to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:17 | 19.08.2014

Οικονομία

Διευκρινίσεις για τα ροδάκινα: «Ψίχουλα» αναμένονται για τους Έλληνες παραγωγούς - Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Τα χρήματα που θα δοθούν στους παραγωγούς ως αποζημίωση είναι αρκετά λιγότερα από τις προσδοκίες που είχε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Έλληνες παραγωγούς, που δεν πρόκειται να εισπράξουν πάνω από 10 έως 15 εκατ. ευρώ - Ξξχάστηκε εντελώς η αναφορά για την αποζημίωση των ροδάκινων στις αποφάσεις που ελήφθησαν τη Δευτέρα για τις μικρές αποζημιώσεις άλλων αγροτικών προϊόντων


Τετάρτη 20/8

Στα 10 εκατ. η ζημιά των μεταφορέων από το εμπάργκο

Στα 10 εκατ. ευρώ ανέρχεται σύμφωνα με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος η ζημιά για τους Έλληνες μεταφορείς σε ετήσια βάση, λόγω του ρωσικού εμπάργκο.

 

Δεν επαρκούν οι αποζημιώσεις, ούτε ανοίγουν εύκολα νέες αγορές, λένε οι ροδακινοπαραγωγοί (βίντεο)

Άμεσα θα ξεκινήσει η διανομή σε φιλανθρωπικά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ιδρύματα υπόσχεται ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης, καθώς όπως δήλωσε το πρωί στον ΑΝΤ1 «οι ποσότητες αυτές αποζημιώνονται στο 100% από την Ε.Ε. Ενώ, 10 – 15.000 τόνοι ροδάκινων θα πρέπει να διατεθούν άμεσα για να υπάρξει ομαλοποίηση στην αγορά.

Τρίτη 19/8

Περίπου 20 έως 30 εκατ. ευρώ για τα ροδάκινα και νεκταρίνια  όλης της Ευρώπης θα διαθέσει η Ε.Ε. ως αποζημίωση για τους παραγωγούς που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο. Οι αποδέκτριες χώρες είναι κατά βάση οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία). Οι τελικές ανακοινώσεις για το θέμα αναμένεται να γίνουν την Παρασκευή

Σύμφωνα με το πρόγραμμα αποζημιώσεων οι παραγωγοί μπορούν να αποσύρουν μέχρι 5% από το σύνολο της παραγωγής τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα, ή να δοθεί σε νοσοκομεία, σχολεία και ιδρύματα με αντάλλαγμα τα χρήματα της αποζημίωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Nέα», τα χρήματα που θα δοθούν στους παραγωγούς ως αποζημίωση είναι αρκετά λιγότερα από τις προσδοκίες που είχε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τους Έλληνες παραγωγούς, που δεν πρόκειται να εισπράξουν πάνω από 10 έως 15 εκατ. ευρώ. Αριθμός αισθητά μικρότερος από τα 40 εκατ. ευρώ που υποτίθεται πως διεκδικούσε η ελληνική πλευρά.

Μια από τις δυσκολίες που παρουσιάζεται στο ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών έχει να κάνει με την ακριβή και αξιόπιστη καταμέτρηση των πραγματικών ποσοτήτων αδιάθετων προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στη χώρας μας υπάρχουν περίπου 60.000 τόνοι αδιάθετα ροδάκινα. Από την πλευρά τους οι εκτιμήσεις των παραγωγών κάνουν λόγο για περίπου 80.000 τόνους αδιάθετης παραγωγής

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε "γενναίες μειώσεις τιμών" προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους σε χώρες που βρίσκονται στη διαδρομή Ρωσίας-Ελλάδας. Ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ακόμη ότι τα φρούτα δεν σαπίζουν πάνω στα δέντρα, αφού τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα η συγκομιδή συνεχίζεται κανονικά, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχει καμφθεί ούτε δευτερόλεπτο η ένταση των προσπαθειών που καταβάλλονται από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το ρώσικο εμπάργκο, για πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές- Ουκρανία, Τσεχία, Κροατία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία κ.λπ. Βέβαια, όπως διευκρίνισε, συσκευασμένο το προϊόν πωλείται ως και 20% χαμηλότερα έναντι της αρχικής τιμής, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει πέσει πλέον κάτω από 20 λεπτά/κιλό.  Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία προερχόμενα από τον κ. Γιαννακάκη που δημοσιεύει σήμερα η «Καθημερινή», η τιμή πώλησης των ροδάκινων είναι κατά 20 λεπτά χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν το εμπάργκο δηλαδή 0,42 έως 0,56 λεπτά. 

