to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:11 | 21.03.2014

Κοινωνία

«Ολοι μαζί να σβήσουν οι ναζί»: Συναυλία στο Σύνταγμα μετά το αντιρατσιστικό συλλαλητήριο (ενημέρωση - φωτ.)

Η πορεία ξεκίνησε από την Ομόνοια και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα όπου ολοκληρώθηκε με συναυλία.


Δείτε: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού (βίντεο από την πορεία και τα δρώμενα)

Φωτογραφίες από @dromografos


Γ. Σακελλαρίδης: Λέμε όχι στο ρατσισμό, το φασισμό και την ξενοφοβία

5.20 μ.μ.: Στιγμιότυπα από τηνσυναυλία και στιγμιότυπα από τη διαδήλωση:

Embedded image permalink

Από τη διαδήλωση

Embedded image permalink

Πριν λίγο στο Σύνταγμα, όπου και πραγματοποιείται συναυλία

Embedded image permalink

Από τη διαδήλωση

Embedded image permalink

Και ακόμη νωρίτερα, όταν έφτανε η διαδήλωση στο Σύνταγμα, με τα γνωστά μέτρα «ασφαλείας»...

4.30:  Κλεισμένος με κλούβες ο δρόμος μπροστά από το Grande Bretagne.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

4.15: Το πανό των Νέων ΣΥΡΙΖΑ:

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

15:26  Κι ενώ η πορέια ξεκίνησε, τραγική φιγούρα ένας από τους επιζήσαντες του Φαρμακονησιου

15:02   Το πανό της Ανοιχτής Πόλης

 
 

15:00 Η προσυγκέντρωση των Προπυλαίων κατεβαίνει στην Ομόνοια

14:15 Στην Ομόνοια, λίγο πριν την πορεία

13:20  Ξεκινά σιγά σιγά η προσυγκέντρωση στα Προπύλαια

Χιλιάδες μετανάστες κρατούνται επί μήνες, χρόνια πλέον, στα κέντρα κράτησης ανά την επικράτεια. Δεκάδες πνίγονται στα νερά του Αιγαίου, ή σακατεύονται σωματικά και ψυχικά. Οσοι ζουν στις πόλεις και τα χωριά μας, πέφτουν συχνά θύματα ρατσιστικής βίας και διακρίσεων, υφίστανται εξευτελιστική μεταχείριση από τις αρχές, απειλούνται με «θεσμικούς» τρόπους. Την ίδια στιγμή, νεοναζιστικά μορφώματα όπως η Χρυσή Αυγή στοχοποιούν πρόσφυγες και μετανάστες, δηλητηριάζοντας ταυτόχρονα τον δημόσιο διάλογο με ρατσιστικά διαγγέλματα. 

Η παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού είναι απλώς μια ακόμα ευκαιρία για να θυμηθούμε όλα τα παραπάνω, και να δράσουμε.

Στη 1 μ.μ. σε Προσυγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρει στο σχετικό κάλεσμα:

«Για την αριστερά, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, για όλους τους κατοίκους της χώρας, ντόπιους και μετανάστες, απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ο κοινός μας αγώνας απέναντι στα μνημόνια, την καταστολή, το φασισμό και το ρατσισμό, με στόχο την ανατροπή της συγκυβέρνησης της καταστροφής που έχει κηρύξει τον πόλεμο σε όλους μαζί και στον καθένα μας ξεχωριστά».

Διαβάστε ακόμα: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Στις 22 Μάρτη ενωμένοι απαντάμε στο ρατσισμό και το φασισμό

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Όχι μόνο για λόγους ανθρωπισμού ή υποστήριξης γενικώς των “διαφορετικών”. Αλλά γιατί ήδη πριν από την κρίση, πάνω στα σώματα των μεταναστών και των προσφύγων δοκιμάστηκε μια πολιτική αγριανθρωπισμού και υπερεκμετάλλευσης, που συνδυάζει την κατάργηση εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων με την  αστυνομική βία και την κρατική αυθαιρεσία, αλλά και την ανοχή στη ναζιστική βία της Χρυσής Αυγής μέχρι πρότινος.

