to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:52 | 18.11.2019

Διεθνή

24 νεκροί σε 5 ημέρες στη Βολιβία: Νέες διαδηλώσεις από τους υποστηρικτές του Μοράλες

Οι υποστηρικτές του αριστερού πρώην προέδρου 'Εβο Μοράλες διαδήλωσαν εκ νέου σήμερα στη Βολιβία ζητώντας να φύγει η μεταβατική δεξιά κυβέρνηση, ενώ η Καθολική Εκκλησία που έχει επιρροή στη χώρα αυτή της νότιας Αμερικής καλεί σε "διάλογο" για ειρήνευση, μετά τον θάνατο 23 ανθρώπων σε βίαια επεισόδια μέσα σε έναν μήνα. Η μεταβατική κυβέρνηση υπόσχεται να οργανώσει εκλογές «πολύ σύντομα»


Το μεσημέρι χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Λα Πας, της διοικητικής πρωτεύουσας που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.600 μέτρων ζητώντας "ειρήνη" στη Βολιβία.

Αυτόχθονες όπως ο 'Εβο Μοράλες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ορισμένοι κρατούσαν το "Wiphala", το πολύχρωμο λάβαρο των αυτοχθόνων των 'Ανδεων. Άλλοι φώναζαν το σύνθημα "όχι στη δικτατορία" και ζητούσαν την απομάκρυνση της Τζανίν Ανιές, η οποία αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος την περασμένη Τρίτη, 48 ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μοράλες.

Οι διαδηλωτές κατηγορούν συγκεκριμένα τη μεταβατική κυβέρνηση ότι τους "καταστέλλει". "Σεβαστείτε τη ζωή! 'Οχι στις σφαίρες" έγραφε ένα πανό, κάνοντας αναφορά στον θάνατο την Παρασκευή των εννέα καλλιεργητών κόκας κοντά στην Κοτσαμπάμπα, στην κεντρική Βολιβία, το προπύργιο του 'Εβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια ταραχών με την αστυνομία και τον στρατό.

Συνολικά, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βίαια επεισόδια μέσα σε ένα μήνα ταραχών, σύμφωνα με την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι πρώτες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Αυτή κατηγορούσε τον 'Εβο Μοράλες για "νοθεία" στις προεδρικές εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, καθώς εκείνος διακήρυττε τη νίκη του ήδη από τον πρώτο γύρο. Ανατραπείς από τον στρατό, ο πολιτικός ρόλος του οποίου είναι κυρίαρχος στη Βολιβία, ο Μοράλες παραιτήθηκε πριν από οκτώ ημέρες και έφυγε εξόριστος στο Μεξικό. Οι υποστηρικτές του άρχισαν τότε να διαδηλώνουν.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το κλίμα, η Ανιές, μια βουλευτής της δεξιάς από την βολιβιανή Αμαζονία, δεσμεύτηκε χθες, Κυριακή βράδυ, να προκηρύξει "πολύ γρήγορα διαφανείς" προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Διάλογος για την ειρήνευση στη χώρα

Η Καθολική Εκκλησία της Βολιβίας κάλεσε τη μεταβατική κυβέρνηση, όλα τα κόμματα και την κοινωνία των πολιτών σε "διάλογο". "Ο διάλογος είναι ο πλέον κατάλληλος δρόμος για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες μεταξύ των Βολιβιανών", δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Επισκοπικής Συνόδου της Βολιβίας επίσκοπος Αουρέλιο Πεσόα.

Η Εκκλησία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και ο λόγος της μετράει σε μια χώρα όπου το 75%των κατοίκων δηλώνουν Καθολικοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Pagina Siete που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Σεπτέμβριο.

Οι Βολιβιανοί επίσκοποι άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα να παίρνουν την πρωτοβουλία για να επιτευχθεί διάλογος μεταξύ της μεταβατικής κυβέρνησης και των υποστηρικτών του Μοράλες.

Εκλογές σύντομα τάζει η Άνιες

Η αυτοανακηρυχθείσα μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες υποσχέθηκε χθες Κυριακή ότι θα διεξαχθούν «διαφανείς» εκλογές «πολύ σύντομα», καθώς η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη στη χώρα των Άνδεων, παρότι η νέα κυβέρνηση κάνει λόγο περί αποκλιμάκωσης, με τον πρώην πρόεδρο Έβο Μοράλες να καταγγέλλει πως διαπράττονται «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Θα ανακοινώσουμε πολύ σύντομα νέα όσον αφορά τη βασική εντολή μας: την προκήρυξη διαφανών εκλογών», υποσχέθηκε η 52χρονη Άνιες, ως την περασμένη εβδομάδα γερουσιάστρια της δεξιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην έδρα της κυβέρνησης στη Λα Πας.

