to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:07 | 21.06.2019

Κοινωνία

#GDtrial: Ξεκίνησαν οι απολογίες - Πρώτος ο Γ. Άγγος για τη νύχτα της δολοφονίας Φύσσα

Ο Γ. Άγγος, που θεωρείται εκείνος που ειδοποίησε τους άλλους χρυσαυγίτες στη φονική επίθεση κατά του Π. Φύσσα, ξεκίνησε την απολογία του το μεσημέρι της Πέμπτης 20/6, ανοίγοντας τον κύκλο απολογιών των μελών της νεοναζιστικής συμμορίας. Το δικαστήριο διέκοψε στις 3.30 το μεσημέρι και η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή 21/6 στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.


Ξεκίνησαν την Πέμπτη, 20 Ιουνίου, οι απολογίες των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο Γ. Άγγος, που κινητοποίησε τη Χρυσή Αυγή για το μοιραίο καρτέρι στον Παύλο Φύσσα, άνοιξε λίγο μετά τις 2 μ.μ. τον κύκλο των απολογιών στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση.

(Οι κατηγορούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου, 20/6/2019 - φωτ.: Μάριος Λώλος)

Ο Άγγος ξεκίνησε την απολογία του με τη δική του συμμετοχή στην Τοπική Νίκαιας της ΧΑ και με την δική του περιγραφή για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, με βασική προσπάθεια, όπως φαίνεται, να παρουσιάσει την παρέα του Π. Φύσσα ως εκείνους που τον «προκάλεσαν» με σχόλια για φασίστες κ.λπ. Ο κατηγορούμενος αρχικά δεν ανέφερε τίποτα για τα τηλεφωνήματά του σε άλλους χρυσαυγίτες, πράγμα που αναγκάστηκε να κάνει στη συνέχεια μετά τις ερωτήσεις της προέδρου. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως αποχώρησε από την καφετέρια «Κοράλλι» πριν το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα και ξανακατέβηκε στο δρόμο από το σπίτι του, που βρίσκεται πολύ κοντά, μετά τη δολοφονική επίθεση στον αντιφασίστα μουσικό.

Προς το τέλος του σημερινού κομματιού της απολογίας του, που θα συνεχιστεί την Παρασκευή 21/6 στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ο Άγγος επιχείρησε να ανασκευάσει το περιεχόμενο των αρχικών του καταθέσεων, ισχυριζόμενος πως φράσεις όπως «παρασυρθηκα από τη ΧΑ, δεν θέλω να τους ξαναδώ στα μάτια μου» του τις υπαγόρευσε ο τότε συνήγορός του και ότι ο ανακριτής Γεωργουλέας «μου είπε να πω ότι είχα εντολές από τον Λαγό ότι είπα στον Καζαντζόγλου να φέρει κόσμο...» για να «για να με αφήσει να πάω να δω τη γυναίκα και το παιδί μου».

(διαβάστε αναλυτικότερα παρακάτω)

Και τη χθεσινή διαδικασία, με περισσότερους παρατηρητές, κατέγραψε το @GoldenDawnWatch

Η απολογία του Γ. Άγγου όπως την κατέγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Παραδέχθηκε απολογούμενος ο Ιωάννης Άγγος μετά από ισχυρή πίεση και βροχή ερωτήσεων της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων πως ήταν αυτός που έκανε το κρίσιμο τηλεφώνημα που κινητοποίησε την ομάδα Χρυσαυγιτών η οποία καταδίωξε τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του τη νύχτα που κατέληξε στην δολοφονία του μουσικού.

   Ο Άγγος, πρώτος που ξεκίνησε να απολογείται στη δίκη της Χρυσής Αυγής για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013 όταν βρέθηκε στην καφετέρια Κοράλλι, δίπλα στην παρέα του μουσικού, μαζί με τον συγκατηγορούμενο του Λέοντα Τσαλίκη για να δουν τον αγώνα Ολυμπιακός -Παρί Σεν Ζερμέν.

   Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, ήταν η παρέα του Φύσσα που τους προκάλεσε λεκτικά χωρίς αυτός και ο Τσαλίκης να αντιδράσουν.

   Αρχικά στην απολογία του ο Άγγος είπε πως όλα τα τηλεφωνήματα που έκανε σε μέλη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, που ήταν και ο ίδιος μέλος, αφορούσαν είτε τον αγώνα είτε κάποια θέματα ενόψει της ίδρυσης Σωματείου στην Ζώνη του Περάματος.

