to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:06 | 10.04.2019

Πολιτική

«Το 2011 θα είναι η καλύτερη χρονιά που έχει περάσει η Novartis στην Ελλάδα»

Τα βίντεο συνεδριάσεων της εταιρίας που έστειλαν οι Εισαγγελείς στην Βουλή


Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ:

«Σχετικά με την κρίση.. Ποια κρίση;.. Είμαστε η πιο ισχυρή φαρμακευτική εταιρία στην Ελλάδα.. Δεν θα ήταν υπέροχο αν το 2011 μπορούσατε να δείτε ότι θα είναι η καλύτερη χρονιά που έχει περάσει η Novartis στην Ελλάδα; ..Δεν είμαστε απλώς μία εταιρία, είμαστε η Novartis .. καταφέραμε να εξημερώσουμε τους ανταγωνιστές μας, να εξημερώσουμε το περιβάλλον, να διασφαλίσουμε ότι συνεργαζόμαστε πολύ καλά με την κυβέρνηση.. Ηγούμαστε της αγοράς, ηγούμαστε των εξελίξεων».

Το υλικό της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι Εισαγγελείς Διαφθοράς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βίντεο από συσκέψεις στελεχών της ελεγχόμενης για τις πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας, πολλά εκ των οποίων απομαγνητοφωνημένα έχουν αποσταλεί στην Βουλή. Το υλικό αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό από την ομάδα των Εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση, ενώ είναι αποκαλυπτικό για τον τρόπο που η ίδια η εταιρία αξιολογούσε το περιβάλλον αλλά και τον ανώτερο υπάλληλο της, κατηγορούμενο ήδη για ενεργητική δωροδοκία, Κωνσταντίνο Φρουζή.

Η στρατηγική σημασία του φαρμάκου Gilenya για τη Novartis και η επιτυχία της ομάδας Φρουζή

Στα επίμαχα βίντεο που αφορούν το έτος 2011, η ομάδα στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας, και κυρίως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της, συγχαίρουν τον τότε αντιπρόεδρο κ. Φρουζή γιατί ως επικεφαλής του τμήματος Πρόσβασης στην Αγορά (market Access) πέτυχε «την προστασία των τιμών των φαρμάκων της Novartis από τις τιμές που επιβλήθηκαν στην υπόλοιπη αγορά φαρμάκου». Προκύπτει επίσης η ιδιαίτερη σημασία που είχε για την φαρμακοβιομηχανία συγκεκριμένο σκεύασμα σε μορφή χαπιού για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Το εν λόγω φάρμακο, ένα από αυτά που κατά τους Εισαγγελείς πρέπει να δώσει εξηγήσεις ο κ. Λοβέρδος, ήταν στρατηγικής σημασίας για την κερδοφορία της εταιρίας, κάτι που και στα εν λόγω βίντεο αναφέρει ο διευθύνων Σύμβουλός της με την χαρακτηριστική φράση «το Gilenya αποτελεί την υψηλότερη προτεραιότητα». Στην επίμαχη καταγραφή, με ημερομηνία 15 Ιουλίου 2011, ο επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής αναφέρεται και σε ένα ακόμα από τα «επίδικα» ακριβά φάρμακα, το Lucentis, που αφορά σοβαρή πάθηση όρασης, λέγοντας ότι επεκτάθηκε η αποζημίωση για τους ασθενείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ από 2 σε 3 έτη, γεγονός που χαρακτηρίζει «μία πολύ μεγάλη νίκη». Όπως αναφέρει «οι αρχές μας ακούνε. Και ακόμη και με την έννοια ότι θεωρούμαστε όλο και περισσότερο από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας ως ένας προτιμώμενος συνεργάτης για να συζητάει, αντί για άλλες εταιρίες ή την ένωση». Και συνεχίζει εν μέσω χειροκροτημάτων: «Ευχαριστώ την ομάδα Πρόσβασης στην Αγορά.. Είναι εξαιρετικό που το έχετε πετύχει όλο αυτό».

