to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:56 | 11.07.2016

Οικονομία

200 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών VIP σε δύο χρονια

Διακόσιες τουλάχιστον εντολές δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων, και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ εικαζόμενης φοροδιαφυγής εντός δυο ετών, είναι το αποτέλεσμα των ελέγχων που έχουν διατάξει οι οικονομικοί εισαγγελείς και διενεργεί το ΚΕΦΟΜΕΠ με βάση τις διασταυρώσεις από την περίφημη λίστα των 65 cd που είχαν αποστείλει οι τράπεζες στις αρμόδιες αρχές.


Πρόκειται ουσιαστικά για τη λίστα με τους VIP μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζες του εσωτερικού- επιχειρηματίες, γιατροί, μηχανικοί, εργολάβοι κλπ- για τους οποίους γίνονται διασταυρώσεις με βάση τις κινήσεις των λογαριασμών και τις φορολογικές δηλώσεις τους. Η διαδικασία έχει ως εξης:

- Ολοκληρώνεται ο αρχικός έλεγχος και όταν διαπιστώνεται απόκλιση μεταξύ δηλωθέντων και καταθέσεων τότε διατάσσεται η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων. Την εντολή στο ΚΕΦΟΜΕΠ στέλνει ο οικονομικός εισαγγελέας Παν. Αθανασίου.

- Η εντολή δεν απαιτεί δεδομένη φοροδιαφυγή αλλά "εικαζόμενη". Μπορεί δηλαδή ο ελεγχόμενος όταν κληθεί από το ΚΕΦΟΜΕΠ να δικαιολογήσει απολύτως τις αποκλίσεις.

- Αν οι απαντήσεις στο ΚΕΦΑΜΕΠ δεν είναι επαρκείς, τότε καταλογίζεται επιπλέον φόρος σε αυτά τα πρόσωπα, που πολλές φορές είναι πολλών εκατομμυρίων. Αν εκείνος αποδεχτεί και πληρώσει, τότε η υπόθεση λήγει εκεί.

- Αν υπάρξει διαφωνία τότε υποβάλλεται μηνυτήρια αναφορά από το ΚΕΦΟΜΕΠ που διαβιβάζεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Εντυπωσιακά στοιχεία

Στα 65 CD που έστειλαν στους οικονομικούς εισαγγελείς οι τράπεζες, περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις λογαριασμών (εκτός των λογαριασμών όψεως), καταθέσεων και εμβασμάτων των φυσικών προσώπων για τη χρονική περίοδο από 2000 μέχρι και 2012. Από τον έλεγχο που είχαν διενεργήσει στα στοιχεία αυτά οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου έχουν προκύψει εντυπωσιακά στοιχεία.

- Ένα εκατομμύριο κάτοχοι ΑΦΜ έχουν καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ.

- Οι  καταθέσεις που έχουν δεσμευθεί αφορούν ποσά από 100 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ.

- 840 φυσικά πρόσωπα ανήκουν στην κατηγορία των πολύ μεγάλων καταθετών.

- Στη μακρά λίστα των μεγαλοκαταθετών περιλαμβάνονται αγρότες, μεσίτες, αρχιτέκτονες, υπηρεσίες τήρησης λογιστικών γραφείων αλλά και ενοικιάσεις γραφείων.

- Πέραν των VIP στη λίστα υπάρχουν φυσικά πρόσωπα που εμφάνιζαν στη φορολογική τους δήλωση εισοδήματα από 10.000 έως 50.000 ευρώ και εντοπίστηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων.

Πηγή: capital.gr -του Παναγιώτη Στάθη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)