to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:57 | 23.04.2013

Κοινωνία

1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας στην Άρτα

Αναδημοσίευση από τον Τηλεβόα της Άρτας


"Θα ζήσουμε εκστρατείες, θα περιηγηθούμε σε μεσαιωνικά κάστρα και ανεξερεύνητες ζούγκλες, θα ταξιδέψουμε με όχημα το παιχνίδι και καύσιμο τη φαντασία μας σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε ιστορικές περιόδους και φανταστικούς κόσμους"

Θυμάστε που σας έλεγα σε παλαιότερη ανάρτηση (δείτε εδώ) για τον Μανώλη Φραγγίδη, Πρόεδρο της ΕΛΜΕ Άρτας, που ταράζει τα νερά, γιατί εννοεί αντί να "παραγοντίζει" να κινητοποιεί; 

Λοιπόν, αυτός ο νεαρός δεν λέει να συμμορφωθεί. Αντί να βάλει μπλε σακάκι-γκρι παντελόνι και να κάτσει στο ΜΑΞΙΜ, αναλαμβάνει, άκουσον-άκουσον, την διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παιχνιδιών Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας και για να ενοχλήσει ακόμη περισσότερο, δηλώνει ότι σκοπός του Φεστιβάλ είναι η Εκπαίδευση, η Ψυχαγωγία, η Κοινωνικοποίηση. Ανατρεπτικά πράγματα δηλαδή...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιών 

Στρατηγικής και Φαντασίας Άρτας,

για την Εκπαίδευση, την Ψυχαγωγία και την Κοινωνικοποίηση.

26-27-28/4/2013

   Για πρώτη φορά, διοργανώνεται στην Άρτα ένα ξεχωριστό «ταξίδι» στο χώρο του παιχνιδιού για μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, μικρούς και μεγάλους, στις αίθουσες του Εμπορικού Επιμελητηρίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννης». 

   Η είσοδος για τις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (26-27-28/4/2013) είναι ελεύθερη.

   Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία -μεταξύ άλλων- να ενημερωθούν για την εκπαιδευτική, ψυχαγωγική και κοινωνική διάσταση του παιχνιδιού, να συμμετάσχουν σε τουρνουά, κληρώσεις, γρίφους και φυσικά να παίξουν.

   Επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια στρατηγικής με μινιατούρες και παιχνίδια ρόλων θα δώσουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να ζήσουν την εκστρατεία του τελευταίου βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου, στη Νότιο Ιταλία, να περιηγηθούν σε μεσαιωνικά κάστρα, αυτοκρατορικές αυλές της Άπω Ανατολής και ανεξερεύνητες ζούγκλες, να ταξιδέψουν με όχημα το παιχνίδι και καύσιμο τη φαντασία τους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, σε ιστορικές περιόδους και φανταστικούς κόσμους.

   Σας περιμένουμε!

- Στόχοι του Φεστιβάλ: 

   - Η ανάδειξη του παιχνιδιού ως εκπαιδευτικού εργαλείου, βιωματικού και παράλληλα ψυχαγωγικού.

   - Η συγκέντρωση ατόμων που ασχολούνται με επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια στρατηγικής, μοντελισμό, την ιστορία και το φανταστικό.

   - Η ενημέρωση και επαφή των ατόμων που δεν γνωρίζουν ή σχετίζονται με το χώρο και η δυνατότητα αυτών να συμμετάσχουν.

   - Η στήριξη και ανάπτυξη της κοινωνικότητας, της ομαδικότητας, της δημιουργικότητας και της φαντασίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/4/2013 20:00 – 22:00 

Έναρξη

Φεστιβάλ – Χαιρετισμοί

Παρουσίαση Ομάδων – Παιχνιδιών – Δραστηριοτήτων

Δηλώσεις συμμετοχών για Τουρνουά – Κληρώσεις – Γρίφους

Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/4/2013 10:00 – 14:00 

Τουρνουά παιχνιδιών με κάρτες (Card Games)

Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)

Επίδειξη παιχνιδιών στρατηγικής (War Games)

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/4/2013 18:30 – 22:30 

Εισηγήσεις

Παιχνίδια Ρόλων (Role Playing Games)

Τελικοί τουρνουά παιχνιδιών με κάρτες (Card Games)

Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)

Επίδειξη παιχνιδιών στρατηγικής (War Games)

ΚΥΡΙΑΚΗ 27/4/2013 10:00 – 14:00 

Κληρώσεις

Βραβεύσεις

Διεξαγωγή μάχης παιχνιδιών στρατηγικής (War Games)

Επιτραπέζια παιχνίδια (Board Games)

- Λίγα λόγια για τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το Φεστιβάλ: 

1. Παιχνίδια Ρόλων – Role Playing Games 

   Το παιχνίδι ρόλων είναι ένα παιχνίδι στο οποίο οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν το ρόλο φανταστικών χαρακτήρων και, μέσω συνεργασίας, δημιουργούν ή παρακολουθούν ιστορίες σε ρεαλιστικό ή φανταστικό πλαίσιο. Οι συμμετέχοντες καθορίζουν τις ενέργειες των χαρακτήρων τους εν μέρει βασισμένοι στον σχεδιασμό του χαρακτήρα τους, και οι ενέργειες πετυχαίνουν ή αποτυγχάνουν σύμφωνα με ένα σύστημα κανόνων και οδηγιών, στο πλαίσιο των οποίων οι παίκτες μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ελεύθερα. Οι επιλογές τους καθορίζουν την κατεύθυνση, την εξέλιξη και την έκβαση των ιστοριών.

