to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 05.05.2021

Πολιτική

130 Ευρωβουλευτές, δήμαρχοι πόλεων της ΕΕ και ΜΚΟ ζητούν το τέλος της αστεγίας

Σαφή δέσμευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μπει ένα τέλος στην αστεγία στην ΕΕ έως το 2030 ζητούν με κοινή επιστολή τους, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου, πάνω από 130 ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, 30 δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ΜΚΟ και περιφερειακές αρχές.


Σαφή δέσμευση από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να μπει ένα τέλος στην αστεγία στην ΕΕ έως το 2030 ζητούν με κοινή επιστολή τους, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου, πάνω από 130 ευρωβουλευτές από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα, 30 δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, ΜΚΟ και περιφερειακές αρχές.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι ο Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κ. Αρβανίτης, Αλ. Γεωργούλης, Στ. Κούλογλου, όπως και οι Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Μ. Ομπρί και Μ. Σίντερβαν. Την επιστολή συνυπογράφουν επίσης δήμαρχοι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Βαρκελώνης, Λισαβόνας, Αθήνας, Πράγας, Ζάγκρεμπ, Λιουμπλιάνας και Βουδαπέστης.

«Η έλλειψη στέγης είναι μια ακραία μορφή φτώχειας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που στην ΕΕ δεν μπορούμε απλά να ανεχτούμε ή να αγνοήσουμε» επισημαίνουν όσοι συνυπογράφουν την επιστολή και τονίζουν πως «η Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο είναι η ιδανική ευκαιρία όχι μόνο να υποστηρίξουμε τον ευρωπαϊκό Πυλώνα του Σχεδίου Δράσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, αλλά και να βάλουμε τον πήχη υψηλότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται τέλος στη σημασία να συνεχιστεί το προσωρινό μορατόριουμ το οποίο πολλά κράτη εφαρμόζουν σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων. Όπως υπογραμμίζουν, πιθανή κατάργηση «θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση του ζητήματος της αστεγίας στην Ευρώπη».

Στην Ελλάδα βέβαια και, σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να απελευθερώσει ουσιαστικά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από τις 14 Μαΐου χωρίς πρόβλεψη για τις ευάλωτες ομάδες.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Θέμα: Ευρωπαϊκή δέσμευση για τον τερματισμό της αστεγίας στη Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο

Αγαπητέ Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργέ της Πορτογαλίας

Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Στην ανακοίνωση του Σχεδίου Δράσης για τον ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ορθώς ότι ο αριθμός των αστέγων αυξήθηκε απότομα και σήμερα είναι απαράδεκτα υψηλός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ενδιαφερόμενα μέλη θέλουν η ΕΕ να θέσει έναν στόχο για τον τερματισμό της αστεγίας έως το 2030, κάτι που ζητήθηκε πρόσφατα και στην Έκθεση για την ‘πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή στέγαση’.

Όπως ανέφερε τον Ιούνιο 20201 ο Nicolas Schmit, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, η Ana Mendes Godinho, υπουργός Εργασίας, Αλληλεγγύης και Κοινωνικής Ασφάλισης στην Πορτογαλία, και o Yves Leterme, πρέσβης Καλής Θέλησης για την καταπολέμηση της Αστεγίας στην Ευρώπη:

«Αν και περίπλοκο θέμα, η έλλειψη στέγης δεν ανυπέρβλητο πρόβλημα και μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ο τερματισμός της έλλειψης στέγης απαιτεί ανάληψη αποφασιστικής δράσης για την αντιμετώπιση των βασικών αιτιών και επένδυση σε στρατηγικές πρόληψης. Η ΕΕ πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο: Μπορεί να συγκεντρώσει όλους τους ενδιαφερόμενους γύρω από έναν κοινό στόχο, να ενισχύσει την πολιτική δέσμευση των κρατών μελών, να διευκολύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και να υποστηρίξει την αναβάθμιση πολιτικών βασισμένων σε αποδεικτικά στοιχεία, μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ενώ χαιρετίζουμε την πρόταση για μια πλατφόρμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αστεγίας και τη σχετική Διάσκεψη υψηλού επιπέδου, ως σημαντικά βήματα για την τοποθέτηση του θέματος της αστεγίας στην ευρωπαϊκή ατζέντα και της στήριξης των ενεργειών των κρατών μελών, λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν συμπεριέλαβε έναν κοινό ευρωπαϊκό στόχο για μείωση και εν τέλει εξάλειψη της αστεγίας, ως έναν υπο-στόχο στο σχέδιο δράσης για τη μείωση της φτώχειας.