ΥΠΕΞ: Αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται

Η αναζήτηση νέων αγορών για τα προϊόντα που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υφυπουργό Δ. Κούρκουλα και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας και Εξωτερικών. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης εκπρόσωποι παραγωγικών και εξαγωγικών φορέων όπως του ΣΕΒ, των εμπόρων γούνας και των αγροτών της Ημαθίας.

Σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα που εξετάσθηκε αφορούσε την προσπάθεια να «ανοίξουν» αγορές τρίτων χωρών μέσω της αναθεώρησης της δασμολογικής πολιτικής που εφαρμόζουν, έναντι των εισαγωγών από την ΕΕ. 

Η προσπάθεια αυτή μπορεί να διευκολυνθεί και από το γεγονός ότι οι τρίτες χώρες είδαν να διευρύνονται οι δικές τους εξαγωγικές ικανότητες προς τη ρωσική αγορά.

Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών υποστηρίζουν ότι είναι δυνατό να βρεθούν αγορές υποκατάστασης για τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα ασκεί «υπεύθυνη εξωτερική πολιτική» και έτσι συμμετέχει στις αποφάσεις υποστήριξε στη σύσκεψη ο κ. Κούρκουλας, ενώ οι παραγωγοί και εξαγωγείς εξέφρασαν ανησυχίες για τις συνέπειες των μέτρων. Σημειώνεται, τέλος, ότι οι ροδακινοπαραγωγοί μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών θα έχουν συναντήσεις στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).

 
 

Δευτέρα 18/8

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την αποδέσμευση περίπου 125 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών της ΕΕ, ο οποίος πλήττεται από το εμπάργκο που επέβαλε για ένα χρόνο η Ρωσία στα δυτικά προϊόντα τροφίμων. Στα μέτρα δεν περιλαμβάνονται τα ροδάκινα, που αφορούν του Έλληνες παραγωγούς, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης ότι αγρότες θα αποζημιωθούν από κοινοτικούς πόρους (πηγή: avgi.gr).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αυτά τα μέτρα στήριξης της αγοράς μέσω αποζημιώσεων για την απόσυρση προϊόντων, τα οποία τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα, αφορούν τα καρότα, τις τομάτες, τα λάχανα, τις πιπεριές, τα κουνουπίδια, τα αγγούρια και τα αγγουράκια, τα μανιτάρια, τα μήλα, τα αχλάδια, τα φρούτα του δάσους, τα επιτραπέζια σταφύλια και τα ακτινίδια, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός είναι περίπου 125 εκατ. ευρώ», διευκρίνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για τη Γεωργία, ο Ρότζερ Γουέιτ. «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι ποσότητες που διατίθενται στην αγορά ώστε οι τιμές να μην πέσουν σε επίπεδα κρίσης», εξήγησε.

Μόλις επισημοποιηθούν, μέσα σε μερικές εβδομάδες, τα μέτρα θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου και θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Αυτοί που θα ωφεληθούν κυρίως από τη στήριξη αυτή είναι οι μεγάλοι προμηθευτές οπωροκηπευτικών της Ρωσίας, η Πολωνία, η Λιθουανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, διευκρίνισε μια ευρωπαϊκή πηγή.

Μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας έχει εξάλλου προγραμματισθεί για τις 5 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για να εξετασθούν οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο, πρόσθεσε ο Γουέιτ, τρεις ημέρες νωρίτερα από την ημερομηνία που είχε αναφερθεί αρχικά από την ιταλική προεδρία της ΕΕ.