2. Παιχνίδια στρατηγικής – War Games 

   Τα παιχνίδια στρατηγικής (wargames) είναι η αναπαράσταση των συνθηκών που διέπουν μία πολεμική σύρραξη (ιστορική ή φανταστική) και η μετα¬φορά αυτής σε παιχνίδι. Ο άνθρωπος παίζει πολεμικά παιχνίδια από την αρχαιότητα, αλλά στη σύγχρονή τους μορφή τα παιχνίδια πολέμου πρωτοεμφανίστηκαν στο επιτελείο του Πρωσικού στρατού στα μέσα του 19ου αιώνα, με σκοπό την εκπαίδευση των αξιωματικών σε «πραγματικές» συνθήκες εκστρατείας, χρησιμοποιώντας υποθετικά σενάρια. Έκτοτε, σχεδόν όλα τα επιτελεία στρατού χρησιμοποιούν τα παιχνίδια στρατηγικής για την εκπαίδευση των στελεχών τους. Ως χόμπυ, τα παιχνίδια στρατηγικής γνώρισαν ιδιαίτερη άνθηση τη δεκαετία του ’60, κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες και από τότε έχουν εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μάχες που αναπαρίστανται στα διοράματα των παιχνιδιών στρατηγικής είναι ιστορικές μάχες από την εκστρατεία του τελευταίου βασιλιά της Ηπείρου, Πύρρου, στη Νότιο Ιταλία.

3. Παιχνίδια με κάρτες - Card Games 

   Τα Παιχνίδια με Κάρτες είναι ένα χόμπυ που συνδυάζει δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο και βασικότερο είναι ότι αποτελεί ένα αυτόνομο παιχνίδι με συγκεκριμένους κανόνες, στο οποίο κάθε παίκτης χρησιμοποιεί μια επιλογή από τις κάρτες εναντίον κάποιου αντίπαλου παίκτη. Το δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι συλλεκτικό, δηλαδή οι κάρτες από κάθε παιχνίδι κοστολογούνται ανάλογα με την σπανιότητα τους. 

   Είναι παιχνίδια που απαιτούν ευστροφία, ευελιξία στην σκέψη και στρατηγική, μπλόφα, παραπλάνηση του αντιπάλου και άλλα πολλά στοιχεία που οξύνουν τη σκέψη. Πρόκειται για μια από τις πιο διάσημες ενασχολήσεις-χόμπυ, των τελευταίων ετών με φανατικό κοινό παγκοσμίως.

4. Επιτραπέζια Παιχνίδια – Board Games 

   Από τα πιο κλασσικά μέχρι και τα πιο «ψαγμένα» και ακυκλοφόρητα στην ελληνική αγορά.

5. Εισηγήσεις Εκπαιδευτικού Ενδιαφέροντος 

   Εισηγήσεις αναφορικά με την ένταξη του παιχνιδιού ως εποπτικό εργαλείο και βιωματική μέθοδο στη εκπαιδευτική διαδικασία.

6. Διαγωνισμοί – Κληρώσεις 

7. Έκθεση σχετικών βιβλίων 

- Ομάδες, Σύλλογοι και Φορείς που θα πλαισιώσουν το Φεστιβάλ:

   Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (ΕΣΦΙΠΣ) είναι ο αρχαιότερος σύλλογος του είδους στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1993. Έχει μέλη από όλο το φάσμα των ηλικιών και επαγγελμάτων, οι οποίοι έχουν ένα κοινό σημείο: την αγάπη τους και την ενασχόλησή τους με την Ιστορία και τα Παιχνίδια Στρατηγικής. 

   Η Ομάδα Παιχνιδιών Φαντασίας και Ρόλων ιδρύθηκε το 2002 σαν ομάδα δραστηριότητας του Δη.Συ.Ν.Θέρμης του Δήμου Θέρμης. Κύριος σκοπός της ομάδας είναι να συγκεντρώσει και να φέρει σε επαφή όσους ασχολούνται με το χώρο των παιχνιδιών φαντασίας και ρόλων, και όσους ασχολούνται με την ιστορία και την φαντασία, τόσο στη Θέρμη, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Αρταίων

Με την στήριξη των:

Εμπορικό Επιμελητήριο Άρτας 

Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας "ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ" 

Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας "ΣΚΟΥΦΑΣ" 

ΕΛΜΕ Άρτας 

Για επιπλέον πληροφορίες, Φραγγίδης Μανώλης, Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Άρτας, 6974160237

Πηγή: tilevoasartas

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)