to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:40 | 01.11.2013

Κοινωνία

24ωρη απεργία των εργαζομένων στην ψυχική υγεία - Συγκέντρωση στο υπ. Υγείας (ενημέρωση-φωτ.)

Συγκέντρωση το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπ. Υγείας - Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία «Δαφνί» και «Δρομοκαΐτειο», μετά την απόφαση του συλλόγου εργαζομένων για 24ωρη απεργία.


Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση από τις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας. 

1.00 μ.μ.: Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ανεβαίνει στο υπ. Υγείας, μαζί τους και ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ, για συνάντηση με στελέχη του υπουργείου.

Embedded image permalink

Ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Δρομοκαϊίτειου ανακοινώνει το κλείσιμό της εφημερίας για νέες εισαγωγές (σύμφωνα με νεότερη διευκρίνιση) και καλεί τον υπουργό Υγείας να παραιτηθεί (φωτ.: Δρομογράφος όπως και όλες οι παρακάτω)

Embedded image permalink

Από τη συγκέντρωση στο υπ. Υγείας, που είναι σε εξέλιξη (φωτ. Δρομογράφος)

Embedded image permalink

Από τη συγκέντρωση των εργαζόμενων στο υπ. Υγείας

«Η ψευδεπίγραφη ψυχιατρική αποασυλοποίηση είναι μέρος των γενικότερων αντιδραστικών αλλαγών στον τομέα της υγείας που στοχεύει να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη της νοσηλείας και αποκατάστασης των ψυχικά ασθενών, να μετακυλήσει την ευθύνη και το κόστος της θεραπείας στους ασθενείς και τις οικογένειές τους, να διευρυνθεί το πεδίο της επιχειρηματικής δράσης σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, να διοχετευτεί ζεστό χρήμα στις Μ.Κ.Ο. που θα πετούν τους ασθενείς στο δρόμο όταν δε θα εξασφαλίζεται η κερδοφόρα λειτουργία τους», αναφέρει ανακοίνωση των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση περιλαμβάνει συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών, καθώς και συμμετοχή των εργαζομένων στις δομές ψυχικής υγείας στο δεύτερο κύμα κινητικότητας. (Πηγή: Το Ποντίκι)

«Εξώσεις» σε ψυχικά πάσχοντες

 Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η Εφημερίδα των Συντακτών την Παρασκευή, έως το τέλος της χρονιάς κλείνουν οριστικά τα τμήματα χρόνιων παθήσεων των ψυχιατρείων και οι συγγενείς των ασθενών καλούνται να συνεργαστούν για τη συνέχιση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας τους σε άλλες δομές.  

Το έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα προέρχεται από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαΐτειο», έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου και -κατά τις πληροφορίες- πρόκειται να ταχυδρομηθεί την επόμενη εβδομάδα σε περίπου 80 οικογένειες χρόνιων ασθενών.   Παρόμοια επιστολή αναμένεται να λάβουν συνολικά 400 οικογένειες χρονίως ψυχικά πασχόντων που νοσηλεύονται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας.  

 «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Υγείας, τα τμήματα χρονίως νοσηλευομένων ασθενών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής Δρομοκαΐτειο πρόκειται να παύσουν τη λειτουργία τους μέχρι τις 31/12/2013.    

»Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς των παραπάνω τμημάτων θα μετακινηθούν σε αντίστοιχες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες,οικοτροφεία) στην κοινότητα αναλόγως του βαθμού λειτουργικότητάς τους [...] Παρακαλούμε για τη δική σας συνεργασία [...]».  

 Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών θέσεις στις δομές των ψυχιατρείων δεν υπάρχουν, ενώ για την ένταξη σε δομές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων γίνεται αυστηρή επιλογή των ασθενών, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές οικογένειες με χρονίως ψυχικά πάσχοντες και ειδικά στις βαρύτερες καταστάσεις.


 




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)