to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 04.12.2012

Πολιτισμός

«130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης», στον «Ελληνικό Κόσμο»

Ένας μεγάλος δημιουργός, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και είναι ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως, τιμάται για πρώτη φορά στην Αθήνα, με μία έκθεση - αφιέρωμα που φέρει τον τίτλο "130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης".


Την έκθεση εγκαινιάζουν, την Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, ο "Ελληνικός Κόσμος", σε συνεργασία με τις εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη [Πειραιώς 254, Ταύρος].

Αφορμή της έκθεσης - η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο του 2013 - είναι η συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη. Στο πλαίσιό της παρουσιάζει τη ζωή, τα ταξίδια και το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό, χειρόγραφα και προσωπικά του αντικείμενα.


Αντικείμενα που εκτίθενται πρώτη φορά

Μεταξύ άλλων, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δει πρώτη φορά το δακτυλογραφημένο πρωτότυπο κείμενο του παιδικού βιβλίου "Ο Μέγας Αλέξανδρος" με χειρόγραφες διορθώσεις του συγγραφέα, τα χειρόγραφα σημειώματα που αντάλλασσε με τον πρώτο του έρωτα την Kathleen Forde (δασκάλα του των αγγλικών), το λεύκωμα με φυτά της θάλασσας που είχε στο γραφείο του - δώρο φίλης του, το σημειωματάριο - λεύκωμα που είχε από κοινού με τον Αγγελο Σικελιανό, την carte postale του Ζορμπά κ.ά.


Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας

Στόχος της έκθεσης είναι να αποδοθεί η οικουμενικότητα του Καζαντζάκη αλλά και να αποτυπωθεί στον θεατή, μέσα από τα έργα του και την παρουσίαση της ζωής του, ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Στο πλαίσιο αυτό, προβάλλονται οι σημαντικότεροι "σταθμοί" της ζωής του, οι σχέσεις του με το Παιδί, τον Θεό, τον Έρωτα και τη Φιλία και βέβαια το πλούσιο συγγραφικό του έργο.

Η έκθεση


Από τα κυριότερα εκθέματα της έκθεσης είναι το γραφείο, η καρέκλα και γραφομηχανή όπου η γυναίκα του, Ελένη Σαμίου, δακτυλογράφησε επί επτά φορές το μεγαλύτερο έργο του Καζαντζάκη, την "Οδύσσεια".

Ακολουθούν η ενότητα με τα βιβλία και μεταφράσεις του συγγραφέα σε διάφορες γλώσσες - όπως γερμανικά, γαλλικά, κινέζικα, ολλανδικά- που αναδεικνύουν την οικουμενική του διάσταση αλλά και η ενότητα με τα ταξίδια που σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πολιτικοκοινωνική δράση του Έλληνα συγγραφέα που προβάλλεται μέσα από φωτογραφίες και ανέκδοτο υλικό, οι βραβεύσεις και οι διακρίσεις του, αλλά και το αντίγραφο της αρνητικής απάντησης του Πατριαρχείου για τον αφορισμό του.

Μεταξύ των προσωπικών αντικειμένων του Καζαντζάκη που παρουσιάζονται ξεχωρίζουν η καρέκλα του, η βαλίτσα του, οι χάρτες που χρησιμοποιούσε, δώρα που λάμβανε από την Κίνα, χειρόγραφα καθώς και προσωπικά του σημειωματάρια, όπως το σημειωματάριο από τα ταξίδια του και το σημειωματάριο όπου κατέγραφε τα όνειρά του.

Ο Καζαντζάκης και το θέατρο


Στην ενότητα ο "Καζαντζάκης και το Θέατρο" παρουσιάζονται φωτογραφίες από έργα του Καζαντζάκη που έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις ή κινηματογραφικές ταινίες και σκίτσα ενώ δύο ακόμη ενδιαφέρουσες ενότητες της έκθεσης είναι οι: "Ο Καζαντζάκης και η Θάλασσα" - όπου παρουσιάζονται κοχύλια που μάζευε ο συγγραφέας στις βόλτες του στη θάλασσα, και "Ο Καζαντζάκης και τα Σύμβολα".

Η έκθεση υποστηρίζεται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, όπως μία προβολή - δημιουργία του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού- που παρουσιάζει 20 βασικούς σταθμούς των ταξιδιών του με προσωπικό φωτογραφικό υλικό, ένα βίντεο που παρουσιάζει τον Καζαντζάκη, την Ελένη και τον Κίμωνα Φράιερ από το Μουσείο Καζαντζάκη κ.ά..

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα


Η έκθεση «130 χρόνια Νίκος Καζαντζάκης» συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Μέσα από εκπαιδευτικές βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά ταξιδεύουν στο έργο του Καζαντζάκη για να ανακαλύψουν το σπάνιο νου, την απαράμιλλη γραφίδα του και τα αξεπέραστα κείμενά του που στις μέρες μας ηχούν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: 6 Δεκεμβρίου 2012 - Μάιος 2013, Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0000, (για κρατήσεις σχολείων: 212 254 0100).

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 09.00-13.30, Παρασκευή 09.00 - 20.00, Σάββατο 11.00 - 16.00, Κυριακή 10.00-18.00. Τιμές εισιτηρίου: 5 ευρώ ενήλικες, 3 ευρώ παιδιά.

Πηγή: "Ναυτεμπορική"
tags: έκθεση

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)