to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:57 | 24.04.2021

Κοινωνία

1821: H ιστορία και η ιδεολογική χρήση της - Συνέντευξη του Αντ. Λιάκου στο left.gr

Με τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, ιστορικό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητάμε όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το 1821: πώς καθόρισε τη πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, πώς χρησιμοποιήθηκε ιδεολογικά από το κράτος και τους θεσμούς του, και ασφαλώς, για την ίδια την επανάσταση και την πραγματική ιστορική της διάσταση. Και όλα αυτά σε 21 μόλις λεπτά.


Ο ιστορικός χρόνος στη σύγχρονη εποχή τρέχει με φοβερή ταχύτητα. Γεγονότα που συνέβησαν ακόμα και πριν 50 χρόνια μοιάζουν τόσο μακρινά σαν να βρίσκονται σχεδόν… στην αρχαιότητα. 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 μοιάζουν με αιωνιότητα στα μάτια του σημερινού πολίτη. Σε κάθε περίπτωση, μοιάζουν με γεγονότα που είναι εντελώς απομακρυσμένα από τη σημερινή καθημερινότητα, τα πολιτικά και κοινωνικά επίδικα του παρόντος χρόνου. Είναι όμως έτσι;

Με τον καθηγητή Αντώνη Λιάκο, ιστορικό, ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συζητάμε όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το 1821. Το πώς καθόρισε τη πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, πώς χρησιμοποιήθηκε ιδεολογικά από το κράτος και τους θεσμούς του, και ασφαλώς, για την ίδια την επανάσταση του 1821 και την πραγματική ιστορική της διάσταση. Και όλα αυτά σε 21 μόλις λεπτά.

«Υπάρχουν κομβικά γεγονότα τα οποία έρχονται και επανέρχονται, κατά κάποιο τρόπο το παρόν επαναφέρει τα παλιά γεγονότα. Η Ελληνική Επανάσταση έχει σημασία κατ’ αρχάς γιατί είναι η γενέθλια πράξη και του κράτους αλλά και του έθνους. Πέτυχε η Επανάσταση του 1821 τους στόχους της, ποιες κληρονομιές μας άφησε; Το 1821 ήταν Επανάσταση ή ήταν πόλεμος ανεξαρτησίας, είχε κοινωνική διάσταση;»

Δείτε τη συνέντευξη του left.gr με τον Αντώνη Λιάκο, ιστορικό, ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών - Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)