to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:07 | 20.10.2016

Οικονομία

Το 21% του ΑΕΠ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ δίνεται για κοινωνικές δαπάνες

Το ποσό που διατίθεται σε ετήσια βάση για τις δημόσιες κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, επιδόματα ασθενείας, οικογενειακά, ανεργίας κλπ.) ανήλθε φέτος στο 21% του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο, στις 35 χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, με τη Γαλλία να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Μετά τη Γαλλία, που διαθέτει το 31,5% του ΑΕΠ της για κοινωνικές παροχές, ακολουθεί η Φινλανδία (30,8% του ΑΕΠ), με βάση τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ. Αυτές είναι και οι μοναδικές χώρες-μέλη του Οργανισμού όπου οι δαπάνες αυτού του είδους ξεπερνούν το 30%.

Ακολουθούν το Βέλγιο, η Ιταλία, η Δανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Νορβηγία, με ποσοστά μεταξύ 25-29%.

Στο άλλο άκρο βρίσκονται το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Χιλή και η Τουρκία που διαθέτουν λιγότερο από το 15% του ΑΕΠ τους σε κοινωνικές παροχές.

"Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών αυτών αφορά τις συντάξεις, λίγο παραπάνω από το 8% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες. Ακολουθεί η υγεία, όπου οι δαπάνες αυξήθηκαν από το 4% του ΑΕΠ το 1980 στο 6% σήμερα", αναφέρεται στη μελέτη αυτή. Σε πραγματικές τιμές, μεταξύ 2010-13 οι δαπάνες για τις συντάξεις αυξήθηκαν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εκτός από την Εσθονία και την Πολωνία. Αυτή η ανοδική τάση εξηγείται κατά κύριο λόγο από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Σε οικογενειακά επιδόματα δίνεται το 2,1% του ΑΕΠ ενώ τα επιδόματα ανεργίας αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,9% του ΑΕΠ των 35 χωρών-μελών.

Οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται επίσης αλλά σε μικρότερο βαθμό, σε σύγκριση με την περίοδο πριν το 2009. Η Χιλή και η Νότια Κορέα είναι οι μοναδικές χώρες όπου οι ετήσιες δαπάνες για την υγεία αυξάνονται κάθε χρόνο, από το 2005 και μετά, κατά 5% και περισσότερο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ΟΟΣΑ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)