to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

7:38 | 18.10.2017

Κοινωνία

18 Οκτώβρη - Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ανάδειξη της ανάγκης να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και εξάλειψη του φαινομένου.


Το  Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων:

Δρούμε, Υποστηρίζουμε τα θύματα και Λέμε όχι σε προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων

Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και στην ανάδειξη της ανάγκης να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και εξάλειψη του φαινομένου.

Η εμπορία ανθρώπων (trafficking) αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας και κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων βάσει του άρθρου 5 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και παραβίαση της ατομικής ακεραιότητας του θύματος και σοβαρό οργανωμένο έγκλημα που υπονομεύει το κράτος και τους κανόνες δικαίου. Επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια όλων των εθνικοτήτων, προκαλώντας βαριές βλάβες στα θύματά της που διαρκούν για ολόκληρη την ζωή τους. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας σε εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο δεν αποτυπώνουν με ακρίβεια την πραγματική κατάσταση διότι πολλά θύματα δεν ταυτοποιούνται ποτέ ως θύματα εμπορίας ανθρώπων, και διότι το trafficking είναι έγκλημα που πρωτίστως πλήττει τις «αφανείς» κατηγορίες πληθυσμού, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται, να μην υπάρχει ιστορικό για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση των θυμάτων και να είναι ανεπαρκή τα στοιχεία για το φύλο των θυμάτων.

Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του ΟΗΕ, κάθε χρόνο πάνω από 27 εκατομμύρια άτομα πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων. Από αυτές και αυτούς το 20%  σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά. Παράλληλα η εμπορία ανθρώπων και η διεθνική σωματεμπορία είναι μια προσοδοφόρα επιχείρηση με τζίρο πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Στην Οδηγία 2011/36/ΕΕ η εμπορία ανθρώπων ορίζεται ως: Η πρόσληψη, μεταφορά, διακίνηση, στέγαση ή υποδοχή προσώπων, με την απειλή της χρήσης ή τη χρήση βίας ή άλλων μορφών εξαναγκασμού, με απαγωγή, απάτη, παραπλάνηση, κατάχρηση εξουσίας ή ευάλωτης θέσης ή με πληρωμή ή αποδοχή χρημάτων ή άλλων απολαβών για την εξασφάλιση της συναίνεσης προσώπου που κατέχει εξουσία επί ενός άλλου, με σκοπό την εκμετάλλευση.

Παρά το γεγονός ότι θύματα της εμπορίας ανθρώπων και της διεθνικής σωματεμπορίας είναι γυναίκες, άνδρες, κορίτσια και αγόρια όλων των εθνικοτήτων, τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων (80%) είναι γυναίκες και κορίτσια.

Από τα μέτρα πολιτικής που προτείνονται για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, η πρόληψη έχει την πιο καίρια σημασία ιδιαιτέρως αναφορικά με την αποθάρρυνση και μείωση της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων (Οδηγία 2011/36/ΕΕ και Ν. 4216/2013).

Ως Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ παλεύουμε για

 • την ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές που αφορούν την πρόληψη και αντιμετώπιση του trafficking και την υποστήριξη των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων

 • την ολοκληρωμένη, πολύπλευρη και αποτελεσματική στήριξη και συνδρομή των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων και διεθνικής σωματεμπορίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ποινική διαδικασία) και την εργασιακή και κοινωνική επανένταξή τους

 • την παραπομπή των διακινητών και εμπόρων στην δικαιοσύνη

 • την εξάλειψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών στην δημόσια και ιδιωτική σφαίρα, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων και των άλλων μορφών εκμετάλλευσης

 • την ανατροπή της σύγχρονης κουλτούρας που δείχνει ανοχή και αναπαράγει την βία κατά των γυναικών των παιδιών και των νέων

 • για την εξάλειψη της ζήτησης για προϊόντα και υπηρεσίες που προέρχονται από την εκμετάλλευση και εμπορία ανθρώπων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)