to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

200 χρόνια μετά φτου κι απ' την αρχή

Σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια σε μια Αθήνα σιδερόφρακτη. Τα τεθωρακισμένα στους έρημους δρόμους και τα μαχητικά στους άδειους ουρανούς


200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.  Ένα ιστορικό γεγονός που απέκτησε οικουμενικό χαρακτήρα και άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία και την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αναμφισβήτητα η σπουδαιότερη στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας όχι μόνο για τον ελλαδικό χώρο, αλλά και για τη Βαλκανική, την Ευρώπη των ηγεμόνων και της Ιεράς Συμμαχίας ακόμα και τη μακρινή Αϊτή.

Δυστυχώς, η κυρίαρχη αφήγηση της Ιστορίας σκέπασε τα πραγματικά γεγονότα, κυρίως όμως το μήνυμα, τις διδαχές του Ελληνικού Διαφωτισμού, της Φιλικής Εταιρίας, τα συμπεράσματα από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και την προσπάθεια για σύσταση του νέου κράτους. Η ανάγκη για εθνικούς μύθους και κιτς συμβολισμούς συνόδεψε όλες τις περιόδους της ελληνικής δημοκρατίας μα και τα αυταρχικά βίαια διαλείμματά της.

Σήμερα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια σε μια Αθήνα σιδερόφρακτη. Τα τεθωρακισμένα στους έρημους δρόμους και τα μαχητικά στους άδειους ουρανούς, μια υπέρλαμπρη παρέλαση για λίγους, με τους πολίτες να παρακολουθούν τους εορτασμούς πίσω από τις «γρίλιες» της τηλεόρασης.

Την ώρα που στα νοσοκομεία μας διεξάγεται ένας πραγματικός πόλεμος. Χιλιάδες οικογένειες θρηνούν ή αγωνιούν για τους ανθρώπους τους που έχουν χτυπηθεί από τον κορωνοϊό. 200 χρόνια ανεξαρτησίας, κι όμως η εκχώρηση γης και πλούτου της χώρας μας σε ιδιωτικά συμφέροντα, ντόπια και ξένα, όπως στις Σκουριές και στο Ελληνικό, πανηγυρίζεται παράλληλα ως ανάπτυξη και βήμα εμπρός.

Το 2021 θα μπορούσε να είναι έτος ορόσημο. Με την Ελλάδα, απαλλαγμένη από Μνημόνια και εξωτερικούς καταναγκασμούς, να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία τα επόμενα χρόνια. Με την ανάκτηση της χαμένης συλλογικής αισιοδοξίας και ελπίδας για δημιουργία. Κι ύστερα ήρθε η πανδημία, την οποία, δυστυχώς, διαχειρίζεται μια ιδεοληπτική και ακραία νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες το 2021 γίνεται το έτος 0. Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη μέρα της πανδημίας. Τα ερωτήματα που θα τεθούν είναι κρίσιμα και ιστορικά. Οι πολιτικές εξελίξεις θα επιβληθούν από την πραγματικότητα. «Όλον το έθνος αδικείται όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης» έγραφε ο Ρήγας Φεραίος. Κι αυτό θα πρέπει να είναι η πυξίδα για μια προοδευτική αλλαγή που αυτή τη φορά οφείλει να ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα θα είναι μια χώρα για όλους ή για τους λίγους και ισχυρούς;

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)