«Το καταχωρήσαμε σε χρόνο ρεκόρ»

Στο ίδιο βίντεο, ο επικεφαλής της θυγατρικής εταιρίας τονίζει, επανερχόμενος στο χάπι για την σκλήρυνση κατά πλάκας, πως κατάφεραν να το καταχωρήσουν σε χρόνο ρεκόρ «όχι μέσα σε μήνες, αλλά σε μόνο σε τρεις εβδομάδες» και μάλιστα με προβλεπόμενη τιμή «ώστε να μπορούμε ήδη να ξεκινήσουμε να πουλάμε και να μην πρέπει να περιμένουμε μέχρι το επόμενο ανώτατο όριο τιμών». Στην συνέχεια αναφέρει «Πριν δώσει η περιφέρεια (σ.σ. η μητρική) περίπου δύο εκατομμύρια επιπλέον επενδύσεις για κάτι, θα πρέπει να είναι πραγματικά σπουδαίο. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο σπουδαίο πρόκειται να γίνει το Gilenya. Η σημασία του για το κοντινό μέλλον είναι πολύ μεγάλη.. Μέχρι το 2016 θα φθάσει τα 62 εκατομμύρια άρα θα είναι μία πολύ μεγάλη μάρκα για εμάς. Χάρη στο Gilenya θα έχουμε απότομη αντί για γρήγορη ανάπτυξη».

Σε κατάθεση, που έχει δώσει στους Εισαγγελείς, στέλεχος φαρμακευτικής, ανταγωνίστριας εταιρίας της ελεγχόμενης, αναφέρει πως το συγκεκριμένο φάρμακο «έλαβε τιμή με διαδικασία η οποία ήταν με πολλά ερωτηματικά, διότι πήρε τιμή μέσα στο καλοκαίρι (σ.σ. 2011) σε περίοδο που υπήρχε ανακοστολόγηση παλαιών φαρμάκων και εμβόλιμα ένα νέο φάρμακο (σ.σ. το Gilenya) πήρε τιμή και στην συνέχεια αποζημίωση (λίστα φαρμάκων) στις αρχές Σεπτεμβρίου.. Στο θέμα της τιμολόγησης υπήρξε παρατυπία, γιατί δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία τιμολόγησης νέων φαρμάκων, αλλά μπήκε εμβόλιμα σε διαδικασία ανακοστολόγησης». Ο μάρτυρας τονίζει πως όταν είδε στη Διεύθυνση Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας το πρωτότυπο δελτίο τιμών γραμμένο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρόσεξε ότι το Gilenya και η τιμή του, είχαν προστεθεί χειρόγραφα. Αναφέρει επίσης πως επί σχεδόν δύο και πλέον χρόνια το φάρμακο της Novartis είχε «μονοπωλιακή και προνομιακή θέση στην αγορά» αν και στο μεταξύ είχαν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων άλλα δύο σκευάσματα χαπιών πολύ φθηνότερα από το επίμαχο, γεγονός που «ευνόησε την Novartis και ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ομάδα του κ. Φρουζή έλαβε το 2011 βραβείο από την εταιρία η οποία αύξησε τα κέρδη της χάρη τις ενέργειες τους καθώς είχαν ενεργό εμπλοκή στην απευθείας επικοινωνία με την κυβέρνηση ή μέσω Συλλόγου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας. Σε ένα από τα επίμαχα βίντεο του 2011, ο τότε πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής, αφού συγχαίρει την ομάδα Φρουζή τονίζει επίσης πως «ευτυχώς εμείς έχουμε ένα ευρύ δίκτυο διαμορφωτών γνώμης».

Η αγωγή Φρουζή σε βάρος συγγενών του για 1 εκατομμύριο μετρητά που χάθηκαν

Οι Εισαγγελείς, ανάμεσα στα στοιχεία που απέστειλαν στη Βουλή, έχουν συμπεριλάβει και μία αγωγή του κ. Φρουζή προς συγγενικά του πρόσωπα. Η αγωγή κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2017 και αφορά περιστατικό που κατά τον ενάγοντα έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 2017. Στην αγωγή, ο κ. Φρουζής αναφέρει πως παρέδωσε στους εναγόμενους σε μετρητά, ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ μέσα σε τρία σακίδια, προκειμένου να τα φυλάξουν για τέσσερις ημέρες που θα ταξίδευε στην Κύπρο. Τα χρήματα ωστόσο κατά τους ενάγοντες τα λήστεψαν άγνωστοι, με αποτέλεσμα ο κ. Φρουζής, που θεωρεί πως τα καρπώθηκαν οι αντίδικοι του, να τα διεκδικεί στα δικαστήρια.

Να σημειωθεί πως η έρευνα για τη Novartis ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με τους εισαγγελείς να ξεκινούν τις «εφόδους» στην εταιρία τον Ιανουάριο του 2017.