Πιστεύουμε ότι η Διάσκεψη Κορυφής του Πόρτο είναι η ιδανική ευκαιρία όχι μόνο να υποστηρίξουμε τον ευρωπαϊκό Πυλώνα του Σχεδίου Δράσης για τα Κοινωνικά Δικαιώματα, αλλά και να βάλουμε τον πήχη υψηλότερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Ένωσης. Στον απόηχο της πανδημίας COVID-19, η μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων έχει αναδειχθεί, σύμφωνα με πρόσφατα αποτελέσματα από το Ευρωβαρόμετρο, στο νούμερο ένα ζήτημα στο οποίο η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί για τους πολίτες της2. Επιπλέον, το προσωρινό μορατόριουμ, για την αποπληρωμή στεγαστικών δανείων που πολλά κράτη μέλη έχουν εφαρμόσει στο πλαίσιο του κορονοϊού, είναι πιθανό να καταργηθεί. Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και μπορεί να οδηγήσει σε μια άνευ προηγουμένου κορύφωση του ζητήματος της αστεγίας στην Ευρώπη.​

Γι’ αυτό ζητάμε στη Σύνοδο Κορυφής του Πόρτο στις 7 Μαΐου να δεσμευτείτε για τον τερματισμό της αστεγίας έως το 2030. Όπως και μια πολιτική δήλωση στην άτυπη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 8 Μαΐου.

Η έλλειψη στέγης είναι μια ακραία μορφή φτώχειας που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και που στην ΕΕ δεν μπορούμε απλά να ανεχτούμε ή να αγνοήσουμε. Χωρίς να στοχεύουμε συγκεκριμένα την έλλειψη στέγης ως παράμετρο του στόχου για τη μείωση της φτώχειας, φοβούμαστε ότι σε μια εποχή αυξανόμενης ανασφάλειας οι άστεγοι θα παραμείνουν στον δρόμο.

Η αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης θα πρέπει επίσης να ενσωματωθεί πλήρως στην αρχιτεκτονική του συντονισμού για την οικονομική και την κοινωνική πολιτική της ΕΕ και να παρακολουθείται μέσω της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου και του Πίνακα για τα κοινωνικά αποτελέσματα. Εάν η μείωση της έλλειψης στέγης δεν είναι ορατή στα αποτελέσματα του πίνακα με τα κοινωνικά αποτελέσματα και του στόχου για μείωση της φτώχειας, επειδή δεν μετριέται, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ως ένα θέμα άσχετο με την κατηγορία των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια. Η πλατφόρμα της ΕΕ για την καταπολέμηση της αστεγίας μπορεί επίσης να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της μόνο εάν υποστηρίζεται από σαφή και μετρήσιμα δεδομένα.

Η ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνη της την έλλειψη στέγης. Μεγάλο μέρος αυτής της προσπάθειας πρέπει να γίνει σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή δέσμευση συνοδευόμενη από μια σαφή υποστήριξη, μπορεί να ενισχύσει το έργο όλων των εμπλεκόμενων. Γι’ αυτό κι εμείς, από το ευρωπαϊκό έως το τοπικό επίπεδο, σας καλούμε να είστε τολμηροί και να δώσετε μια πραγματική πολιτική ώθηση στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού Πυλώνα για τα Κοινωνικά Δικαιώματα και του Σχεδίου Δράσης του, με την υιοθέτηση από την ΕΕ του στόχου για τερματισμό της αστεγίας έως το 2030.

