to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το 2015 υπέρ των ξενοδόχων, το 2016 υπέρ των εργαζόμενων

"Το περίφημο «success story» του ελληνικού τουρισμού, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών νόμων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εντατικοποίησης της εργασίας μέχρι εξόντωσης του εργαζόμενου, από τα οποίο κερδοφορούν μια χούφτα ομίλων εις βάρος των δουλοπάροικων της βαριάς μας βιομηχανίας, ζει και βασιλεύει"


Στα μέσα Ιουλίου μια νέα εργαζόμενη, θύμα του σκλαβοπάζαρου της εισαγόμενης μαθητείας, άφησε την τελευταία της πνοή σε ξενοδοχείο της Ζακύνθου θυσιάζοντας τη ζωή της στον βωμό της εργοδοτικής κερδοφορίας. Εργαζόταν 10 και 12 ώρες καθημερινά με ιλιγγιώδεις ρυθμούς εργασίας που τελικά αποδείχτηκαν εξοντωτικοί. Κάθε χρόνο στα νησιά δεκάδες εργαζόμενοι οδηγούνται στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και τα ιδιωτικά ιατρεία είτε με συμπτώματα υπερκόπωσης, εξάντλησης , είτε πιεσμένοι από την εργοδοτική αυθαιρεσία, είτε μετά από εργατικά “ατυχήματα” που προκαλούνται από την πλημμελή λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, αλλά και την ένταση της δουλειάς. Πριν από λίγες μέρες επί δύο χρόνια απλήρωτος εργαζόμενος σε ξενοδοχειακή επιχείρηση της Κέρκυρας, όταν πήγε να ζητήσει τα χρήματά του, δέχτηκε τα γρονθοκοπήματα του εργοδότη και οδηγήθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο του νησιού.

Ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας προχωρά σε απεργία στις 11 Αυγούστου αφού αφεντικά ξενοδοχειακών μονάδων έφτασαν στο σημείο να ξυλοκοπούν εργαζόμενους που ζητάνε τις αποδοχές τους. Η «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων μέσω των προγραμμάτων μαθητείας, η καταπάτηση του ωραρίου και η απλήρωτη εργασία ζουν και βασιλεύουν στον χώρο του τουρισμού, με τους εργοδότες να παραμένουν στο απυρόβλητο, εκμεταλλευόμενοι όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και την ανοχή και απραξία των ελεγκτικών μηχανισμών (;), προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων.

Το περίφημο «success story» του ελληνικού τουρισμού, με την ελαστικοποίηση των εργασιακών νόμων, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εντατικοποίησης της εργασίας μέχρι εξόντωσης του εργαζόμενου, από τα οποίο κερδοφορούν μια χούφτα ομίλων εις βάρος των δουλοπάροικων της βαριάς μας βιομηχανίας, ζει και βασιλεύει. Το θράσος της εργοδοσίας έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο. Κλέβουν τον κόπο των εργαζομένων πληρώνοντας όσα θέλουν, όποτε θέλουν, απειλούν, εκβιάζουν, τρομοκρατούν και τελικά ξυλοφορτώνουν τους εργαζόμενους.

Χθες, παραιτήθηκε από τη θέση του ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) δηλώνοντας με επιστολή του προς τον αρμόδιο υπουργό πως «το σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο δεν επιτρέπει να υλοποιηθεί ένα πολιτικό σχέδιο» για την αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων. Και όμως. Οι κλάδοι του τουρισμού και του επισιτισμού, όπου οργιάζουν τα τελευταία χρόνια η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων και η παραβίαση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ήταν από την άνοιξη ήδη πεδίο δόξης λαμπρό τόσο για το ΣΕΠΕ όσο και γενικότερα για το υπουργείο Εργασίας ώστε να ελεγχθεί η παραβατικότητα των επιχειρήσεων και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι εργοδότες. Η ανοχή και η απραξία των ελεγκτικών μηχανισμών από την αρχή της τουριστικής περιόδου επέτρεψε τη συνέχιση των συνθηκών εργασιακής ζούγκλας στον χώρο του τουρισμού με «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία αλλά και εκμετάλλευση εκπαιδευομένων από ΚΕΚ που λαμβάνουν μόνον την αμοιβή του ΟΑΕΔ. Βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο και μια ακόμη τουριστική περίοδος χάθηκε εις βάρος των εργαζόμενων στο όνομα κάποιων «ασφυκτικών πλαισίων». Ας ελπίσουμε να μην χαθεί και η επόμενη χρονιά στο όνομα της κερδοφορίας των ξενοδόχων.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)