Καταπέλτης το πόρισμα της εισαγγελέως Διαφθοράς

Στο μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό,  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο με το οποίο ζητείται η άρση της ασυλίας του, καλείται να καταθέσει ως ύποπτος για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας, στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατ' εξακολούθηση με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε.

 Η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου ζητείται από τη Βουλή, προκειμένου να δώσει ανωμοτί κατάθεση ενώπιον της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Η δικογραφία για την υπόθεση NOVARTIS διαβιβάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης στη Βουλή και παραδόθηκε στους εκπροσώπους των κομμάτων, που μετέχουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, στο έγγραφό της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αναφέρει ότι, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, διερευνάται, μεταξύ άλλων, και ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012.

Η έρευνα αφορά τη διαδικασία έγκρισης και τιμολόγησης τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων που τέθηκαν στην ελληνική αγορά από την NOVARTIS  (Gilenya, Tasigna (των 150 mg και 200 mg) και Lucentis).

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, σε έγγραφα και σε εικονικά τιμολόγια προς τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς για τη διαφήμιση της NOVARTIS. Επίσης, περιλαμβάνονται σημειώσεις αρχείου που κατασχέθηκε από την εταιρεία NOVARTIS για το πώς επιτεύχθηκαν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις τιμών στα φάρμακα της εταιρείας. Περιλαμβάνονται ακόμη, αρχεία που περιέχουν την ένδειξη «Εμπιστευτικό» και φέρουν το όνομα «KOSTAS FROUZIS».

«Κατ' ακολουθία των ανωτέρω αποδεικτικών στοιχείων, κρίνουμε αναγκαίο να κληθεί σε παροχή, χωρίς όρκο, εξηγήσεων, σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 31 ΚΠΔ, ο Ανδρέας Λοβέρδος», αναφέρει στο έγγραφό της η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Μαξίμου: «Όσο κι αν παίζουν τον παπά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη Δικαιοσύνη»

Κυβερνητικές πηγές σχολιάχοντας την Τετάρτη τις αντιδράσεις της ΝΔ και των φιλικών της ΜΜΕ αναφέρουν:

Σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis, η ΝΔ και τα φιλικά της ΜΜΕ κάλυψαν σε χρόνο μηδέν την απόσταση από την ένοχη αμηχανία, στην ακόμα πιο ένοχη εφαρμογή της συνταγής "φωνάζει ο κλέφτης".

Τώρα προχωρούν στο ανώτατο στάδιο νοβαρτισμού να κατασκευάζουν "ειδήσεις" για να σκεπάσουν με αυτές την δύσοσμη πραγματικότητα που αποκαλύπτει η Δικαιοσύνη. 

Τελευταίο δείγμα της δημιουργικότητας τους το δήθεν "άδειασμα" του Νίκου Παππά από το Μαξίμου, στο οποίο διαπρέπει σήμερα η βιομηχανία χημικών του κ. Μαρινάκη και άλλες συναφείς βιοτεχνίες fake news. 
Τους πληροφορούμε ότι στα έγγραφα και τις μαρτυρίες για τη Novartis, όπως και σε όλα τα πραγματικά σκάνδαλα, δεν υπάρχει το όνομα Νίκος Παππάς. 
Άλλα ονόματα, με εξέχουσα θέση στη ΝΔ και τους πολιτικούς της υποτακτικούς υπάρχουν. Και επίσης, όσο κι αν παίζουν τον παπά, δεν πρόκειται να εμποδίσουν τη Δικαιοσύνη να φτάσει στο βάθος των πεπραγμένων τους.

Τι αναφέρει το Διαβιβαστικό της Εισαγγελίας Διαφθοράς

Για την τιμολόγηση τεσσάρων φαρμακευτικών σκευασμάτων την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, καλείται σε ανωμοτί κατάθεση ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με το διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς. 

Αναφέρεται ειδικότερα ότι: 

- Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA 200 mg X112 , εισήχθη το 2011 τρεις φορές στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με χοντρική τιμή που κυμαινόταν από 4.092 έως 4.210 ευρώ, ενώ η χονδρική τιμή που θα λάμβανε στην Ελλάδα με βάση τις τιμές των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών (ν.3790/2009) θα έπρεπε να ανέρχεται σε 3.362 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να ωφεληθεί οικονομικά η εταιρεία NOVARTIS, λαμβανομένων υπόψη των υψηλών πωλήσεων που είχε το σκεύασμα αυτό, κατά τα έτη 2011 και 2012, στα νοσοκομεία, στα φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες.