Σας παροτρύνουμε να εξετάσετε τα ζητήματα αυτά κατά την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Κορυφής του Πόρτο στις 7-8 Μαΐου.

Με εκτίμηση,

οι συνυπογράφοντες

Kim van Sparrentak (Greens/EFA), Manuel Pizarro (S&D), Leïla Chaibi (The Left), Yana Toom (Renew Europe), Cindy Franssen (EPP), Dimitrios Papadimoulis (The Left), Konstantinos Arvanitis (The Left), Alexis Georgoulis (The Left), Stelios Kouloglou (The Left), Martin Schirdewan (The Left), Manon Aubry (The Left), Ernest Urtasun (Greens/EFA), Manour Satouri (Greens/EFA), Manu Pineda (The Left), Manuel Bompard (The Left), Marc Angel (S&D), Agnes Jongerius (S&D), Alex Agius Saliba (S&D), Alexandra Geese (Greens/EFA), Alicia Homs Ginel (S&D), Alviina Alametsä (Greens/EFA), Andreas Schieder (S&D), Anna Donáth (Renew Europe), Anne-Sophie Pelletier (The Left), Jordi Solé (Greens/EFA), José Gusmão (The Left), Bas Eickhout (Greens/EFA), Benoît Biteau (Greens/EFA), Bettina Vollath (S&D), Billy Kelleher (Renew Europe), Caroline Roose (Greens/EFA), Chris MacManus (The Left), Christoph Hansen (EPP), Ciarán Cuffe (Greens/EFA), Francisco Guerreiro (Greens/EFA), Francois Alfonsi (Greens/EFA), François-Xavier Bellamy (EPP), Gabriele Bischoff (S&D), García del Blanco (S&D), David Cormand (Greens/EFA), Dennis Radtke (EPP), Diana Riba (Greens/EFA), Dietmar Köster (S&D), Aurore Lalucq (S&D), Ausra Maldeikiene (EPP), Benoit Lutgen (EPP), Kateřina Konečná (The Left), Katrin Langensiepen (Greens/EFA), Kira Peter-Hansen (Greens/EFA), Klemen Groselj (Renew Europe), Krzysztof Hetman (EPP), Lidia Pereira (EPP), Álvaro Amaro (EPP), Antoni Comín (NI), Carles Puigdemont (NI), Carlos Zorrinho (S&D), Javier Nart (Renew Europe), José Manuel Fernandes (EPP), Josianne Cutajar (S&D), Karen Melchior (Renew Europe), Karima Delli (Greens/EFA), Loucas Fourlas (EPP), Clare Daly (The Left), Claude Gruffat (Greens/EFA), Claudia Monteiro de Aguiar (EPP), Damien Carême (Greens/EFA), Daniel Freund (Greens/EFA), Daniela Rondinelli (NI), Dan Stefan Motreanu (EPP), Dragoș Pislaru (Renew Europe), Eleonora Evi (Greens/EFA), Elisabetta Gualmini (S&D), Estrella Dura Ferrandis (S&D), Clara Ponsatí (NI), Evelyn Regner (S&D), Guenther Sidl (S&D), Gwendoline Delbos-Corfield (Greens/EFA), Hilde Vautmans (Renew Europe), Idoia Villanueva Ruiz (The Left), Ignazio Corrao (Greens/EFA), Ioan-Rares Bogdan (EPP), Isabel Carvalhais (S&D), Ivan Vilibor Sinčić (NI), Izaskun Bilbao Barandica (Renew Europe), Marc Botenga (The Left), Margarida Marques (S&D), Margrete Auken (Greens/EFA), Maria da Graça Carvalho (EPP), Maria Eugenia Palop Rodriguez (The Left), Maria Manuel Leitão-Marques (S&D), Maria Walsh (EPP), Marie Toussaint (Greens/EFA), Marie-Pierre Vedrenne (Renew Europe), Marisa Matias (The Left), Martin Häusling (Greens/EFA), Massimilliano Smeriglio (S&D), Massimo Smeriglio (S&D), Michael Bloss (Greens/EFA), Michèle Rivasi (Greens/EFA), Mick Wallace (The Left), Milan Bgrlez (S&D), Monika Beňová (S&D), Monika Vana (Greens/EFA), Niklas Nienaß (Greens/EFA), Nikolaj Villumsen (The Left), Niyazi Kızılyürek (The Left), Olivier Chastel (Renew Europe), Özlem Alev Demirel (The Left), Patrick Breyer (Greens/EFA), Paulo Rangel (EPP), Pernando Barrena (The Left), Peter Pollak (EPP), Pierfrancesco Majorino (S&D), Raphaël Glucksmann (S&D), Rasmus Andresen (Greens/EFA), Romana Jerković (S&D), Romeo Franz (Greens/EFA), Rosa D'Amato (Greens/EFA), Salima Yenbou (Greens/EFA), Samira Rafaela (Renew Europe), Sara Cerdas (S&D), Sara Matthieu (Greens/EFA), Saskia Bricmont (Greens/EFA), Silvia Modig (The Left), Sira Rego (The Left), Sven Giegold (Greens/EFA), Sylvie Guillaume (S&D), Tatjana Zdanoka (Greens/EFA), Terry Reintke (Greens/EFA), Tineke Strik (Greens/EFA), Tom Vandenkendelaere (EPP), Tudor Ciuhodaru (S&D), Ville Niinistö (Greens/EFA), Yannick Jadot (Greens/EFA), Younous Omarjee (The Left)

