to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τον «λευκό χρυσό».


Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού δεν είναι άλλη μια επέτειος χωρίς περιεχόμενο. Καθιερώθηκε το 1992, στην παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον και την ανάπτυξη στο Ρίο της Βραζιλίας, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τον «λευκό χρυσό». Παρά την ανάπτυξη, το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού, που αντιστοιχεί σε 900 εκατομμύρια ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής. Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.

Στη χώρα μας η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης. «Το νερό είναι πηγή ζωής, δεν είναι εμπόρευμα», ήταν βασικό σύνθημα στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την τελευταία διετία όταν η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούσε την παραχώρηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε εργολαβικά συμφέροντα.

Τα σχέδια έχουν παγώσει από καιρό όταν το ΣτΕ είπε το αυτονόητο: ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο δημόσιο αγαθό απαραίτητο για τη ζωή, στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως της οικονομικής τους κατάστασης και δεν πρέπει να αποτελεί πηγή κέρδους. Είναι το πρώτο βήμα, αλλά χρειάζεται να γίνουν πολλά για τη σωστή διαχείρισή του, αφού το νερό θεωρείται το σημαντικότερο φυσικό και περιβαλλοντικό αγαθό που χρήζει προστασίας στο σύνολο του κύκλου του (υπόγεια νερά, ποτάμια, λίμνες, θάλασσες, ακτές, υγρότοποι κ.λπ.). Υπάρχει ανάγκη να μπουν κανόνες για τη σωστή χρήση του, αρχίζοντας από τα νοικοκυριά και την εξοικονόμηση νερού.

Το μεγαλύτερο έλλειμμα ενημέρωσης εντοπίζεται στη γεωργία, όπου καταναλώνεται περίπου το 80% των υδατικών αποθεμάτων, ενώ λόγω σπατάλης και ανορθολογικής διάρθρωσης των καλλιεργιών αρδεύεται μόνον το 41,3% της καλλιεργούμενης έκτασης. Εως τώρα οι κυβερνήσεις ακολουθούσαν την εύκολη «λύση» της μεταφοράς νερού από μια περιοχή σε άλλη. Καιρός να αλλάξουμε ρότα και να αντιμετωπίσουμε όλοι το νερό ως είδος εν ανεπαρκεία...

Την Παγκόσμια Ημέρα Νερού… επιστρέφουμε στη βρύση!

Την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού (22/3) επέλεξε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για το 2015 ως χρονικό σημείο εκκίνησης μιας νέας πρωτοβουλίας, που φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τον πολυτιμότερο φυσικό πόρο. Πρόκειται για την εκστρατεία ΕΠΙ-ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΒΡΥΣΗ, μια καινοτόμο προσπάθεια που στόχο έχει την προώθηση της αξίας του νερού βρύσης ως δημόσιου αγαθού. Τονίζεται το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις και σχολεία, με κατάλληλη προώθηση της χρήσης του νερού βρύσης σε πολλαπλά επίπεδα, πάντα με γνώμονα την προστασία και την ορθολογική χρήση του πόρου.

Η ιδέα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας στηρίζεται στη βάση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού και στην ανάγκη να εμπεδωθεί εκ νέου η σχέση μας με αυτό, προωθώντας τη χρήση του νερού βρύσης σε ευρεία κλίμακα. Βασικό εργαλείο της εκστρατείας αποτελεί η διαδραστική πλατφόρμα www.tapwater.gr στην οποία όλοι καλούνται να αποτυπώσουν -στον ειδικά διαμορφωμένο χάρτη- τα σημεία πρόσβασης σε νερό βρύσης (πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές, επιχειρήσεις εστίασης, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλους χώρους με αθρόα παρουσία πολιτών) και ως εκ τούτου να αποτελέσουν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς της προσπάθειας και της εξέλιξής της.

Η εκστρατεία εγκαινιάστηκε με τις διήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν την Παρασκευή, συνεχίστηκαν το Σάββατο, σηματοδοτώντας ταυτόχρονα έναν εορτασμό ουσίας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)