to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:00 | 26.11.2020

Κοινωνία

«ΜΑΤ παντού, ΜΕΘ πουθενά»: Οι απεργιακές παρεμβάσεις με τον φακό του Left.gr

Με σύνθημα «φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή», ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία καθώς και απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου Βρούτση - Κλίμα αστυνομοκρατίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που γέμισε το κέντρο της Αθήνας με αύρες και ΜΑΤ, χωρίς ωστόσο να προκύψουν εντάσεις ή περιστατικά καταστολής


(Βίντεο - φωτογραφίες: Άγγελος Καλοδούκας)

Με την κυβέρνηση να μη δείχνει καμία ανοχή ακόμα και σε συμβολικές διαμαρτυρίες που τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, συνδικάτα και σωματεία διεκδικούν τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την απόσυρση κάθε αντεργατικού μέτρου από αυτά που έχουν ήδη δρομολογηθεί..

Το απεργιακό μήνυμα εστάλη με μοτοπορείες και συγκεντρώσεις στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και συνδικαλιστικές οργανώσεις και κινήσεις, καθώς και παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και νοσοκομεία. 

Παράλληλα, συνδικαλιστικές κινήσεις του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και του αναρχικού χώρου πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Το άλμπουμ του Left.gr:

(από την πετυχημένη μοτοπορεία της ΠΟΘΑ)

Στον δρόμο κατέβηκαν και οι υγειονομικοί καθώς OENΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ συμμετέχουν στην απεργία και στις συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων της χώρας και στο υπουργείο Υγείας. 

Στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής, δεν θα κινηθούν Ηλεκτρικός, Μετρό και Τραμ, καθώς απεργούν τα Σωματεία Εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ. Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλεϊ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

 Χωρίς εντάσεις κύλησε η ημέρα, παρά το κλίμα αστυνομοκρατίας στην Αθήνα,

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση γέμισε από το πρωί της Πέμπτης το κέντρο της Αθήνας και των άλλων πόλεων με ΜΑΤ, αύρες, αστυνομικούς και πρόστιμα για να καταστείλουν τις συγκεντρώσεις. Παρά την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και τις πληροφορίες ότι τελικά θα απαγορεύονταν οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα, η ένταση δεν κλιμκώθηκε.

ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΜΑΤ ΑΥΡΑ

Απεργιακές περιφρουρήσεις

Το μήνυμα της σημερινής απεργίας μεταφέρουν από τα ξημερώματα σε μια σειρά χώρους δουλειάς και κλάδους, σε όλο το Λεκανοπέδιο, μέλη Σωματείων και Ομοσπονδιών.

Παρέμβαση έγινε νωρίς το πρωί από μέλη του Κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις Τράπεζες και στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα (πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) σε καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς  και στο λογιστήριο της (Πανεπιστημίου 31). Με πανό και ανακοινώσεις έκαναν γνωστά τα αιτήματά τους, απαιτώντας καμία απόλυση, καμία διαθεσιμότητα, προστασία της υγείας, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα. 

Στην πύλη της «Cosco», στο λιμάνι του Πειραιά, μέλη του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ κρατούν πανό που αναγράφει, «Απεργία 26 Νοεμβρίου. Ώρα ευθύνης για όλους. Δωρεάν δημόσια υγεία για όλο το λαό - Αυξήσεις μισθών. Κάτω τα ξερά σας από το 8ωρο και τα Σωματεία. Δεν περισσεύει κανείς στον αγώνα για μια ζωή στο μποϊ μας».

Η απεργία γίνεται κανονικά και αποτελεί απάντηση στην προσπάθεια ποινικοποίησης του απεργιακού αγώνα που επιχειρεί η εργοδοσία της Cosco η οποία ζήτησε την παρέμβαση δικαστικών, λιμενικών και αστυνομικών αρχών στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου Χρυσοχοϊδη για τις συγκεντρώσεις, προκειμένου να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων στο λιμάνι.

Από την απεργία στην Cosco στον Πειραιά

Σε μεγάλα ξενοδοχεία όπως το «Ηλέκτρα Μετρόπολις», το «Άθενς Μάρριοτ», το «Άθενς Πλάζα» και τη «Μεγάλη Βρετάνια» έχουν τοποθετηθεί πανό και μοιράζονται ανακοινώσεις. Περιφρούρηση της απεργίας γίνεται και σε άλλους εργασιακούς χώρους του κλάδου όπως το «Γευσήνους» στο Κρυονέρι.

Από το «Ηλέκτρα Μετρόπολις»

«Η κυβέρνηση έσπασε ξανά τα μούτρα της! Η απεργία πέτυχε, με συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτυχία της σημερινής απεργίας, έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δε θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του μετά την ολοκλήρωση των συγκεντρώσεων και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες για την έξαρση της πανδημίας, για τα τεράστια κενά στο σύστημα υγείας, για τα υγειονομικά πρωτόκολλα διασποράς του ιού στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στους χώρους εκπαίδευσης».

Δήλωσε έκανε και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας ότι «η απεργία είναι πράξη ευθύνης και παράλληλα στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση το αντεργατικό έκτρωμα - νομοσχέδιο για τη 10ωρη δουλειά. Η συκοφαντία και η κρατική καταστολή δεν μπορούν να φιμώσουν το εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, ευρύτερα το λαϊκό κίνημα».