Fernando Medina, Mayor of Lisbon, Ada Colau, Mayor of Barcelona, Rudi Vervoort, Minister-President Brussels, Gergely Karácsony, Mayor of Budapest, Kostas Bakoyannis, Mayor of Athens, Zdeněk Hřib, Mayor of Prague, Jelena Pavičić Vukičević, Mayor of Zagreb, Zoran Janković, Mayor of Ljubljana, Hazel Chu, Mayor of Dublin, Mihhail Kõlvart, Mayor of Tallinn, Matúš Vallo, Mayor of Bratislava, Jeanne Barseghian, Mayor of Strasbourg, Ahmed Aboutaleb, Mayor of Rotterdam, Pierre Hurmic, Mayor of Bordeaux, Joan Ribó Canut, Mayor of Valencia, Ricardo Rio, Mayor of Braga, Grégory Doucet, Mayor of Lyon, Juan Espadas, Mayor of Seville, Mathias De Clercq, Mayor of Gent, Luísa Salgueiro, Mayor of Matosinhos, Emil Boc, Mayor Cluj-Napoca, Jaroslav Polaček, Mayor of Kosice, Pierre Hurmic, Mayor of Bordeaux, Joan Ribó Canut, Mayor of Valencia, Ricardo Rio, Mayor of Braga, Grégory Doucet, Mayor of Lyon, Juan Espadas, Mayor of Seville, Mathias De Clercq, Mayor of Gent, Luísa Salgueiro, Mayor of Matosinhos, Emil Boc, Mayor Cluj-Napoca, Jaroslav Polaček, Mayor of Kosice, Rinaldo Melucci, Mayor of Taranto, Willy Demeyer, Mayor of Liège, Mohamed Ridouani, Mayor of Leuven, Simone Kukenheim, Vice-Mayor of Amsterdam, Bernd Voss, Member of the Regional Assembly Schleswig- Holstein, Co-President of the Green Group, Satu Haapanen, City Coucillor of Oulu, Co-President of the Green Group, Kate Feeney, City Councillor of Dun-Laoghaire Rathdown County, Coordinator SEDEC Renew Europe, Christoph Rouillon, Mayor of Coulaines, President of PES Group, Karl-Heinz Lambertz, Member of the Parliament of the German-speaking Community, PES Group, Ufuk Kâhya, Vice Mayor of Den Bosch, Green Group, Vasco Alves Cordeiro, Vice President Committee of the Regions, Member of Regional Assembly Azores, PES Group, Florian Siekmann, Member of Bavarian State Parliament, Green Group, Claudette Brunet Lechenault, Departmental Councillor of Saône et Loire, PES Group, Dan Boyle, Cork City Councillor, Green Group, Koen Van den Heuvel, Member of Flemish Parliament, EPP, Karin Brouwers, Member of Flemish Parliament, EPP

