to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 19.01.2017

Διεθνή

Το 2016 ήταν η πιο φονική χρονιά για τους δημοσιογράφους στο Αφγανιστάν

Το 2016 ήταν η πιο φονική χρονιά για τον Τύπο στην ιστορία του Αφγανιστάν με 13 δημοσιογράφους να χάνουν τη ζωή τους, «έναν αριθμό άνευ προηγουμένου», σύμφωνα με την Επιτροπή για την Ασφάλεια των Αφγανών Δημοσιογράφων (AJSC).


Ο αριθμός αυτός καθιστά το Αφγανιστάν «τη δεύτερη πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους μετά τη Συρία», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νατζίμπ Σαρίφι παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία και ετήσια έκθεσή του.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, ο αριθμός αυτός οφείλεται «σε μια σημαντική αλλαγή της στάσης των Ταλιμπάν απέναντι στον Τύπο, καθώς και σε μια γενική αύξηση της ανασφάλειας και της αστάθειας στη χώρα».

Ο αριθμός των βίαιων επεισοδίων εναντίον δημοσιογράφων αυξήθηκε κατά 38% σε σχέση με το 2015, με περισσότερες από 100 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί. Οι μισές μάλιστα αποδίδονται σε εκπροσώπους των αρχών.

Παρόλα αυτά οι επιθέσεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι ευθύνονται για το 20% των βίαιων επεισοδίων, ήταν πιο φονικές: από τους 13 δημοσιογράφους και μέλη των οργανώσεων του Τύπου που έχασαν τη ζωή τους το 2016 οι 10 σκοτώθηκαν από τους αντάρτες, οι επιθέσεις των οποίων επεκτάθηκαν στο σύνολο των αφγανικών επαρχιών.

Τον Ιούνιο ένας Αμερικανός δημοσιογράφος του κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού NPR σκοτώθηκε από ρουκέτα μαζί με τον συνάδελφό του που τον συνόδευε, έναν γνωστό Αφγανό δημοσιογράφο, την ώρα που επέβαιναν σε όχημα του στρατού στην επαρχία Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν και κύρια επαρχία καλλιέργειας παπαρούνας.

Η επιτροπή υπογράμμισε επίσης ότι από τις συνολικά 101 περιπτώσεις που καταγράφηκαν, οι 51 αποδίδονται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, «γεγονός που καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Σαρίφι.

Η Επιτροπή έχει επίσης καταρτίσει έναν κατάλογο με 30 δημοσιογράφους που δέχθηκαν επίθεση και επλήγησαν, 35 που δέχθηκαν απειλές, έξι δημοσιογράφους που τραυματίστηκαν και 17 περιπτώσεις «κακοποίησης».

Σε ανακοίνωσή της η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αφγανιστάν χαρακτήρισε «ανησυχητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να ευθύνεται για τέτοια περιστατικά» και ζήτησε «να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες».

Από το 2012, 28 δημοσιογράφοι και μέλη του Τύπου έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)