to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:29 | 13.07.2020

Κοινωνία

24 νέα κρούσματα στην Ελλάδα με φόντο το κυβερνητικό αλαλούμ

Τέσσερα από τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.


Στα 3.826 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς το απόγευμα της Δευτέρας 13/7, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 24, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών ενώ 3 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Από το σύνολο των 3826 κρουσμάτων το 54,5% είναι άνδρες, ενώ 1007 (26.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2002 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 382452 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5993 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).

Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 41550 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 85 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Τα 24 επιπλέον κρούσματα που δηλώθηκαν σήμερα (Δευτέρασ 13/7/20) από τον ΕΟΔΥ κατανέμονται γεωγραφικά στη χώρα ως εξής: 4 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 3 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 6 κρούσματα εμφανίσθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 4 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καστοριάς, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας στον Δήμο Αλεξάνδρειας.

Απαγορεύουν τα πανηγύρια αλλά ανοίγουν πτήσεις από χώρες με έξαρση του ιού

Στο μεταξύ, τη ματαίωση των πανηγυριών σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας στην κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να ανακοινώνει τρία επιπλέον μέτρα για την εξάπλωση της νόσου.

Με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα μας να καταγράφονται στις πύλες εισόδου, ο κυβερνητικός αξιωματούχος ανακοίνωσε:

  • Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη από το συνοριακό φυλάκιο του Πορομαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.

  • Περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24, ώρες πριν την άφιξή τους

  • Αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή, εκτός από τη ματαίωση των πανηγυριών, εισηγείται την εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

Η κυβέρνηση καλείται να πάρει οριστικές αποφάσεις που θα γίνουν γνωστές με υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί σήμερα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο συνολικός αριθμός νέων συμβάντων παραμένει διψήφιος σε καθημερινή βάση, ενώ κρούσματα εντοπίζονται σταθερά σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τη βόρεια Ελλάδα να παρουσιάζει πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό:

  • Εντείνονται οι στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας με έμφαση στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα.

  • Ενισχύονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την Αλβανία.

  • Ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Ιουλίου. Επιπλέον, ανοίγουν οι απευθείας πτήσεις από τη Σουηδία στις 22 Ιουλίου. Παράλληλα, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα οι Η.Π.Α., εξετάζεται το άνοιγμα των απευθείας πτήσεων από τέλος Ιουλίου, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορονοϊό, που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα.

  • Ζητήθηκε από την Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων να εξεταστεί η άμεση απαγόρευση των πανηγυριών και λοιπών μαζικών εκδηλώσεων μέχρι, τουλάχιστον, τέλος Ιουλίου.

Σφοδρά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό αλαλούμ

Με αφορμή τις παραπάνω ανακοινώσεις η Κουμουνδούρου άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση με ανακοίνωσή της (13/7/20):

«Ενώ η κυβέρνηση ζητά με καθυστέρηση την απαγόρευση των πανηγυριών λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, την ίδια ώρα ανοίγει τις πτήσεις από χώρες αντιμέτωπες με υψηλή διασπορά του ιού, χωρίς να πιέζει για τεστ πριν την έλευση στα ελληνικά αεροδρόμια.

Και όλα αυτά, μετά τις αλλεπάλληλες παλινωδίες στον τουρισμό. Χωρίς ενιαία επιδημιολογικά κριτήρια ελέγχων ανεξάρτητα από «πύλη εισόδου» και χώρα προέλευσης και με την κυβέρνηση να αποφασίζει χωρίς καμία εξήγηση την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε πολυκαταστήματα την ώρα που αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα.

Το πρωτοφανές αλαλούμ συνεχίζεται».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανδρέας Ξανθός: Όταν η επιστήμη υποχωρεί, η εξέλιξη δεν είναι καλή

Η απάντηση κυβερνητικών «κύκλων»

«Η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι σε σχόλιο τους για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αρχικά κατήγγειλε την κυβέρνηση επειδή άνοιξε τα σχολεία. Στη συνέχεια, γιατί ήταν πολύ αυστηρή με τον συνωστισμό στις πλατείες. Ο κ. Τσίπρας στις εξορμήσεις του σε διάφορες τουριστικές περιοχές διαμαρτύρεται επειδή η κυβέρνηση βάζει πολλούς περιορισμούς στην είσοδο τουριστών», επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι και προσθέτουν:

«Αυτή την εβδομάδα «καταγγέλλουν» γιατί προσέχουμε στα χερσαία σύνορα, αλλά ανοίγουμε με μέτρα ασφαλείας περισσότερες απευθείας πτήσεις». «Η τρικυμία εν κρανίω στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται» καταλήγουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)