Pedro del Cura Sánchez, Mayor, Rivas Vaciamadrid (ES), Christiane Thommes Bach, Mayor, Grevels (LU), José Antonio Montero Domínguez, Mayor, Montornès (ES), Isabel Garcia Ripoll, Mayor, Santa Perpètua (ES), Magdalena Davis, Mayor, Zeleni (CZ), Lluís Mijoler, Mayor, El Prat de Llobregat (ES), Tonni Hansen, Mayor, Langeland (DK), Nora Forgiarini, Vice-Mayor, Schuttrange (LU), Brian Dybro, Vice-Mayor of Labor market and Social services, Odense (DK),

Jean-Albert Kalmes, Vice-Mayor, Schifflange (LU), Tine Heyse, Vice-Mayor, Gent (BE), Rudy Coddens, Vice-Mayor, Gent (BE), Isabelle Heyndrickx, Vice-Mayor, Gent (BE), Lies Corneillie, Vice-Mayor, Leuven (BE), Bieke Verlinden, Vice-mayor, Leuven (BE), Veronique Seyral, Vice-Mayor, Bordeaux (FR), Harmonie Lecerf, Vice-Mayor, Bordeaux (FR), Steve Schleck, Vice-Mayor, Mondorf-les-Bains (LU), Martin Kox, Vice-Mayor, Esch-sur-Alzette (LU), Andy Gilberts, Vice-Mayor, Steinfort (LU), Marc Krier, Vice-Mayor, Grevenmacher (LU), Petry Viviane, Vice-Mayor, Kayl (LU), Ondřej Syrovátka, Vice-Mayor, Nový Jičín (CZ), Catherine Brüll, Vice-Mayor, Eupen (BE), Mieke Hullebroeck, General Manager City, Gent (BE), Sisse Marie Welling, Councillor, Aarhus (DK), Thomas Medom, Councillor, Aarhus (DK), Natascha Chmelar, Member of the federal executive committee of the Greens, Tyrol (AT), Nicolas Lonfils, Member of the Social Affairs Council, Forest (BE), Oisín O'Connor, County Councilllor, Dún Laoghaire-Rathdown (IE), Alan O'Connor, County Councilllor, Cork (IE), Karen Power, County Councilllor, Fingal (IE), Mark Hackett, County Councilllor, Offaly (IE), Janet Horner, City Councillor, Dublin (IE), Oliver Moran, City Councillor, Cork (IE), Colette Finn, City Councillor, Cork (IE), Donna Cooney, City Councillor, Dublin (IE), Liam Sinclair, City Councillor, South Dublin (IE), Laura Donaghy, City Councillor, South Dublin (IE), Gebke van Gaal, International Secretary and vice- president of the GroenLinks, (NL), Dimitra Limperopoulou, Head of regional party in Peloponnese (GR)

Freek Spinnewijn, Director, FEANTSA, Leilani Farha, Global Director, the Shift, Sorcha Edwards, Secretary-General Housing Europe, Piotr Sadowsk, President, Social Platform, Sarah Coupechoux, Responsable Europe Fondation Abbé Pierre, Heather Roy, Secretary-General Eurodiaconia, Shannon Pfohman, Policy and Advocacy Director, Caritas Europa, Rick Hathaway, Vice-President Habitat for Humanity International, Anna Krozser, Policy and Advocacy Coordinator, European Anti-Poverty Network, Mette Petersen, Director (a.i.), Red Cross EU

1 In the article “Homelessness cannot be just another fact of life in the EU” https://www.euractiv.com/section/economy-

jobs/opinion/homelessness-cannot-be-just-another-fact-of-life-in-the-eu/

2https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarome...

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)