to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 11.04.2017

Πολιτική

14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μέτρα κατά του διαδικτυακού σεξισμού

Για παράδειγμα σε κανάλι του youtube εμφανίζεται βίντεο όπου ο νεαρός διαχειριστής του καναλιού απαντά σε βίντεο φεμινιστριών που εξηγούν «γιατί είναι φεμινίστριες». Στο βίντεο-απάντηση ο εν λόγω νεαρός επιτίθεται στις φεμινίστριες και το κάνει κατηγορώντας τα θύματα βιασμού ότι φέρουν την ευθύνη για τον βιασμό τους, λόγω προκλητικής στάσης και αμφίεσης.


Ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Στεύρο Κοντονή και Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη κλατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας το  πρόβλημα της αύξησης του σεξισμού, του σεξιστικού λόγου και της διαδικτυακής επιθετικότητας κατά των γυναικών και νεαρών κοριτσιών, ζητώντας μέτρα προστασίας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

Συνιστά κοινό τόπο πως σε καθημερινή βάση ιστοσελίδες, πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια (blog), φιλοξενούν σεξιστικά σχόλια κατά μήκος ενός φάσματος που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει εκβιασμούς, απειλές, ηλεκτρονική διαπόμπευση, ψυχολογική, καταδιώξεις, κακόβουλες πλαστογραφίες, απειλές, βίντεο βιασμών και φωτογραφίες. Παράλληλα, μια σειρά ιστολόγια και πλατφόρμες, συστηματικά καλλιεργούν και αναπαράγουν τη διαδικτυακή επιθετικότητα και τη βία κατά των γυναικών και νεαρών κοριτσιών και το μίσος με βάση το φύλο και την ταυτότητα φύλου, είτε μέσω της υποτίμησης και παραποίησης της φεμινιστικής θεωρίας και πράξης, είτε μέσω της απόπειρας ενοχοποίησης των θυμάτων βίας και βιασμού στη βάση της αισθητικής και των ενδυματολογικών τους επιλογών.

Η αναπαραγωγή του σεξισμού και των έμφυλων προκαταλήψεων στο κοινωνικό σώμα  μέσω διαφόρων μορφών λόγου και επικοινωνίας και μέσω του διαδικτύου, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανοχή ή και την κοινωνική αποδοχή της βίας κατά των γυναικών, του σεξισμού και της ρατσιστικής συμπεριφοράς και συμβάλλοντας στη αιτιολόγηση των βιασμών και ενδεχομένως και στην υπό όρους κανονικοποίησή τους.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον Ν. 4285/2014 (ΦΕΚ Α’ 139) και το Άρθρο 1 περί δημόσιας υποκίνησης βίας ή μίσους, όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση (3 μηνών έως 3 ετών) και με χρηματική ποινή (5.000 − 20.000 ευρώ).

Μάλιστα, στον νόμο 4443/2016 και ειδικότερα στο Άρθρο 2 περί της έννοιας των διακρίσεων (άρθρα 2 της Οδηγίας 2000/43/ΕΚ και 2 της Οδηγίας 2000/78/ΕΚ) και ειδικότερα στην παράγραφο 2, εδάφιο (γ) ορίζεται σαφώς ότι: η «παρενόχληση» νοείται ως διάκριση κατά την έννοια της παρ. 1, εφόσον σημειώνεται ανεπιθύμητη συμπεριφορά που συνδέεται με ένα από τους λόγους του άρθρου 1: λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών σύμφωνα με την Οδηγία 2000/43/ΕΚ του Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2000 λόγω θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας σύμφωνα με την Οδηγία 2000/78/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2000) με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας προσώπου και τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος,

Έτσι, για παράδειγμα σε κανάλι του youtube εμφανίζεται βίντεο όπου ο νεαρός διαχειριστής του καναλιού απαντά σε βίντεο φεμινιστριών που εξηγούν «γιατί είναι φεμινίστριες». Στο βίντεο-απάντηση ο εν λόγω νεαρός επιτίθεται στις φεμινίστριες και το κάνει κατηγορώντας τα θύματα βιασμού ότι φέρουν την ευθύνη για τον βιασμό τους, λόγω προκλητικής στάσης και αμφίεσης.

Στο ίδιο βίντεο ο νεαρός εμφανίζεται να δικαιολογεί την επιθετική στάση απέναντι στον δημόσιο θηλασμό ενώ δικαιολογεί και επικροτεί τον σεξισμό σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχα βίντεο υπάρχουν αρκετά στο διαδίκτυο, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Ο σεξισμός είναι μια από τις πιο ύπουλες μορφές ρατσισμού. Και ενώ έχει κατοχυρωθεί νομοθετικά ως μορφή ρατσισμού, δεν υπάρχει αντίστοιχη ευαισθητοποίηση από τις Εισαγγελικές Αρχές και το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την δίωξη του.

Επειδή η βία με βάση το φύλο σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της είναι παράνομη και τιμωρείται,

Επειδή καμία μορφή βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών δεν είναι ανεκτή,

Επειδή τόσο ο σεξιστικός, όσο και ο ρατσιστικός λόγος, θα πρέπει να θεωρούνται και να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνες συμπεριφορές που έχουν σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική συμβίωση,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δημόσια υποκίνηση σε μίσος ή βία μέσω του διαδικτύου καθώς και η διαδικτυακή επιθετικότητα κατά των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών;

Γιατί το Σώμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κινείται με τόσο αργούς ρυθμούς όσον αφορά στο έγκλημα της υποκίνησης μίσους μέσω ρατσιστικού λόγου και μόνο εφόσον του υποδειχθεί;

Γιατί οι Εισαγγελικές Αρχές κινούνται κατ’ έγκληση για εγκλήματα που διώκονται αυτεπαγγέλτως;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Θελερίτη Μαρία

Θεωνάς Ιωάννης

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)

Καρασαρλίδου Ευφροσύνη

Κυρίτσης Γεώργιος

Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)

Πάλλης Γεώργιος

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Σεβαστάκης Δημήτριος

Σταματάκη Ελένη

Σταμπουλή Αφροδίτη

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)