   Είπε επίσης ότι εξαιτίας της λεκτικής επίθεσης που δέχθηκαν στην καφετέρια αποφάσισαν να φύγουν λίγο μετά το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα και ότι από το σπίτι του λίγο μετά τα μεσάνυχτα άκουσε φασαρία και «τα ουρλιαχτά της κοπέλας του Φύσσα» οπότε κατέβηκε κάτω. Εκεί έμαθε, όπως είπε, από αστυνομικό της ΔΙΑΣ πως «μαχαίρωσαν ένα παλικάρι και έχουν πιάσει κάποιον Ρουπακιά». Τότε γύρισε σπίτι και τηλεφώνησε στον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργο Πατέλη να τον ρωτήσει για τον Ρουπακιά γιατί τον ήξερε. Σύμφωνα με τον Άγγο, ο Πατέλης δεν ήξερε τίποτα.

   Χρειάστηκαν δεκάδες ερωτήσεις της προέδρου μέχρι τελικά ο κατηγορούμενος να παραδεχτεί ότι όσο ήταν στην καφετέρια τηλεφώνησε στον συγκατηγορούμενο του Ιωάννη Καζαντζόγλου, στέλεχος της τοπικής Νίκαιας, για να του πει πως «είναι κάποιοι που μας ενοχλούν και θα φύγουμε».

   Η παραδοχή αυτή θεωρείται κρίσιμη για την υπόθεση καθώς το επίμαχο τηλεφώνημα σύμφωνα με τη δικογραφία προκάλεσε την κινητοποίηση του Τάγματος Εφόδου που πήγε στο Κοράλλι και καταδίωξε τον Φύσσα λίγο πριν πέσει νεκρός από το μαχαίρι του Ρουπακιά.

   Από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων φαίνεται πως ο Καζαντζόγλου αμέσως μετά το τηλεφώνημα του Άγγου, κάλεσε τον Πατέλη. Εκείνος με τη σειρά του ειδοποίησε τον βουλευτή Νίκαιας Ιωάννη Λαγό και αμέσως μετά φαίνεται να αποστέλλεται ομαδικό μήνυμα προς τα μέλη της οργάνωσης να πάνε στα γραφεία της Νίκαιας.    Η απολογία συνεχίζεται αύριο.

Νωρίτερα:

Έξι χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι δεκαοκτώ κατηγορούμενοι για το έγκλημα ξεκίνησαν χτες να απολογούνται ενώπιον του δικαστηρίου που, από το 2015, εξετάζει τη δράση της Χρυσής Αυγής, ώστε να αποφανθεί αν λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση.

(το GoldenDawnWatch ξεκίνησε από τις 10 π.μ. τις ανταποκρίσεις από το δικαστήριο)

Στο δικαστήριο εμφανίστηκε σήμερα, αναγκαστικά, και ο κατηγορούμενος Π. Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα.

Λίγο αργότερα η μητέρα του δολοφονημένου μουσικού, η Μάγδα Φύσσα, που δίνει αδιάλειπτα το παρών στο δικαστήριο, είχε μια ελαφριά αδιαθεσία.

(Aπαράδεκτοι χαρακτηρισμοί από δικηγόρο των χρυσαυγιτών κατά των μαρτύρων που είχε καλέσει η πολιτική αγωγή - από το @GoldenDawnWatch η περιγραφή)

(Η Μάγδα Φύσσα, παρούσα και στη σημερινή διαδικασία, όπως στις περισσότερες μέχρι σήμερα)

Πρώτος ο Άγγος, που κινητοποίησε το τάγμα εφόδου κατά του Φύσσα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, ο 'Αγγος, μέλος της «ασφάλειας» της περιβόητης Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, ειδοποίησε τον ιεραρχικά ανώτερο του Ιωάννη Καζαντζόγλου και αυτός με τη σειρά του τον υπεύθυνο της τοπικής, Γιώργο Πατέλη. Αυτός με τη σειρά του ειδοποίησε τον βουλευτή Ιωάννη Λαγό. Μέσα σε εννιά λεπτά από το τηλεφώνημα του 'Αγγου, σύμφωνα με τα στοιχεία από την ανάλυση των τηλεφωνημάτων που αναγνώστηκαν στο δικαστήριο, ειδοποιήθηκαν με μήνυμα τα μέλη της οργάνωσης να μεταβούν στα γραφεία της Νίκαιας και είκοσι λεπτά αργότερα άρχισε να συγκροτείται η ομάδα που καταδίωξε τον μουσικό και τους φίλους του. Με την έγκριση του Λαγού, όπως προκύπτει από τα τηλεφωνήματα, η πομπή μηχανών και αυτοκινήτων ξεκίνησε προς την καφετέρια και ο χρόνος για να κοπεί το νήμα της ζωής του Παύλου Φύσσα από το μαχαίρι του Γιώργου Ρουπακιά μετρούσε αντίστροφα.