Δεν θέλησε να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, πάντως διαβεβαίωσε ότι επιδιώκει την «ανάκτηση της αξιοπιστίας της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Βάσει του Συντάγματος, είναι το Κογκρέσο της Βολιβίας αυτό που θα κληθεί να επιλέξει και να εγκρίνει με ψηφοφορία τα επτά μέλη του νέου Ανώτατου Εκλογοδικείου (Tribunal Supremo Electoral, TSE), της εκλογικής επιτροπής.

Οι κοινοβουλευτικοί του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), που έχουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, πρότειναν να γίνει μια συνάντηση με άλλες πολιτικές παρατάξεις σήμερα για να «αποκατασταθεί η ειρήνη στη χώρα», σύμφωνα με τη βουλεύτρια του κόμματος Μπέτι Γιανίκες.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη. Από τα τέλη του Οκτωβρίου και την έναρξη της κρίσης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 23 άνθρωποι στα βίαια επεισόδια, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ).

Να αποδοθούν ευθύνες για τους νεκρούς ζητάει ο Μοράλες

Ο Μοράλες προέτρεψε μέσω Twitter την «de facto κυβέρνηση» να εντοπίσει τους «ηθικούς και τους φυσικούς αυτουργούς αυτών των 24 νεκρών μέσα σε 5 ημέρες αστυνομικής και στρατιωτικής καταστολής», δίνοντας διαφορετικό απολογισμό. «Καταγγέλλω ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία δεν πρέπει να μείνουν ατιμώρητα», πρόσθεσε από την εξορία, το Μεξικό.

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση της μεταβατικής προέδρου Άνιες έκανε λόγο για 5 νεκρούς.

Χθες ο νέος αρχηγός της αστυνομίας της Βολιβίας, ο Ροδόλφο Μοντέρο, σημείωσε ότι συνεχίζουν να καταγράφονται «κάποια επεισόδια» στην Κοτσαμπάμπα αλλά «η έντασή τους» βαίνει να «μειωθεί».

«Ο αριθμός των εστιών των συγκρούσεων μειώθηκε κατά το ήμισυ» σε σύγκριση με τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, υπερθεμάτισε ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών, ως πριν από μερικές ημέρες γερουσιαστής της δεξιάς, Αρτούρο Μουρίγιο.

Ο πρώην γερουσιαστής της δεξιάς μάλιστα υποστήριξε ότι κοκαλέρος συγκρούονται μεταξύ τους για να αυξήσουν τον αριθμό των θυμάτων κάνοντας λόγο για έναν νεκρό με «μια σφαίρα στον σβέρκο».

Από την Τρίτη, οι υποστηρικτές του πρώην προέδρου διαδηλώνουν καθημερινά, ειδικά στη Λα Πας. Οι αποκλεισμοί δρόμων που συνδέουν την πρωτεύουσα με το κεντρικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας — όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος της αγροτικής παραγωγής της χώρας — έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις.

Για να ανακουφιστεί η Λα Πας η κυβέρνηση έστειλε αεροπορικώς 35 τόνους κρέατος από την κεντρική Βολιβία. Ο γενικός γραμματέας της βολιβιανής προεδρίας Χέρχες Χουστινιάνο υποσχέθηκε χθες ότι θα φθάσει επίσης ποσότητα κοτόπουλου 25 τόνων μέσα στις επόμενες ημέρες.

Καταγράφονται επίσης έλλειψη καυσίμων εξαιτίας του αποκλεισμού του διυλιστηρίου Σανκέτα, κοντά στο Ελ Άλτο, που προμηθεύει όλη την περιφέρεια της Λα Πας με καύσιμα και με αέριο.

Έξι συνδικαλιστικές ενώσεις καλλιεργητών κόκας στην περιοχή Τσαπαρέ, οχυρό του Μοράλες, απαίτησαν το Σάββατο την παραίτηση της Άνιες «εντός 48 ωρών».

Οι κοκαλέρος αναμένεται να κλιμακώσουν τα μπλόκα από σήμερα, έγραψε στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα El Deber.

Ακύρωσε ταξίδι η μεταβατική πρόεδρος

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίν Άνιες αναγκάστηκε να αναβάλει ένα ταξίδι της σήμερα λόγω απειλών για τη ζωή της από μια "εγκληματική οργάνωση", όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η 52χρονη Άνιες επρόκειτο να επισκεφθεί την επαρχία Μπένι, στη βορειοανατολική Βολιβία, αλλά το ταξίδι ματαιώθηκε, είπε ο υπουργός Εσωτερικών Αρτούρο Μουρίγιο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λα Πας. Στην υπόθεση αυτή "εμπλέκονται" πρόσωπα από τη Βενεζουέλα, την Κούβα και την Κολομβία, πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Αυτή η "εγκληματική ομάδα διαπιστώθηκε ότι σχεδίαζε μια επίθεση εναντίον της Άνιες", είπε ο υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)