to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:04 | 17.12.2015

Πολιτισμός

17 - 19 Δεκεμβρίου: Το πρώτο συνέδριο για τη λογοκρισία στην Ελλάδα

Στην Αθήνα, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνεται από τις 17 ως τις 19 Δεκεμβρίου 2015 συνέδριο με θέμα «Λογοκρισίες στην Ελλάδα». Το συνέδριο διοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Παράρτημα Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ.


Μια συστηματική καταγραφή των φαινομένων προληπτικής ή κατασταλτικής λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας τα οποία δεν έχουν μελετηθεί ποτέ επαρκώς στη χώρα μας, θα επιχειρηθεί στο τριήμερο Συνέδριο-Δρώμενο «Λογοκρισίες» που θα πραγματοποιηθεί στις  17,18,19 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων (πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, 11.00-20.00). Η διοργάνωση γίνεται από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και το ελληνικό παράρτημα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το συνέδριο-δρώμενο θα εστιάσει τόσο στην θεωρία όσο και στα βιώματα, θα περιλάβει δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με θέματα α) Media: Λογοκρισία και αυτολογοκρισία (Παρασκευή 18.30) και β) Τι (δεν) λέγεται. Ιστορικά και νομικά όρια του «κατάλληλου» (Σάββατο 18.15), και θα καλύψει ποικίλες θεματικές. Διότι η άμεση και η έμμεση λογοκρισία παρουσιάζεται σε όλες τις εκδοχές του δημόσιου λόγου και της τέχνης από τις πιο παραδοσιακές έως τις πιο σύγχρονες στον χώρο του διαδικτύου, από τη δημοσιογραφία, τη γελοιογραφία ή τα σχολικά εγχειρίδια έως τη χρήση του ανθρώπινου σώματος και των ανθρώπινων υπολειμμάτων στη «βιοτέχνη» ή και τον έλεγχο στη διαχείριση και τη διακίνηση της πληροφορίας κ.ά.

Στην διάρκεια του συνεδρίου-δρώμενου θα εξεταστούν ο μηχανισμός αλλά και η μηχανική της λογοκρισίας, ο τρόπος λειτουργίας του αλλά και η λογική του εκάστοτε λογοκριτή. Επίσης θα ανιχνευθεί η σχέση ανάμεσα στις μορφές λογοκρισίας και στις κοινωνικές αλλαγές που εξελίσσονται στην Ελλάδα σε κομβικές ιστορικές περιόδους όπως οι δικτατορίες του Μεταξά ή των Συνταγματαρχών,  η μετεμφυλιακή περίοδος αλλά και η Μεταπολίτευση ή και η περίοδος της κρίσης. Θα εξεταστούν επίσης τα οριζόντια πολιτικά ρεύματα της συμμόρφωσης στην εθνική ορθότητα αλλά και η λογοκρισία σε σχέση με τις μειονότητες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν όμως και τα συγκεκριμένα παραδείγματα που θα αναλυθούν: από το ασπρόμαυρο γκράφιτι που «τύλιξε» το Πολυτεχνείο τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τις υποθέσεις του Corpus Christi και της σατιρικής ιστοσελίδας «Γέρων Παστίτσιος», από τη θεσμική αποσιώπηση της ιστορικής παρουσίας των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη στις τελετές του 1985 και τις σχετικές διαμαρτυρίες του Ηλία Πετρόπουλου μέχρι τις αντιδράσεις που προκάλεσε η έκδοση του ερωτογραφήματος του Εμπειρίκου Ο Μέγας Ανατολικός το 1990-92, από την υπόθεση Πολκ και τους μηχανισμούς ελέγχου εντός των οποίων εργάστηκαν οι ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα την περίοδο 1944-1949 , μέχρι την «προστασία προσωπικών δεδομένων» ως ιστοριογραφική λογοκρισία κ.ο.κ.

Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν οι Δημήτρης Χριστόπουλος, Πηνελόπη Πετσίνη, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Εισηγητές θα είναι κατά ημέρα και σειρά οι: Χ. Χρονοπούλου, Κ. Κατσάπης, Χρ. Κουππή, Β. Μαζωμένος, Γ. Ανδρίτσος, Β. Δούβλης, Ν. Καραγιαννακίδης, Μ. Χάλκου,  Θ. Τσιρώνης, Ο. Κασσαβέτη, Δ. Δημούλης, Ν. Ποταμιάνος, Στρ. Μπουρνάζος, Α. Καλαμάρα, Ειρ. Στάθη, Γ. Κοκκώνης, Ο. Κωνσταντοπούλου, Γ. Μονεμβασίτης, Κ. Βαφειάδης, Δ. Σκούρτη, Μ. Ζουμπούλη, Τ. Τυφλόπουλος, Λ. Εμπειρίκος, Γ. Γκλαβίνας, Γ. Κολύδας, Ι. Βρούτση, Γερ. Παπαδόπουλος, Χ. Αθανασιάδης, Σκουλίδας, Α. Μ. Δρουμπούκη, Κ. Καρπόζηλος, Θ. Τραμπούλης, Θ. Μουτσόπουλος, Π. Πετσίνη, Λ. Καραμπίνης-Σ. Παπαϊωάννου, Θρ. Αβαριτσιώτης, Ευδ. Δεληπέτρου, Μ. Ρεπούση, Λ. Μπαλτσιώτης, Τ. Κωστόπουλος, Δ. Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος, Δ. Χριστόπουλος.

Δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου και τις περιλήψεις των εισηγήσεων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)