Πρόστιμα και προσαγωγές απεργών στα Γιάννενα

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν την προσπάθεια τρομοκράτησης στα «Μάρκετ Ιν», όπου η αστυνομία έκανε προσαγωγές συνδικαλιστών και έλεγχο των στοιχείων των απεργών. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλεται, αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 7 συνδικαλιστές μπροστά στα «Μάρκετ Ιν» και συνέχισαν με την επιβολή προστίμων σε όλους τους συγκεντρωμένους συνδικαλιστές.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι το πρόστιμο που επεβλήθηκε σε απεργό ο οποίος «κινείται πεζός στερούμενος βεβαίωσης μετακίνησης», πρόστιμο που ανάρτησε στη σελίδα του το ΠΑΜΕ:

Οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καταγγέλλουν την προσφυγή του υπουργείου Μεταφορών στη Δικαιοσύνη

Αγανάκτηση στον χώρο των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να προσφύγει κατά των κινητοποιήσεων που είχαν κηρύξει μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών και να τις κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές.

«Θεωρούμε αδιανόητη την προσφυγή στα δικαστήρια για απεργίες που γίνονται παράλληλα με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σωματεία και απαράδεκτους τους λόγους ότι δήθεν δεν είχαν τηρηθεί οι προβλέψεις για ενημέρωση και επίδοση εγγράφων» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, Ευάγγελος Αγγέλης.

Μας ενημερώνει ότι η δικαστική απόφαση εκδόθηκε στις 5.30 τα ξημερώματα χθες και επιδόθηκε ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η στάση εργασίας στις 6.00. «Τηρήσαμε απαρέγκλιτα τα προβλεπόμενα για τις επιδόσεις εγγράφων και θα προσφύγουμε κατά της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων» αναφέρει ο κ. Αγγέλης: «Είναι δυνατόν να επικαλείται το δικαστήριο το δικαίωμα του εργοδότη για δικαστική προστασία, όπως μάθαμε ότι αναφέρεται στο σκεπτικό των ασφαλιστικών μέτρων;» αναρωτιέται.

Πάντως, μετά τη δικαστική απόφαση, οι αεροπορικές εταιρείες που είχαν σήμερα λόγω της 24ωρης απεργίας ακυρώσει όλες τις πτήσεις τους αλλά και κάποιες αυριανές (λόγω στάσεων εργασίας ορισμένων κλάδων) προχώρησαν σε ανακοινώσεις, ενημερώνοντας το κοινό για το ποια δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν «μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων».

Νέκρωσε ο δημόσιος τομέας, εκτός τόπου και χρόνου η ηγεσία της ΓΣΕΕ

Στην απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ ζητώντας μεταξύ άλλων, «εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία». Αντίθετα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν έκρινε σκόπιμο να δηλώσει «παρών» σε μία συγκυρία που απειλούνται τα δικαώματα των εργαζόμενων.

Βασικό αίτημα των εργαζόμενων, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, είναι να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο Βρούτση. Επίσης, όπως δηλώνει με έμφαση ο Γ. Μυλωνάς:

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις 26 ΝΟΕΜΒΡΗ γιατί στα αιτήματα για μαζικά τεστ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, πραγματική επίταξη της ιδιωτικής υγείας, η κυβέρνηση απάντησε με περικοπές των υγειονομικών δαπανών κατά 600εκ εν μέσω πανδημίας.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατι στο αίτημα να μη ψηφισθεί το νομοσχέδιο με τη μείωση του κοινωνικού μισθού μέσω ΟΑΕΔ, η κυβέρνηση όχι μόνο το ψηφίζει αλλά προυπολογίζει 2 δισ λιγότερα για την κοινωνική ασφάλιση.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατι στο αίτημα να παρθούν πισω οι απολύσεις λίγο πριν το lock down όπως είχε γίνει στο πρώτο κύμα, η κυβέρνηση δεν απάντησε.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ γιατί ο Υπουργός Εργασίας συνεχίζει να διαφημίζει και να προκαλεί με την κατάργηση του 8ώρου, το πλήρες άνοιγμα των Κυριακών, την ουσιαστική κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας και πολλών άλλων αντεργατικών διατάξεων.

Δεμένα τα πλοία

«Δεμένα» θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ πραγματοποιούν την Πέμπτη 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νομεβρίου και θα λήξει στις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

«Με τον αντεργατικό νόμο 4714/2020, η κυβέρνηση κατ' εντολή των εφοπλιστών καταργεί την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ  ακόμα και για την θέση του Α' Πλοίαρχου προβλέπει να ναυτολογούνται χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών, που θα πραγματοποιούσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη.

«Τα ναυτεργατικά προβλήματα αυξάνονται και γιγαντώνονται εν μέσω πανδημίας με κυβέρνηση και εφοπλιστές να κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ, η οποία αποφάσισε την αποστολή μελών της σε διάφορα λιμάνια της χώρας μας, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση  μπροστά από το Ε/Γ- Ο/Γ "BLUE STAR CHIOS" στο λιμάνι του Πειραιά.

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)