο κτήριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη λεωφόρο Συγγρού) με κύριο αίτημα την ουσιαστική στήριξη των εργολαβικών εργαζόμενων  μέσω της «Icap Outsourcing Solutions», η οποία ανήκει στους μεγάλους «παίχτες» της μεσιτείας στην αγορά εργασίας.

Ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα (ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ.), εξέδωσε ανακοίνωση «αμέριστης συμπαράστασής» στην απεργιακή κινητοποίηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής θυμίζοντας τη στήριξη του τελευταίου κατά την ίδρυση του δικού ΣΥ.ΔΑ.Π.Τ.Τ. και στις δυναμικές κινητοποιήσεις του 2014. «Αυτές που είχαν σαν αποτέλεσμα να αψηφήσουν οι συνάδελφοι ενοικιαζόμενοι–εργολαβικοί τον φόβο, να αγνοήσουν παλαιότερες αλλά σαφείς απειλές της διοίκησης: όποιος γραφτεί στο σωματείο θα τον απολύσω, και να γραφτούν μαζικά στον Σύλλογο Υπαλλήλων της Εθνικής Ασφαλιστικής».

«Μετά τις εξελίξεις στη Τράπεζα Πειραιώς, όπου τραπεζοϋπάλληλοι μετακινήθηκαν σε άλλη εταιρεία, τις εξελίξεις στον ΟΤΕ όπου οι απεργοί πρέπει να περιφρουρούν την απεργία τους για να μη γίνονται απεργοσπάστες οι συνάδελφοι τους εργολαβικοί εργαζόμενοι, θα πρέπει να αποτελεί συνείδηση σε όλους μας ότι  η δύναμη μας είναι η ενότητα  των εργαζομένων και οι κοινοί αγώνες», αναφέρει από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ETE - προερχόμενων από την πρώην  ΕΘΝΟDATA.

Σήμερα απασχολούνται στην Εθνική Ασφαλιστική μέσω της ICAP 219 εργαζόμενοι έναντι 668 μόνιμων εργαζόμενων (627 που υπηρετούν στην Εταιρία και 41 που υπηρετούν στην ΕΤΕ). Δηλαδή για κάθε 3  εργαζόμενους υπηρετεί και ένας εργολαβικός!

Η πιο παλιά εργαζόμενη μέσω της ICAP, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το σωματείο, θα κλείσει το 2020 τα 19 χρόνια συνεχόμενης υπηρεσίας στην Εταιρία ενώ 113 εργαζόμενοι υπηρετούν συνεχόμενα πριν το 2010, κλείνουν δηλαδή πάνω από 10 χρόνια υπηρεσίας στην Εθνική Ασφαλιστική. Ο μέσος μικτός μισθός τους μόλις ξεπερνάει τα χίλια ευρώ (1014€) για τους εργαζόμενους στις κεντρικές υπηρεσίες και τα 750 € για τους εργαζόμενους στο τηλεφωνικό κέντρο.

Τέσσερις εργαζόμενοι είναι πάνω από 60 χρονών και εξακολουθούν να εργάζονται για να συμπληρώσουν τα ένσημα τους. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 38,5 χρόνια και οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζόμενων (139).

«Αυτοί όλοι είναι οι άνθρωποι της Εθνικής. Είναι οι συνάδελφοί μας. Είναι οι εργαζόμενοι του διπλανού μας γραφείου. Είναι αυτοί που η Διοίκηση δεν τους βλέπει και δεν τους αντιμετωπίζει σαν εργαζόμενους. Αποτελούν γι' αυτήν απλά παροχή εργολαβικού έργου. Αποτελούν απρόσωπα νούμερα στο budget εξόδων της Εταιρίας», σημειώνει χαρακτηριστικά το σωματείο και τονίζει:

Μα για μας είναι οι άνθρωποί μας. Είναι η Χριστίνα, ο Βασίλης, η Κατερίνα, ο Γιώργος, η Βασιλική, ο Χρήστος, η Σοφία, ο Δημήτρης, η Λουσίν, ο Ανδρέας, η Δήμητρα, ο Νίκος, η Εύη, ο Γιάννης, η Ζωή, ο Κώστας, η Νάνσυ, ο Παύλος, η Ειρήνη, ο Μπάμπης, η Δώρα, ο Οδυσσέας, η Αντιγόνη, ο Ηλίας, η Ρίτσα, ο Παντελής, η Ναταλία, ο Λεωνίδας, η Μάγδα, ο Άρης, η Σταυρούλα, ο Ναπολέων, η Βάνα, ο Βαγγέλης, η Πόπη, ο Στέφανος, η Έλλη, ο Μύρωνας, η Ανδριάνα, ο Τάσος, η Αθηναρέτη, ο Παντελεήμων, η Βέρα, ο Γαβριήλ, η Μίνα, ο Παναγιώτης, η Μαρίνα, η Ζηνοβία, ο Θωμάς, η Βικτώρια, ο Διονύσης, η Βαΐα, η Ευαγγελία, η Αγαθή, η Ροδάνθη, η Ανθούλα, η Αλτάνα, η Ευδοκία, η Τόνια, η Νεβένια, η Ασπασία, η Βικτωρία, η Γιόνα, η Αγγελίνα, η Ράνια, η Μοσχούλα, η Δώρα, η Ιωάννα, η Μαριαλένα, η Μαρία, η Δέσποινα, η Ελισσάβετ, η Νίκη, η Αιμιλία, η Πόπη και όλες και όλοι που αγωνίζονται σε κάθε υπηρεσιακή ενότητα της Εταιρίας μας, μαζί με όλους μας, για να κρατήσουν το όνομα της Εταιρίας στο επίπεδο που της αρμόζει.

Είμαστε όλοι εμείς, μαζί και με τις γραμματείς των εταιρικών γραφείων παραγωγής οι εργαζόμενοι της Εθνικής.

Είμαστε οι άνθρωποι και η ραχοκοκαλιά της Εταιρίας.

Η καρδιά της Εταιρίας χτυπάει στον ρυθμό της καθεμιάς και του καθενός από εμάς.

Ζητάμε να μας αντιμετωπίζουν σαν ανθρώπους, όχι μόνο σαν νούμερα.

Ζητάμε να μας αντιμετωπίζουν με την αξιοπρέπεια που πρέπει στους ανθρώπους τούτης της Εταιρίας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ μετά το παραγωγικό κλείσιμο της χρονιάς, σεβόμενοι τους συνεργάτες μας που αγωνίζονται για την παραγωγή και την έγκαιρη παράδοση των συμβολαίων της Εταιρίας μας, της Πρώτης Ασφαλιστικής.

Της Εταιρίας που πρέπει να αποτελεί και την Πρώτη Ασφαλιστική και για τους ανθρώπους της.

Ζητάμε συγνώμη από τους ασφαλισμένους μας για την προσωρινή τυχόν ταλαιπωρία τους. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για να την καλύψουμε.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για τους ανθρώπους μας. Για τους ανθρώπους της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Διεκδικούμε το δικαίωμα όλων μας στην αξιοπρέπεια.

Και είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)