Η πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, και η απόπειρα θεσμοποίησης της ατιμωρησίας για τη ρατσιστική βία που ασκούν κρατικά όργανα, συνοψίζει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις. Την ίδια στιγμή, ορίζει πολλαπλά καθήκοντα για τους δημοκρατικούς πολίτες απέναντι σε μια κυβέρνηση που επενδύει στον ρατσισμό, για να ανακτήσει το έδαφος που χάνει λόγω της εγκληματικής λιτότητας.Ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι η χώρα χρειάζεται μια καινούρια μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική στον αντίποδα της παράνομης αποτροπής προσφύγων στα σύνορα, της συγκάλυψης εγκλημάτων όπως αυτό στο Φαρμακονήσι, της παράνομης μαζικής και επ' αόριστον κράτησης μεταναστών σε στρατόπεδα, της στέρησης της ελληνικής ιθαγένειας από χιλιάδες παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εδώ. Αλλά και στον αντίποδα της κυνικής αδιαφορίας για “την Ευρώπη”, όταν πρόκειται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, διά της απόλυτης ευθυγράμμισης με “την Ευρώπη”, όταν αυτή υπαγορεύει τείχη για τους ξένους φτωχούς. Αυτή η νέα μεταναστευτική πολιτική είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει στις αυριανές κινητοποιήσεις που διοργανώνουν αντιρατσιστικές και μεταναστευτικές οργανώσεις.

 

Ακολουθεί το κάλεσμα για τις αυριανές συγκεντρώσεις:

Σάββατο 22 Μάρτη: ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ και τον ΦΑΣΙΣΜΟ

 

Διεκδικούμε :

-          STOP στις δολοφονίες στα σύνορα, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων. Άσυλο στους πρόσφυγες

-          Νομιμοποίηση των μεταναστών εργαζομένων. Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος. Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά

-          Έξω οι νεοναζί από τις γειτονιές και τα σχολεία μας. Να κλείσουν τα γραφεία - ορμητήρια της Χρυσής Αυγής. Ξήλωμα και όχι συγκάλυψη των φασιστικών δικτύων σε σώματα ασφαλείας και κρατικούς μηχανισμούς.

Η φετινή Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού (21η Μάρτη) συμπίπτει με την πιο βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων από το Φαρμακονήσι ως τα άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και την Κόρινθο. Χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από τη φτώχεια και τον πόλεμο, ανάμεσά τους  γυναίκες και μικρά παιδιά χάνουν τη ζωή τους στα ανατολικά και τα δυτικά σύνορα, φυλακίζονται και βασανίζονται επί 18 μήνες σε κρατητήρια και στρατόπεδα συγκέντρωσης, στο όνομα του δόγματος της «αποτροπής των λαθρομεταναστών», κυβέρνησης και ΕΕ.

Στοιχειώδη δικαιώματα όπως της ιθαγένειας στα παιδιά και η ψήφος των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές αίρονται, στο όνομα του επαναπατρισμού των παραπλανημένων ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Η βαρβαρότητα των κρατικών μηχανισμών επεκτείνεται σε φυλακισμένους, οροθετικές γυναίκες, τοξικοεξαρτημένους ανθρώπους, ενώ ο σεξισμός και οι διακρίσεις απέναντι σε ομοφυλόφιλους-ες και τρανς οδηγεί σε νυχτερινές επιθέσεις φασιστών σε καθένα και καθεμιά που τολμά να εκφράζεται κόντρα στα ναζιστικά στερεότυπα. Η συμμορία της Χρυσής Αυγής, αξιοποιεί τον θεσμικό ρατσισμό της Κυβέρνησης, των μεγάλων ΜΜΕ και της Αστυνομίας, για να επανεμφανίσει τα τάγματα εφόδου της στο Κερατσίνι και αλλού, εν’ όψει  των επερχόμενων Δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για μια άθλια επιχείρηση αποπροσανατολισμού και συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για την φτώχεια την ανεργία και την εξαθλίωση κάθε φτωχού ανθρώπου, ντόπιου ή μετανάστη: Των πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας και των κυβερνήσεων  που τις εφαρμόζουν.

