to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:33 | 12.07.2022

Πολιτική

15 μέρες μετά: Έφεση στην αθωωτική απόφαση για τη Μάνδρα - Για δικαστική ομηρία (και) της Ρ. Δούρου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Η, μετά από 15 ημέρες, άσκηση έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης λειτουργεί μόνο ως πρόσχημα για τη συντήρηση κλίματος δικαστικής ομηρίας και της Ρένας Δούρου», τονίζει η Κουμουνδούρου


Έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για τη Ρένα Δούρου και άλλους τέσσερις κατηγορούμενους σχετικά με τη φονική πλημμύρα με 25 θύματα στη Μάνδρα, το 2017, άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών (12/7/22).

Η εισαγγελική έφεση αφορά το σκέλος της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου που αναγνώριζε κατά πλειοψηφία την αθωότητα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, όπως και δύο τότε στελεχών του Δασαρχείου και δύο τότε στελεχών της Πολεοδομίας για κατηγορίες που αφορούσαν ανά περίπτωση τις πράξεις της πλημμύρας διά παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας και σωματικής βλάβης από αμέλεια.

Μετά την εισαγγελική έφεση, η κ. Δούρου και οι τέσσερις συγκατηγορούμενοί της θα κληθούν να καθίσουν ξανά στο εδώλιο όταν ξεκινήσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό.
Σύμφωνα με την εκτίμηση της υπεράσπισης της κ. Δούρου, η εισαγγελική έφεση είναι απαράδεκτη καθώς ασκήθηκε εκπρόθεσμα, μετά την παρέλευση του ορίου των δέκα ημερών από την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής ή της αθώωσης.

Σημειώνεται ότι η ετυμηγορία σε πρώτο βαθμό ανακοινώθηκε στις 16 Ιουνίου, ενώ η απόφαση επί των ποινών στις 23 Ιουνίου. Σύμφωνα με τους συνηγόρους της πρώην περιφερειάρχη, η εισαγγελική έφεση είναι παντελώς αναιτιολόγητη παρά τα όσα ορίζονται στη δικονομία. Κατά την εκτίμηση της πλευράς της κ. Δούρου, η έφεση της Εισαγγελίας ασκήθηκε μόνο για να καταστεί η πρώην περιφερειάρχης «πολιτικά όμηρος ενόψει των εκλογών».

Με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου η συντριπτική πλειονότητα των 21 κατηγορουμένων κρίθηκαν αθώοι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Επίσης, οι δεκατρείς εκ των 21 κατηγορουμένων αθωώθηκαν και για τις υπόλοιπες κατηγορίες που αντιμετώπιζαν τόσο για την πλημμύρα όσο και τους θανάτους και τις σωματικές βλάβες.

Στους υπόλοιπους οκτώ κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές που ξεπέρασαν συνολικά τα έξι χρόνια για τον καθένα, εξαγοράσιμες προς 7 ευρώ ημερησίως και με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πρόσχημα για τη συντήρηση κλίματος δικαστικής ομηρίας και της Ρένας Δούρου

Ανακοίνωση εξέδωσε το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία (12/7/2022):

Η Ρένα Δούρου αθωώθηκε πλήρως από κάθε κατηγορία για την πλημμύρα της Μάνδρας, μετά από δύο χρόνια δικαστικής διαδικασίας.

Η προσπάθεια να της χρεωθούν πολιτικές επιλογές προηγούμενων δεκαετιών που οδήγησαν στην τραγωδία απέτυχε παταγωδώς.

Η, μετά από 15 ημέρες, άσκηση έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης λειτουργεί μόνο ως πρόσχημα για τη συντήρηση κλίματος δικαστικής ομηρίας και της Ρένας Δούρου.

Εμείς, υπερασπιζόμενοι σε κάθε περίπτωση την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιου είδους σκοπιμότητες θα αποκρουστούν και πάλι.

Η έφεση ασκήθηκε 15 ημέρες από την απαγγελία της απόφασης, ενώ ο νόμος προβλέπει 10ήμερη προθεσμία

Ακολουθεί η σχετική δήλωση του Βασίλη Σωτηρόπουλου, πληρεξούσιου δικηγόρου της Ρ. Δούρου:

Είναι καθήκον της Εισαγγελίας, ως ενιαίας δικαστικής αρχής, να υπερασπίζεται την τυχόν καταδικαστική πρόταση που δεν ακολούθησε το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο και αθώωσε μια κατηγορούμενη. Η αθωότητα ισχύει όμως και μετά την εισαγγελική έφεση, απαρασάλευτη μέχρι την τυχόν αμετάκλητη καταδίκη.

Το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο θα κρίνει κατά πόσον είναι νόμιμη η συγκεκριμένη έφεση κατά της αθώωσης της Ρένας Δούρου, αφού ασκήθηκε 15 ημέρες από την απαγγελία της απόφασης, ενώ ο νόμος τάσσει 10ήμερη προθεσμία.

Άλλο, όμως, είναι η θεσμική δουλειά της Εισαγγελίας κι άλλο είναι η απροκάλυπτη στοχοποίηση πολιτικών αντιπάλων με επιστράτευση μέσων ενημέρωσης που έχουν χρηματοδοτηθεί με κυβερνητικές αποφάσεις. Η δημιουργία ενός κλίματος προσωπικής εξόντωσης, με χρήση φωτογραφιών της αθωωθείσας κάτω από τίτλους για βαριές ποινές που επιβλήθηκαν σε άλλους κατηγορούμενους είναι μέρος της παθογένειας του Τύπου, που οδηγεί την Ελλάδα σε χαμηλές αξιολογήσεις όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ στην χώρα μας.

Η Ρένα Δούρου έχει αποδείξει ότι για το θέμα της εθνικής τραγωδίας στην Μάνδρα το 2017 τάχθηκε από την αρχή στην πλευρά της αναζήτησης της αλήθειας και της απόδοσης των πραγματικών ευθυνών. Από το ίδιο το βράδυ της τραγωδίας έως και μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική δικαστική διαδικασία, το μόνο μέλημά της είναι ο σεβασμός της μνήμης των θυμάτων, στάση που υποστηρίζεται έμπρακτα με την υποβοήθηση της Δικαιοσύνης για την επιτέλεση της αποστολής της, με τις δυνάμεις, τις πληροφορίες και τις γνώσεις που καθένας διαθέτει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)