to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:19 | 12.07.2017

Κοινωνία

15 μήνες απλήρωτη και εγκλωβισμένη: Αυτοκτόνησε 42χρονη εργαζόμενη του «Καρυπίδη» - Τι δηλώνει στο Left.gr ο Ανδ. Νεφελούδης

«Εγκλωβισμένη» όπως και οι 1.400 συνάδελφοί της στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» πρώην Αρβανιτίδη, και απλήρωτη επί 15 μήνες, 42χρονη εργαζόμενη στα Γιαννιτσά έδωσε τέλος στη ζωή της - Πυρά του Ανδ. Νεφελούδη κατά της δικαιοσύνης και της εργοδοτικής ασυδοσίας


Με αφορμή την τραγική είδηση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης υπενθύμισε μέσω facebook ότι έχουν ήδη γίνει 170 μηνύσεις κατά της εργοδοσίας και εξαπέλυσε τα πυρά του στη δικαιοσύνη με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί από μόνη της να θεμελιώσει την έννοια της «βλαπτικής μεταβολής» των όρων της σύμβασης εργασίας του:

Ο Ανδ. Νεφελούδης στο Left.gr: Καμία πρόοδος από την ώρα που έγιναν οι μηνύσεις σε βάρος της εργοδοσίας

Το Left.gr επικοινώνησε με τον Ανδ. Νεφελούδη ο οποίος επανέλαβε ότι από τα τέλη του 2016 έχουν γίνει 170 μηνύσεις, τόσο από το υπουργείο Εργασίας όσο και από τα σωματεία των εργαζομένων για μη καταβολή δεδουλευμένων και μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Επίσης, έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης με όλο το ιστορικό της υπόθεσης. ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπεύθυνων της εταιρείας. Παρ`όλα αυτά, υπάρχει καθυστέρηση στις διαδικασίες και στις κινήσεις εκ μέρους της Δικαιοσύνης η οποία, όπως σημείωσε ο Ανδ. Νεφελούδης, πρέπει να αντιμετωπιστεί. 

Επίσης, στις αρχές του 2017 καταβλήθηκε από το υπουργείο στους λογαριασμούς των εργαζομένων το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ, το οποίο, ωστόσο, αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό». Την ίδια στιγμή, ο εργοδότης, συνεχίζει να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα επενδύοντας εκατομμύρια ευρώ στην «ΠΑΕ Άρης» της Θεσσαλονίκης, της οποίας είναι πρόεδρος ενώ συνεχίζει να διατηρεί την «Καρυπίδης Pallets». Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το υπουργείο Εργασίας είχε ζητήσει, όπως θυμίζει ο Ανδ. Νεφελούδης, την διερεύνηση από δημόσιες αρχές για το πώς βρίσκονται πόροι για την πληρωμή άλλων εργαζομένων του ομίλου τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στην «Καρυπίδης» για πληρωμή έστω του δώρου στους απλήρωτους εργαζόμενους των super market.

Ο Καρυπίδης εξαγόρασε το 2014 τα σουπερμάρκετ Αρβανιτίδης. Η εταιρεία διαθέτει 131 σούπερ μάρκετ, στα οποία απασχολούνται 1.400 άτομα.  Τα 131 καταστήματα (πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης) βρίσκονται σχεδόν όλα στη Βόρεια Ελλάδα, με σημαντικότερη παρουσία σε Θεσσαλονίκη (50 σημεία), σε Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία. Πρόσφατα παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από την αλυσίδα Market In για εξαγορά κάποιων καταστημάτων του Καρυπίδη αλλά, με εξαίρεση ελάχιστα καταστήματα, η συμφωνία δεν έχει τελεσφορήσει. 

Αποτέλεσμα εικόνας για καρυπιδης άρης
 
 
Οι εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι, όπως αυτοί του «Καρυπίδη», οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 15 μήνες αποτελούν θύματα ενός ακραίου φαινομένου: Επιχειρήσεις σταματούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να κάνουν καταγγελίες συμβάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην έχουν δικαίωμα σε επίδομα ανεργίας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μένουν απλήρωτοι για δεκάδες μήνες.

Ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα υπάρχουν ακραίας παραβατικότητας είναι αυτό του «Καρυπίδη» -που έχει για 15 μήνες απλήρωτους εργαζόμενους και, παράλληλα, επενδύει σε άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, παρόλες τις μηνύσεις και τις κατασχέσεις που έχουν γίνει σε βάρος του.

Το υπουργείο Εργασίας, όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Ανδ. Νεφελούδης, έχει σχεδιάσει και θα εφαρμόσει σε λίγο καιρό το πρόγραμμα, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη «εγκλωβισμένων» εργαζομένων που εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας έτσι ώστε και να στηριχθούν οικονομικά και να ενισχυθούν τα προσόντα τους, για να διατηρήσουν με καλύτερο τρόπο τις θέσεις εργασίας τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της διοίκησης του  Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» πρώην Αρβανιτίδη για τον θάνατο της 42χρονης εργαζόμενης:

«Η βαρβαρότητα δεν έχει τέλος» Η Διοίκηση του Πανελλαδικού Σωματείου των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» πρώην Αρβανιτίδη εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της 42χρονης συναδέλφισσας από τα Γιαννιτσά για τον άδικο χαμό της.

O θάνατος της συναδέλφισσας, εργαζόμενης σε κατάστημα της ‘’Καρυπίδης’’ στα Γιαννιτσά, είναι αποτέλεσμα αυτού του βάρβαρου συστήματος. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες που στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οδηγούν σε απελπισία τους εργαζόμενους. Είναι αποτέλεσμα του αδιεξόδου στο οποίο έχουμε βρεθεί για πάνω από 1.5 χρόνο οι εργαζόμενοι της Καρυπίδης με την απληρωσιά, με το να βρισκόμαστε ανάμεσα στην ανεργία και την ομηρία από μέρους της επιχείρησης, με τον εμπαιγμό από την κυβέρνηση ότι έκανε τα πάντα για να μας «σώσει». Δεν πήρε μέτρα προστασίας για εμάς, τους 1400 εργαζόμενους, αφού πλέον ούτε το πενιχρό επίδομα επίσχεσης παίρνουμε, ούτε επίδομα ανεργίας δικαιούμαστε. Επιπλέον, δεν τηρήθηκε Π.Δ για τη διαδοχή, ώστε να μη πεταχτούμε στην ανεργία.

Κανένας εργαζόμενος να μη μένει μόνος του. Τα προβλήματα που βιώνουμε είναι κοινά και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας για να τα αντιπαλέψουμε. Με ταξική αλληλεγγύη και ανυποχώρητο αγώνα να χτυπήσουμε την αιτία που προκαλεί όλα τα προβλήματα, την ανεργία, την ανασφάλεια, το άγχος για την επιβίωση. Η αιτία αυτή είναι το σύστημα της εκμετάλλευσης που ωφελεί του λίγους και χτυπάει εμάς, τους πολλούς.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΚΕ: Η αυτοκτονία της απλήρωτης υπαλλήλου του «ΚΑΡΥΠΙΔΗ» φέρνει στην επιφάνεια την τραγική κατάσταση χιλιάδων εργαζομένων

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)