to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 01.12.2017

Κοινωνία

13ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου της ΓΓΙΦ: Η Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και την Ε.Ε.

Στο 13ο Ενημερωτικό Σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) παρουσιάζονται στατιστικά δεδομένα που αφορούν τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Συμπερασματικά: 

Η επιχειρηματικότητα δεν ορίζεται με κοινό τρόπο από όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. ορισμένες χώρες εστιάζουν στα αυτοαπασχολούμενα άτομα, ενώ άλλες συμπεριλαμβάνουν στην επιχειρηματικότητα την άσκηση ελεύθερου ιατρικού επαγγέλματος). Τούτο, σε συνδυασμό με την “ψευδή” αυτοαπασχόληση δυσχεραίνει την προσπάθεια αποτίμησης του φαινομένου στις πραγματικές του διαστάσεις. Ωστόσο εκτιμάται ότι, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου το 1/3 των αυτοαπασχολούμενων ατόμων είναι γυναίκες.

Στην χώρα μας, λόγω των αυξημένων ποσοστών ανεργίας, η έναρξη μιας επιχείρησης αποτελεί κάποιες φορές περισσότερο μία επιλογή βιοπορισμού παρά μία επιλογή αξιοποίησης πραγματικών επιχειρηματικών ευκαιριών. Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι γυναίκες δεν επωφελούνται από την εποχική απασχόληση στον ίδιο βαθμό που επωφελούνται οι άνδρες (μείωση κατά 34.500 του αριθμού των ανέργων ανδρών από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο έναντι μόλις 3.219 των γυναικών). Ωστόσο, η επιχειρηματικότητα ανάγκης, αν και είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, δεν απέχει ιδιαίτερα από τους άνδρες (24% έναντι 21%)

Παρά το γεγονός ότι οι ευθύνες φροντίδας συνεχίζουν να στερούν από τις γυναίκες την είσοδο στην αγορά εργασίας σε συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες (25,5% έναντι 1,6%), το ποσοστό αυτό βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε πτωτική τάση. Παράλληλα, το χάσμα επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει αμβλυνθεί (από 4,6 σε 1,5 ποσοστιαίες μονάδες), μολονότι δυσκολίες και εμπόδια για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα (λιγότερες επαγγελματικές διασυνδέσεις, αδυναμία οικονομικής στήριξης από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κτλ.) συνεχίζουν να υφίστανται.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα αποτελούν «άτυπους επενδυτές» σε ποσοστό υπερδιπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (55,5% έναντι 26,8%).

Οι πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για την άντληση των στοιχείων είναι: η Ελληνική Στατιστική Αρχή( ΕΛΣΤΑΤ), η Eurostat, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)