- Το φαρμακευτικό σκεύασμα TASIGNA CAPS HARD 112X150mg, αν και δεν συμπεριελήφθη στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων του Απριλίου του 2012, ο τότε υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αποφάσισε να αναρτηθεί στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας, Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με την ένδειξη «Ορθή επανακοινοποίηση» στο οποίο υπήρχε το συγκεκριμένο σκεύασμα με χονδρική τιμή 3.753 ευρώ. Στο διαβιβαστικό έγγραφο της Εισαγγελίας Διαφθοράς σημειώνεται ότι η κατά τα ανωτέρω τιμολόγηση του σκευάσματος αυτού, έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στα Πρακτικά της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, που προηγήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2012. Μάλιστα, ενώ η χονδρική τιμή του συγκεκριμένου σκευάσματος για την Ελλάδα έπρεπε να ανέρχεται σε 2.659 ευρώ, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε το ανωτέρω σκεύασμα να λάβει χονδρική τιμή 3.753 ευρώ, η οποία στη συνέχεια μειώθηκε στα 3.265 ευρώ στο διορθωτικό Δελτίο Τιμών τον Μάιο του 2012. 

- Για το φαρμακευτικό σκεύασμα GILENYA 0,5 mg Bt x 28, περιγράφονται ανατιμολογήσεις που κατέληξαν το 2012 σε χονδρική τιμή 1920 ευρώ, αν και η τιμή με βάση τον ισχύοντα τότε νόμο έπρεπε να ανέρχεται σε 1.785 ευρώ με αποτέλεσμα να ωφεληθεί η εταιρεία. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο σκεύασμα το 2011 στα νοσοκομεία είχε πωλήσεις 2,7 εκ. ευρώ ενώ για το έτος 2012 οι πωλήσεις στα νοσοκομεία ανήλθαν σε 21,2 εκ. ευρώ. Στα δε φαρμακεία και τις φαρμακαποθήκες το σκεύασμα είχε πωλήσεις 1,9 εκ. ευρώ το 2011 και 2,6 εκ. ευρώ το 2012. 

- Το υπουργείο Υγείας, τον Απρίλιο του 2012, δεν εξέδωσε απόφαση για την έγκριση της χρήσης φθηνότερου και ανταγωνιστικού φαρμακευτικού προϊόντος (το AVASTIN της εταιρείας ROCHE) σε σχέση με το φαρμακευτικό προϊόν της εταιρείας NOVARTIS (LUCENTIS) για την πάθηση της ωχράς κηλίδας, το οποίο ήταν ακριβότερο «προσπορίζοντας με τον τρόπο αυτό, οικονομικό όφελος στην εταιρεία NOVARTIS».

Επίσης, ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, καλείται ως ύποπτος να καταθέσει ανωμοτί για την κακουργηματική πράξη της δωροδοκίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της NOVARTIS.

Για ποιους αρχειοθετείται η υπόθεση

Σημειώνεται ότι αρχειοθετείται η υπόθεση για τους Παναγιώτη Πικραμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Γιώργο Κουτρουμάνη, ενώ ανοικτή ακόμα παραμένει καθώς ερευνώνται οι Αντώνης Σαμαράς, Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης και Μάριος Σαλμάς.

Αναμένεται να σταλούν 20 με 30 κλήσεις προς μη πολιτικά πρόσωπα προκειμένου να καταθέσουν ως ύποπτοι για δωροδοκία και πιθανά για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς στηρίζονται σε καταθέσεις μαρτύρων, χειρόγραφες σημειώσεις και σε εικονικά τιμολόγια προς 3 ραδιοφωνικούς σταθμούς (Σκάι, Το Βήμα και Αθήνα 9,84) που εκδόθηκαν από διαφημιστική εταιρεία που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστή από τις έως τώρα καταθέσεις.

Τα 4 αυτά φάρμακα διατέθηκαν στην ελληνική αγορά σε υψηλές τιμές σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυξήθηκε αισθητά ο τζίρος της φαρμακοβιομηχανίας.

Την εμπλοκή του Ανδρέα Λοβέρδου οι εισαγγελείς διαφθοράς τη συνδέουν με τις καταθέσεις μαρτύρων και τη διαφημιστική εταιρεία. Τέλος, η εισαγγελική έρευνα συνεχίζεται και για άλλες χρονικές περιόδους και για τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected].com
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)