to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έτοιμη να εκτοξευθεί

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης


Το περασμένο Σαββατοκύριακο ολοκληρώθηκε η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια των τελευταίων χρόνων να γίνει η έκθεση πραγματικά διεθνής πέτυχε. Εξίσου πετυχημένες υπήρξαν φέτος και οι θεματικές, οι εκδηλώσεις και η οργάνωση της. Μάρτυρας αυτών η αυξημένη προσέλευση του κοινού, που υπολογίζεται στις 60.000 επισκέπτες, δηλαδή κατά 20% αυξημένη σε σχέση με πέρσι.

Όμως πέρα από τους επισκέπτες και οι εκδότες έμειναν ικανοποιημένοι από τη φετινή έκθεση. Οι πωλήσεις των βιβλίων ήταν αυξημένες και το περιβάλλον της Έκθεσης λειτουργικό και άνετο.
Στόχος τα επόμενα χρόνια είναι το “άπλωμα” της Έκθεσης στον χώρο και στον χρόνο, με εκδηλώσεις στην πόλη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαιτέρως τις μέρες ή εβδομάδες που προηγούνται της επίσημης έναρξής της.
Για να επιτευχθεί αυτό, πέρα από τη χρηματοδότηση, απαιτούνται συνέργειες με τις αρχές της πόλης. Είναι γεγονός πως φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνέδραμε σημαντικά στην επιτυχία της Έκθεσης με δρώμενα, όπως αυτό που διαδραματίστηκε το Σάββατο, στην εκδήλωση με θέμα “η λογοτεχνία επί σκηνή” (συντονισμός: Σ. Πατσαλίδης), κατά την οποία φοιτητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ απήγγειλαν αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, επίσης, στήριξε τη διοργάνωση. Πολλά μέλη του διδακτικού προσωπικού συμμετείχαν σε συζητήσεις και παρουσιάσεις βιβλίων. Η εμβάθυνση της συνεργασίας με τον Δήμο και τις βιβλιοθήκες της πόλης, περισσότερες εκδηλώσεις σ' αυτές όπως και σε βιβλιοπωλεία και σχολεία της περιοχής θα συμβάλουν αποφασιστικά στο άνοιγμα της Έκθεσης στην πόλη.
Έχει έρθει η ώρα να οργανωθεί μια δομή στη συμπρωτεύουσα, ώστε να διευκολυνθεί η διοργάνωση που γίνεται εκ του μακρόθεν από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού. Ενδεχομένως, ο Δήμος θα μπορούσε να βοηθήσει και σε αυτό, διαθέτοντας κάποιον χώρο του.
Είναι πολύ σημαντικό επίσης ο Δήμος να μεριμνά ώστε να μην συμπίπτουν χρονικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Στη διάρκεια της Έκθεσης, “έτρεχε” επίσης το Thessaloniki Design Week, το SKG Bridges Festival, το Comic Con και το Elephantastico!
Σύμφωνα με τον Διευθυντή της, Μανώλη Πιμπλή, η Έκθεση έχει φτάσει σε ένα επίπεδο τέτοιο που είναι έτοιμη να εκτοξευθεί -όπως χαρακτηριστικά είπε- και να διαχυθεί, αρκεί να εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Ο υπεύθυνος για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Έκθεσης, Βασίλης Κιμούλης, σχολίασε πως υπήρξε τεράστια ζήτηση για την διοργάνωση εκδηλώσεων από εκδότες και φορείς. Παρά το πλήθος τους φέτος, δεν προκλήθηκε καμία διαταραχή στη ροή της Έκθεσης. Στο μέλλον αν κατά το διάστημα πραγματοποίησης της Έκθεσης αυξηθούν οι εκδηλώσεις και σε άλλους χώρους στην πόλη, αυτό θα καλύψει πιο άνετα τη ζήτηση.
Είναι σημαντικό πως για πρώτη φορά οι εκδότες, που δεν έχουν ένα ενιαίο σωματείο, όρισαν από κοινού έναν εκπρόσωπό τους στην Έκθεση. Όρισαν μάλιστα και εκπρόσωπό τους στην Επιτροπή Οργάνωσης της Έκθεσης, η οποία θα ενεργοποιηθεί ξανά, μετά από πολλά χρόνια.
Γεγονός είναι πως οι εκδότες βλέποντας πως τα τελευταία χρόνια γίνεται σοβαρή προσπάθεια αναβάθμισης και διεθνοποίησης της Έκθεσης, ανέλαβαν και οι ίδιοι πρωτοβουλίες. Αποτέλεσμα αυτών ήταν και πως οι ξένοι προσκεκλημένοι ήταν περισσότεροι από ποτέ.
Μεγάλη επιτυχία είχε η επαγγελματική ημερίδα που έγινε στο πλαίσιο της Έκθεσης. Σ' αυτήν ειδικοί του χώρου συζήτησαν τις ιδέες και τις πρακτικές τους. Και παρ' όλο που η ελληνική αγορά είναι μικρή και λίγοι είναι εκείνοι που μιλούν την ελληνική γλώσσα παγκοσμίως, διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές με άλλες μεγαλύτερες αγορές και γλώσσες. Το πεδίο είναι κοινό.


Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στον λειτουργικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των αιθουσών, που πέτυχε το δύσκολο έργο να “δέσει” τις θεματικές με τους χώρους, προσφέροντας μια ολιστική εμπειρία επίσκεψης στους φίλους του βιβλίου.
Είναι γεγονός πως η Έκθεση λειτουργεί πλέον και ως μία “δεξαμενής σκέψης”, όπως σωστά επισήμανε ο κ. Πιμπλής. Μέσω μάλιστα του οργανωμένου δικτύου παραρτημάτων που διαθέτει το ΕΙΠ μπορεί η γνώση που διατυπώνεται/παράγεται να διαχέεται στο εξωτερικό.
Το αφιέρωμα στο πλήθος -ένα δύσκολο θέμα για συζήτηση, ιδίως στη λογοτεχνία, όπου σπανίως το πλήθος έχει αυτόνομο ρόλο- υπήρξε απόλυτα επιτυχημένο. Αποδείχτηκε ότι υπάρχει στέρεο έδαφος γι' αυτό ιστορικά και κοινωνικο-πολιτικά. Όλες οι εκδηλώσεις του αφιερώματος ήταν γεμάτες κόσμο και έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις.
Πέρσι για πρώτη φορά αναρτήθηκαν κείμενα που προήλθαν από το αντίστοιχο αφιέρωμα για τη δημοκρατία στον 21ο αιώνα. Οι διοργανωτές θα κάνουν το ίδιο και φέτος και μελετάται το να υπάρξει μια έκδοσή τους. Είναι πολύ πιθανό αυτά τα κείμενα που συνδυάζουν την επιστημονική προσέγγιση με την ανοιχτή δημόσια συζήτηση να έχουν μεγάλη απήχηση. Ίδωμεν.
Τιμώμενη φέτος ήταν η ισπανόφωνη λογοτεχνία και παρά τις οικονομικές δυσκολίες των ισπανόφωνων χωρών, οι εκδηλώσεις είχαν μεγάλη επιτυχία. Ο κόσμος προσκάλεσε και προκάλεσε σε πολλές περιπτώσεις τους συγγραφείς να μιλήσουν. Και μίλησαν.
Το φεστιβάλ της μετάφρασης που στηρίζεται από διάφορες ενώσεις μεταφραστών, πανεπιστήμια κ.α έχει πραγματικά θέσει ισχυρά το ζήτημα της μετάφρασης, και οι αναγνώστες αρχίζουν να βλέπουν ισότιμα με τους συγγραφείς τους  μεταφραστές και να κατανοούν τη σπουδαιότητα του έργου τους στη λογοτεχνία.
Οι performances φέτος πραγματοποιήθηκαν σε κατάλληλη αίθουσα στο περίπτερο 14 και πραγματικά σε μερικές απ' αυτές γινόταν το αδιαχώρητο.
Τέλος ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας,ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά) που μετά την πολύ επιτυχημένη συνεργασία της πέρσι με το Γαλλικό Ινστιτούτο, για την προβολή του στην Έκθεση, φέτος ανέλαβε και διεκπεραίωσε με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία την προβολή της Έκθεσης στο διαδίκτυο.
Αξίζουν σε όλους συγχαρητήρια.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)