   Στην υπόθεση του Παύλου Φύσσα κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας. Για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου θα απολογηθεί ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας.

   Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στη δολοφονία είναι οι:

   Ιωάννης 'Αγγος, Αναστάσιος - Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν κατ' αλφαβητική σειρά με τον δράστη της δολοφονίας του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά, να είναι δέκατος στη λίστα.

[παρακολουθούμε την εξέλιξη της δίκης από το @GoldenDawnWatch που από την έναρξη της δίκης κάνει τεράστια δουλειά για τη δημοσιοποίηση όσων συμβαίνουν στη δίκη της ναζιστικής συμμορίας]

Η διαδικασία

Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της μεγάλης δίκης, που -κατά τη δικογραφία- αφορά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, κήρυξε την έναρξη των απολογιών την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στάδιο που βρίσκει τους κατηγορούμενους βουλευτές και τον αρχηγό της νεοναζιστικής συμμορίας Χρυσής Αυγής εν μέσω της προεκλογικής περιόδου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι απολογίες των κατηγορουμένων αναμένεται να ξεκινήσουν κατά υπόθεση και με αλφαβητική σειρά, με βάση τον κατάλογο του κατηγορητηρίου, γεγονός που εκτιμάται πως θα καθυστερήσει να φέρει ενώπιον του δικαστηρίου την -κατά τη δικογραφία- «ηγετική ομάδα» της Χρυσής Αυγής. Έτσι, οι απολογίες των βουλευτών αλλά και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, μετά τις θερινές διακοπές.

Η πρόεδρος ανακοίνωσε την έναρξη της απολογητικής διαδικασίας, με πρώτη υπόθεση αυτήν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, 34 ετών, μουσικού, εργάτη στη Ζώνη Περάματος τη νύχτα της 17ης Σεπτεμβρίου 2013. Είναι η υπόθεση που οδήγησε στην κινητοποίηση της δικαιοσύνης με μεγάλη έρευνα, η οποία οδήγησε και πολλούς βουλευτές και μέλη της οργάνωσης στην φυλακή για αρκετούς μήνες.

Κατηγορούμενος για την εν ψυχρώ ανθρωποκτονία είναι ο Γιώργος Ρουπακιάς, ενεργό και δραστήριο μέλος της Χρυσής Αυγής με υψηλή θέση στην Τοπική της Νίκαιας. Κατηγορούμενος για άμεση συνέργεια στη δολοφονία του 34χρονου είναι ο Ιωάννης Καζαντζόγλου, επίσης στέλεχος της Τοπικής Νίκαιας. Κατηγορούμενοι για απλή συνέργεια στην δολοφονία είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης-Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας, πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος-Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος και Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

Με βάση το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν παραπεμφθεί συνολικά 68 κατηγορούμενοι, από τους οποίους οι 65 είναι αντιμέτωποι με τα αδικήματα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και πολλοί για σοβαρότατες πράξεις με κορυφαία την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα, από το μαχαίρι του μέλους της οργάνωσης Γιώργου Ρουπακιά. Οι 18 από τους 65 κατηγορούμενους είναι νυν και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι υποθέσεις που εξετάστηκαν στο δικαστήριο, πλην της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, είναι η βάναυση επίθεση σε Αιγύπτιους αλιεργάτες στις 12 Ιουνίου 2012, καθώς και επίθεση σε μέλη του ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Και για τις δύο άγριες επιθέσεις οι κατηγορίες που βαρύνουν τους εμπλεκόμενους αφορούν απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το δικαστήριο, ωστόσο, ασχολήθηκε και με σωρεία άλλων ενεργειών μελών της οργάνωσης που -κατά τη δικογραφία- ως τάγματα εφόδου είχαν επιτεθεί σε κοινωνικούς χώρους και σε μετανάστες, όπως η δολοφονία του εργάτη από το Πακιστάν, για την οποία έχουν καταδικαστεί, τελεσίδικα σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας, δύο κατηγορούμενοι για εγκληματική οργάνωση στην παρούσα δίκη.

Η δίκη συμπλήρωσε 362 συνεδριάσεις. Κατά τη διάρκεια της αποδεικτικής διαδικασίας που προηγήθηκε εξετάστηκαν συνολικά 147 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 70 από τους περίπου 230 μάρτυρες υπεράσπισης που είχαν προταθεί από τους κατηγορούμενους. Το δικαστήριο εξέτασε λεπτομερώς όλα τα δεδομένα, ηχητικά, βίντεο, έγγραφα κ.λπ., που περιέχονται στη δικογραφία, αφιερώνοντας σχεδόν έναν χρόνο για την ανάγνωση και προβολή τους.

