to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22α Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας εν μέσω κλιματικής κρίσης

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεχίζουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με την Κοινωνία και επιστημονικούς φορείς, με συγκεκριμένες προτάσεις, κοινοβουλευτικό έλεγχο και νομοθετικές πρωτοβουλίες, να υπερασπιζόμαστε οικοσυστήματα της Πατρίδας μας και να απαιτούμε πολιτικές, για βιώσιμο Πλανήτη και για τις επόμενες γενεές.


Η Χαρά  Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της  Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής δήλωσε:
Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας βρίσκει τον πλανήτη μας σε κατάσταση κλιματικού συναγερμού.  Η βιοποικιλότητα, δέχεται σοβαρές πιέσεις από την πολλαπλή κλιματική, οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει, τον τελευταίο καιρό, την ανθρωπότητα. Οι αλληλεπιδράσεις  μεταξύ βιοποικιλότητας και κλιματικής αλλαγής είναι πολύ έντονες. Η αποψίλωση των δασών και η εγκατάλειψη των φυσικών πόρων  οδηγεί σε μείωση των φυσικών οικοτόπων και υποβαθμίζει το περιβάλλον, οδηγώντας σε απώλεια όχι μόνον χλωρίδας, αλλά και της πανίδας. Επιπρόσθετα, το υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον είναι ευάλωτο αφού πλέον κινδυνεύει από την ερημοποίηση, επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, διακινδυνεύει την διατροφική ασφάλεια και μειώνοντας  τις  αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών, επιτείνει,  ακόμα περαιτέρω, την κατάσταση.
Δυστυχώς στην Πατρίδα μας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, εδώ και δύο χρόνια αποδομεί συστηματικά  προστατευτικές διατάξεις και νομοθεσίες σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας και του Περιβάλλοντος. Ούτε, βέβαια, παρά τις εξαγγελίες, επικυρώνει διεθνείς συμβάσεις, π.χ. για την προστασία της Μεσογείου, ούτε βέβαια, παρά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρ. Δικαστήριο (Δεκέμβριος 2020)  παίρνει πρωτοβουλίες για την αναστροφή της κατάστασης. Αυτές τις μέρες  δε, συζητείται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και ο κλιματικός νόμος, που δυστυχώς «θυσιάζεται» στην  επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, αντί να χαράξει κλιματικές πολιτικές για το Μέλλον.
Όμως και σε παγκόσμιο επίπεδο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Η Διεθνής διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα των Ην. Εθνών, πήρε ακόμα μια αναβολή, και το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης στο Κουνμίνγκ της Κίνας, μετατίθεται πια για το φθινόπωρο. Έτσι, για δυο χρόνια και   λόγω της πανδημίας, η παγκόσμια κοινότητα παραμένει χωρίς τον οδικό χάρτη για την προστασία της βιοποικιλότητας την τρέχουσα δεκαετία. Φάρος ελπίδας για το μέλλον, παραμένει η διακήρυξη της Κουνμίνγκ που έχει υπογραφεί από 100 χώρες.
Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνεχίζουμε μέσα και έξω από τη Βουλή, μαζί με την Κοινωνία και επιστημονικούς φορείς,  με συγκεκριμένες προτάσεις, κοινοβουλευτικό έλεγχο  και νομοθετικές πρωτοβουλίες, να υπερασπιζόμαστε οικοσυστήματα της Πατρίδας μας και να απαιτούμε πολιτικές, για βιώσιμο Πλανήτη και για τις επόμενες γενεές.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)