Απέναντι στην χυδαία επίθεση κατά των «λαθρομεταναστών» απαντάμε ενωμένοι:

Όχι στον εμφύλιο των φτωχών. Κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών, εργαζόμενων, ανέργων και φτωχών ανθρώπων ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης, το ρατσισμό και το φασισμό. Για τους 1.500.000 ανέργους δεν ευθύνονται οι μετανάστες αλλά οι χιλιάδες απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα που κλείνουν από τα δυσβάσταχτα χρέη.

Για την υποβάθμιση της υγείας και της παιδείας, δεν φταίνε οι αυξανόμενοι ανασφάλιστοι «τζαμπατζήδες» - ντόπιοι ή μετανάστες - αλλά οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και σχολείων, οι τραγικές περικοπές δαπανών των αρμόδιων υπουργείων. Η αύξηση της παραβατικότητας δεν οφείλεται στα γονίδια κανενός, αλλά στην εξαθλίωση μεγάλης μερίδας ανθρώπων - ντόπιων και μεταναστών - που γίνονται εύκολη βορά εγκληματικών κυκλωμάτων που θησαυρίζουν. Από την ανασφάλιστη εργασία στην κάθε Μανωλάδα, χάνουν τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία και κερδίζουν μόνο οι «λαθροεργοδότες», ενώ την ίδια ώρα η αδήλωτη εργασία των ντόπιων εργαζόμενων επεκτείνεται παντού, χτυπώντας ποσοστά ρεκόρ πάνω από 30%. Οι δαπάνες για τα απάνθρωπα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τους φράχτες στον Έβρο και τη στρατιωτικοποίηση των συνόρων, αφαιρούνται από τις τσέπες των φορολογούμενων και τις κοινωνικές δαπάνες για σχολεία και νοσοκομεία.

Η αστυνομοκρατία και η καταστολή με πρόσχημα τους «λαθρομετανάστες» γενικεύεται σε όποιον αγωνίζεται. Εργαζόμενοι-ες και νέοι-ες σέρνονται στα δικαστήρια για ψύλου πήδημα, η αστυνομία φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο του «παιδαγωγού» στα σχολεία, διαδηλώσεις απαγορεύονται και καταστέλλονται άγρια καθημερινά, φασίστες επιτίθενται ανενόχλητοι σε στέκια όπως το Ρεσάλτο στο Κερατσίνι όπου δεν έχει ακόμα προλάβει να βάλει λουκέτο η ΕΛ.ΑΣ. του κ. Δένδια.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σάββατο 22 Μάρτη, απαντάμε ενωμένοι στο ρατσισμό και το φασισμό, την καταστολή και τη μνημονιακή εξαθλίωση.

Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στα Κέντρα Κράτησης

Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά

Μέχρι στιγμής καλούν οι φορείς :

* Αλληλέγγυο Ιατρείο Πειραιά * ΑΝΤΙΓΟΝΗ - Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό * Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Νέου Ηρακλείου Αττικής * Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά * Αφγανική Κοινότητα * Action Congo * Οργάνωση ASANTE * BLOCK 15 – Χαϊδάρι * Δημοτική Κίνηση ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ * Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα *  Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών * Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός *  Ένωση Αφρικανών Γυναικών * Ένωση Φιλιππινέζων  Εργαζόμενων KASAPI–Ελλάς * ΚΑΠΑ (Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης Τουρκίας – Ελλάδας) * Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» *  Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας * Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών * Μαροκινή Κοινότητα Ελλάδας * Μαχητική Εργατοϋπαλληλική Ταξική Ανατροπή (ΜΕΤΑ) * Μυρμήγκι - Δομή Αλληλεγγύης 6ης Διαμερισματικής Κοινότητας * Νομαρχιακές Επιτροπές Α Αθήνας & Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ * Ομάδα Queetrans * Πίσω Θρανία * Νέοι-ες ΣΥΡΙΖΑ * Σύλλογος Συρίων * Συριακή Κοινότητα * Στέκι Μεταναστών * Φεμινιστική Πρωτοβουλία ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών

Διαβάστε ακόμα: Ακροδεξιός τραγέλαφος: Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή η ρατσιστική τροπολογία στο άρθρο 19 - Τα σύνορα σήμερα έπαιξαν το γνωστό παιχνίδι τους κι έχασαν πάλι οι ίδιοι «αδύναμοι» παίκτες.

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)