Δήλωση Β. Αποστόλου: Εμπαιγμός των αγροτών η αποζημίωση της ΕΕ

"Τα μέτρα στήριξης της αγοράς με ψιχία αποζημιώσεων ύψους μόλις 125 εκατ. ευρώ, για την απόσυρση των προϊόντων όλων των χωρών της Ε.Ε., τα οποία έχουν πληγεί από το εμπάργκο της Ρωσίας, δεν αγγίζουν καθόλου τους Έλληνες παραγωγούς που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Πρόκειται για εμπαιγμό.

Περιμένουμε από  τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Καρασμάνη, και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κούρκουλα, μόλις αφυπνιστούν από το βαθύ τους λήθαργο να μας εξηγήσουν το ρόλο τους στον εμπαιγμό των αγροτών μας."

Διαβάστε επίσης: Τ. Κανταράς: Άνθρακες ο θησαυρός των Βρυξελλών για τους αγρότες!

Τι απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
 

Την Παρασκευή αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά μετά το ρωσικό εμπάργκο, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι οι σημερινές ανακοινώσεις της Κομισιόν δεν επηρεάζουν τα μέτρα για τα ροδάκινα, ενώ ενδιαφέρουν μερίδα παραγωγών της χώρας μας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο τα μέτρα για τα ροδάκινα αποτέλεσαν ξεχωριστή ανακοίνωση από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. κ. Dacian Ciolos στις 11-08-2014.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με σχετικές διευκρινίσεις «τα μέτρα αυτά ανακοινώθηκαν μετά από την παρέμβαση του Έλληνα υπουργού - στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών - πριν από περίπου ένα μήνα, με βάση τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η αγορά ροδακίνου».

Όπως γίνεται γνωστό, μετά και το ρωσικό εμπάργκο η Ε.Ε. επεξεργάστηκε σχέδιο Κανονισμού για τα ροδάκινα, το οποίο θα παρουσιάσει στα Κράτη Μέλη, την ερχόμενη Παρασκευή 22-08-2014.

Σε ό,τι αφορά τις σημερινές ανακοινώσεις για πακέτο 125 εκατ. ευρώ της Ε.Ε. το υπουργείο διευκρινίζει ότι «αφορούν ορισμένα άλλα ευπαθή φρούτα και λαχανικά που θίγονται επίσης από το ρωσικό εμπάργκο και που έχουν ενδιαφέρον για τους παραγωγούς της χώρας μας (ακτινίδια, μήλα, επιτραπέζια σταφύλια κ.λ.π.) και δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα μέτρα για τα ροδάκινα».


 

Καθ' οδόν και σε χαμηλές τιμές πουλήθηκαν τα ροδάκινα

Καθ' οδόν πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φορτίων των ροδάκινων που επρόκειτο να επιστρέψουν στην Ελλάδα εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο, σε πολύ χαμηλές ωστόσο τιμές.

Συγκεκριμένα, οι ροδακινοπαραγωγοί αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε «γενναίες μειώσεις τιμών» προκειμένου να πουλήσουν το εμπόρευμά τους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας των Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών της Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό πρακτορείο Ειδήσεων. Ο κ. Γιαννακάκης διευκρίνισε ότι η συγκομιδή των φρούτων συνεχίζεται κανονικά τόσο στην Ημαθία όσο και στην Πέλλα, όπως και η παράδοσή τους σε συνεταιρισμούς και εταιρείες.

Παράλληλα, οι ροδακινοπαραγωγοί συνεχίζουν αδιάκοπα τις προσπάθειές τους για την πώληση του προϊόντος σε άλλες αγορές, όπως στην Ουκρανία, την Τσεχία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Σλοβακία κ.λπ. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, συσκευασμένο το προϊόν πωλείται ως και 20% χαμηλότερα έναντι της αρχικής τιμής, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να έχει πέσει πλέον κάτω από 20 λεπτά/κιλό (πηγή: alterthess.gr).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)