Ακολούθησε η ανάγνωση χιλιάδων εγγράφων που προσκόμισαν οι κατηγορούμενοι πρώην και νυν βουλευτές, τα οποία -σχεδόν στην πλειονότητά τους- αφορούσαν το κοινοβουλευτικό έργο και ομιλίες τους. Το εύρος των εγγράφων που προσκόμισαν ήταν τέτοιο, που αφιερώθηκαν 58 δικάσιμοι για την ανάγνωσή τους.

Από τη στιγμή, πάντως, της έναρξης των απολογιών μέχρι την ημέρα της έκδοσης της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο δρόμος θα είναι μακρύς και η ετυμηγορία του δικαστηρίου εκτιμάται πως θα ακουστεί στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2020. Με την ολοκλήρωση των απολογιών, πιθανότατα μέσα στο φθινόπωρο, η σκυτάλη της διαδικασίας θα περάσει στους εισαγγελείς της έδρας, οι οποίοι θα εισηγηθούν στους δικαστές επί της ενοχής ή μη όλων των κατηγορουμένων. Θα ακολουθήσουν οι συνήγοροι των δύο πλευρών, με την πολιτική αγωγή να παρίσταται με συνολικά 12 συνηγόρους και την υπεράσπιση με δηλωθέντες περίπου 100. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις, το δικαστήριο θα μπορεί, σε εύλογο χρόνο, να ανακοινώσει την απόφασή του επί της ενοχής και εν συνεχεία επί των ποινών (πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Η ιστοσελίδα jailgoldendawn.com θυμίζει ότι η απολογία είναι δικαίωμα – και όχι υποχρέωση – του κατηγορούμενου, ο οποίος μπορεί να ασκήσει και το δικαίωμά του στη σιωπή.

Η σειρά των κατηγορουμένων είναι κανονικά αλφαβητική, γι’ αυτό εξάλλου ο πρώτος κατηγορούμενος που καλείται είναι ο Ιωάννης Άγγος, μέλος της Ασφάλειας της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, κατηγορούμενος για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία Φύσσα. Πρόκειται για το άτομο που εντόπισε τον Παύλο Φύσσα στο Κοράλλι τη νύχτα της δολοφονίας και ειδοποίησε τηλεφωνικά τους Χρυσαυγίτες που προσήλθαν οργανωμένα με πομπή μηχανών και αυτοκινήτων, ανάμεσά τους και ο Ρουπακιάς.

Ωστόσο, η υπεράσπιση Μιχαλολιάκου έχει ήδη υπονοήσει ότι θα ζητήσει αλλαγή της αλφαβητικής σειράς των απολογιών των κατηγορουμένων και θα προτείνει η σειρά που θα τηρηθεί να είναι ανά υπόθεση: πρώτα δηλαδή οι 18 κατηγορούμενοι για τη δολοφονία Φύσσα, μετά οι 5 για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές και τέλος οι κατηγορούμενοι για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Προφανής σκοπός της υπεράσπισης Μιχαλολιάκου είναι να βρεθεί ο “Αρχηγός” – ει δυνατόν – στο τέλος.

Όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω πίνακα, η σειρά που θα τηρηθεί (αλφαβητική ή ανά υπόθεση) διαφοροποιεί κατά πολύ το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία. Έτσι, με την εξέταση κατ’ αλφαβητική σειρά οι (πρωην και νυν) βουλευτές Αλεξόπουλος, Αρβανίτης και Γερμενής θα απολογηθούν πιθανόν μέσα στην πρώτη εβδομάδα. Αντίθετα αν ακολουθηθεί η σειρά ανά υπόθεση, το δικαστήριο θα ακούσει την απολογία Ρουπακιά άμεσα (αριθμός 11, αντί για αριθμό 52 στην αλφαβητική σειρά). Η απόφαση για τη σειρά θα ληφθεί από το δικαστήριο.

Οι δικάσιμες ημέρες του μήνα Ιουνίου είναι οι ακόλουθες:

18/06/2019: 362η μέρα – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ (το δικαστήριο συνεδριάζει στην αίθουσα των γυναικείων φυλακών).
19/06/2019: 363η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ (το δικαστήριο συνεδριάζει στην Αίθουσα Τελετών).
20/06/2019: 364η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
21/06/2019: 365η μέρα – ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ.
24/06/2019: 366η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
25/06/2019: 367η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
26/06/2019: 368η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
27/06/2019: 369η μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
28/06/2019: 370ή μέρα – ΕΦΕΤΕΙΟ.
Οι συνεδριάσεις ξεκινούν στις 9 πμ, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και γίνεται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)