to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:13 | 18.03.2014

Διεθνή

22-30 Μαρτίου 2014: Διεθνής εβδομάδα ενάντια στη Μεκορότ και το «απαρτχάιντ στο νερό»

Η Μεκορότ είναι η κρατική Ισραηλινή εταιρεία νερού που είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή του «απαρτχάιντ νερού» κατά των Παλαιστίνιων, για το έγκλημα κατά του διεθνούς δικαίου της λεηλασίας των φυσικών πόρων σε κατεχόμενα εδάφη, τη διακριτική μεταχείριση κατά των Παλαιστίνιων ως εθνική ομάδα και τη ζωτική υποστήριξη της βιομηχανίας των παράνομων εποικισμών.


Σκίτσο του Latuff:
- Ωστε θέλετε να ελέγξετε το νερό μας; Τι εμπειρία έχετε στο θέμα;
-Στο χάρτη αυτό [του Ισραήλ και της Παλαιστίνης] μπορείτε να δείτε το δικό μας success story!

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα:

Το 2005, η Μεκορότ δημιούργησε έναν επιχειρησιακό βραχίονα ώστε να ξεκινήσει μια διαδικασία διεθνούς επέκτασης. Προσοδοφόρα συμβόλαια υπογράφτηκαν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κύπρος, η Αργεντινή, η Ινδία και η Ουγκάντα. Στην Ελλάδα η Μεκορότ συναγωνίζεται για ένα μερίδιο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης. Συμφωνίες συνεργασίες έχουν υπογραφεί στη Βραζιλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία. 
 Ομάδες πολιτών είναι εξοργισμένες που οι κυβερνήσεις τους αδιαφορούν για την εμπλοκή της Μεκορότ σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και μάλιστα την επιβραβεύουν με τη λογική ότι «έτσι είναι η κατάσταση». Καμπάνιες έχουν δημιουργηθεί για να διώξουν τη Μεκορότ από την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Στην Αργεντινή, ακτιβιστές πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να σταματήσουν την κατασκευή μιας μονάδας καθαρισμού νερού 170 εκ. $, ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα χρηματοδοτούσε το απαρτχάιντ νερού στην Παλαιστίνη αλλά θα εξήγαγε αυτό το μοντέλο μετατρέποντας την πρόσβαση νερού στο Μπουένος Άιρες από δικαίωμα σε πολυτέλεια μόνο για τους πλούσιους. Η εταιρεία Vitens, ο μεγαλύτερος προμηθευτής νερού στην Ολλανδία, διέκοψε ένα συμβόλαιο με τη Μεκορότ μερικές μόνο μέρες μετά την υπογραφή του, εξ αιτίας της εμπλοκής της εταιρείας σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η Λίλιαν Πλούμεν, η Ολλανδή υπουργός διεθνούς εμπορίου και αναπτυξιακής συνεργασίας, ακύρωσε συνάντηση με στελέχη της Μεκορότγια τον ίδιο λόγο. 
 Το παγκόσμιο κίνημα μποϋκοτάζ έχει δημιουργήσει μια τεράστια δυναμική. Είναι πλέον η ώρα να εντατικοποιήσουμε την πίεση προς τις δημόσιες αρχές για να αποκλείσουν τη Μεκορότ από δημόσιες συμβάσεις και να καταστήσουν την επιχείρηση υπόλογη για το απαρτχάιντ νερού. Σας καλούμε να συμμετέχετε στην πρώτη διεθνή εβδομάδα ενάντια στη Μεκορότ από τις 22 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα Νερού έως τις 30 Μαρτίου 2014-Παλαιστινιακή Ημέρα της Γης. 
 Είναι ευκαιρία να δυναμώσουμε τον διεθνή συντονισμό ενάντια στη Μεκορότ σε μια παγκόσμια καμπάνια ανάδειξης του θέματος και πίεσης προς τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα. Δηλώστε συμμετοχή γράφοντας e-mail στο: [email protected]. Θα δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα που θα συγκεντρώνει τις προσπάθειες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. 
 PENGON/Φίλοι της Γης Παλαιστίνη, Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή Μποϋκοτάζ, Συνασπισμός Υπεράσπισης της Γης. 
  
 Έξι λόγοι να μποϋκοτάρουμε τη Μεκορότ 
  
 1. Η Μεκορότ εφαρμόζει ένα σύστημα απαρτχάιντ νερού: 
  
 Η Μεκορότ είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις των δικαιωμάτων νερού και διακριτική μεταχείριση από τη δεκαετία 1950, όταν δημιούργησε τον εθνικό μεταφορέα νερού του Ισραήλ, που εκτρέπει τα νερά του ποταμού Ιορδάνη από τη Δυτική Όχθη και την Ιορδανία ώστε να εξυπηρετούνται οι ισραηλινές κοινότητες. Ταυτόχρονα στερεί από τις παλαιστινιακές κοινότητες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο νερό: Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα ανά άτομο την ημέρα-σημαντικά χαμηλότερο από τα 100 λίτρα ανά άτομο την ημέρα που συστήνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας (WHO)- ενώ η ημερήσια κατανάλωση από τους ισραηλινούς είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή τέσσερεις φορές περισσότερο. Η Μεκορότ έχει αρνηθεί την παροχή νερού σε Παλαιστινιακές κοινότητες μέσα στο Ισραήλ παρ’ ότι απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ αναγνωρίζει το δικαίωμα τους στην πρόσβαση στο νερό. 
 Μια έκθεση του γαλλικού κοινοβουλίου έχει χαρακτηρίσει αυτή την κατάσταση«απαρτχάιντ νερού»
  
 2. Σημαντική υποστήριξη της Μεκορότ προς τους παράνομους ισραηλινούς επικοισμούς

συνεχίστε την ανάγνωση στη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)