to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:38 | 28.01.2013

Διεθνή

245 νεκροί: τραγωδία σε κλαμπ της Βραζιλίας

Συγκλονισμένη η παγκόσμια κοινή γνώμη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα την ανείπωτη τραγωδία στην πόλη Santa Maria, της νότιας Βραζιλίας. Πάνω από 245 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε νυκτερινό κέντρο διασκέδασης έπειτα από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής.




H πυρκαγιά προκλήθηκε όταν το μουσικό συγκρότημα (ονόματι Kiss) που έδινε εκείνη την ώρα παράσταση εκτόξευσε πυροτεχνήματα μέσα στο κλαμπ.

Αρχικά τυλίχθηκε στις φλόγες το υλικό της ηχομόνωσης ενώ η φωτιά αστραπιαία εξαπλώθηκε παντού. Ακολούθησε πανικός. Μέσα στο κλαμπ βρίσκονταν εκείνη την ώρα, κατά υπολογισμούς, από 300 έως 500 άτομα.

Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν δεκάδες ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, άλλοι πέθαναν από ασφυξία, εισπνέοντας τα τοξικά αέρια.

Περίπου 15 πτώματα εντοπίστηκαν στις τουαλέτες. Κατέφυγαν εκεί στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την ασφυξία. Η πρόεδρος της Βραζίλίας Ντίλμα Ρούσεφ διέκοψε εσπευσμένα την επίσκεψη της στη Χιλή και επιστρέφει στη χώρα. Εντός της ημέρας αναμένεται στον τόπο της τραγωδίας.Στις πρώτες της δηλώσεις διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να βοηθηθούν οι τραυματίες και οι οικογένειες των θυμάτων προσθέτοντας: «Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή είμαστε όλοι ενωμένοι».

«Δεν έχω ζήσει παρόμοια τραγωδία στη ζωή μου, με τόσα νέα παιδιά ανάμεσα στα θύματα», είπε στο βρετανικό δίκτυο BBC πυροσβέστης που συμμετείχε στην κατάσβεση.

Προτεραιότητα τώρα των Αρχών είναι να ολοκληρωθεί η αναγνώριση των θυμάτων καθώς πολλά από τα πτώματα έχουν παραμορφωθεί.

Επονται έρευνες για τις συνθήκες ασφαλείας του κλαμπ και τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Την εικόνα κόλασης συμπληρώνουν οι δεκάδες συγγενείς των νεκρών που, συντετριμμένοι, καταφθάνουν στη Σάντα Μαρία μία πόλη με πληθυσμό 250.000 ανθρώπων και ιδιαίτερα έντονο το φοιτητικό στοιχείο καθώς στο κρατικό πανεπιστήμιο (UFSM) που εδρεύει εκεί, σπουδάζουν περίπου 27.000 νέοι.
«Είδαμε ξαφνικά την οροφή της σκηνής να πιάνει φωτιά», είπε σε βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο, η 23χρονη Λουάνα Σάντος Σίλβα προσθέτοντας: «Η αδερφή μου με γράπωσε και μ΄ έσειρε ώς την έξοδο. Μια μικρή πόρτα από όπου έπρεπε να περάσει πάρα πολύς κόσμος».

«Ευτυχώς το είδαμε έγκαιρα και καταφέραμε να βγούμε έξω γρήγορα, προτού ο καπνός εξαπλωθεί», συμπληρώνει η 29χρονη αδερφή της Αλίνε Σάντος Σίλβα: «Ο καπνός εξαπλώθηκε γρήγορα, δεν άφησε πολλά χρονικά περιθώρια στον κόσμο να τρέξει προς την έξοδο. Αρχισαν να ξεχύνονται προς τα εκεί όταν άρχιχαν να μη νιώθουν καλά και όντας καλυμμένοι από μεγάλες κηλίδες καπνού».

«Αστυνομία, πυροσβεστική και ασθενοφόρα έφθασαν, πραγματικά, πολύ γρήγορα», αναφέρει η ίδια.

Οι τηλεοπτικές κάμερες κατέγραψαν τους πυροσβέστες να προσπαθούν να σπάσουν ένα τοίχωμα του κλαμπ προκειμένου να ανοίξουν δίοδο στους εγκλωβισμένους.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, ενώ γειτονικό γυμναστήριο έχει μεταβληθεί σε νεκροτομείο καθώς οι τοπικές υποδομές δεν ήταν δυνατό να ανταποκριθούν.

Πηγή: Hμερησία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)