to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 18.11.2018

Διεθνή

#GiletsJaunes: 400 τραυματίες και 200 συλλήψεις στις διαδηλώσεις στη Γαλλία κατά της αύξηση των τιμών των καυσίμων

«Κίτρινα γιλέκα, μαύρη οργή», «Δία ξανακατέβα στην γη, υπάρχει αθλιότητα»: Περί τις 244.000 «κίτρινα γιλέκα» διαμαρτυρήθηκαν το Σάββατο στην Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, σε 2.000 συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την χώρα - 400 τραυματίες και 200 συλλήψεις ο απολογισμός της τεράστιας καταστολής της κυβέρνησης Μακρόν απέναντι στους διαδηλωτές


Πάνω από 400 άτομα τραυματίστηκαν, 14 εκ των οποίων σοβαρά, κατά τους αποκλεισμούς δρόμων που οργανώθηκαν σε όλη τη Γαλλία κατά της αύξησης των φόρων επί των καυσίμων και της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ.

Η κινητοποίηση των «κίτρινων γιλέκων» - από το χρώμα των γιλέκων που είναι υποχρεωμένοι να έχουν οι οδηγοί στα οχήματά τους σε περίπτωση ανάγκης – ξεκίνησε χθες το πρωί.

Ο απολογισμός αναθεωρήθηκε προς τα πάνω λαμβάνοντας υπόψη μια νύχτα «με εντάσεις σε ορισμένα σημεία» οδικών μπλόκων, διευκρίνισε ο υπουργός στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Το πιο σοβαρό περιστατικό της ημέρας συνέβη χθες το πρωί με τον θάνατο μιας γυναίκας που χτυπήθηκε από μια οδηγό σε ένα μπλόκο στη Σαβοΐα.

Περίπου 3.500 συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας «σε περίπου 87 διαφορετικά σημεία». Ο αριθμός όσων συμμετείχαν σε αυτό το κίνημα δυσαρέσκειας επίσης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 287.710 άτομα σε 2.034 σημεία, σύμφωνα με τον Καστανέρ. Οι δυνάμεις της τάξης συνέλαβαν 282 άτομα, εκ των οποίων 73 κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με τον Καστανέρ.

«Κίτρινα γιλέκα, μαύρη οργή», «Δία ξανακατέβα στην γη, υπάρχει αθλιότητα»: οι διαδηλωτές μπλόκαραν την πρόσβαση σε αυτοκινητοδρόμους, οδικούς κόμβους και οργάνωσαν επιχειρήσεις ανοικτών διοδίων σε ολόκληρη την Γαλλία.

[από τη διάλυση συγκέντρωσης στο Παρίσι]

Τα «κίτρινα γιλέκα» δεν κατόρθωσαν να αποκλείσουν την Γαλλία, όπως ήθελαν, αλλά ολόκληρη η επικράτεια επηρεάσθηκε από τις ενέργειές τους, γεγονός που αποτελεί σε κάποιο βαθμό επιτυχία για το κίνημα αυτό που οργανώθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μακριά από πολιτικά κόμματα και συνδικάτα.

Το πρωί σημαδεύτηκε από σοβαρά περιστατικά στα μπλόκα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές: μία διαδηλώτρια σκοτώθηκε στην Σαβοΐα και 106 άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ολόκληρη την Γαλλία, οι τρεις σοβαρά σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, που ανακοίνωσε συνολικά 38 συλλήψεις σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στο Πον-ντε-Μποβουαζέν της Σαβοΐας, μία οδηγός που πήγαινε την κόρη της στον γιατρό πανικοβλήθηκε όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να χτυπούν το αυτοκίνητό της και όρμησε εναντίον τους τραυματίζοντας θανάσιμα μία 63χρονη γυναίκα.

Γενική δυσαρέσκεια

Το κίνημα διαμαρτυρίας εκδηλώνεται έπειτα από μία δύσκολη χρονιά για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την αύξηση της δυσαρέσκειας για τον τεράστιο πρόγραμμά του για τον μετασχηματισμό της Γαλλίας. Η δημοτικότητα του προέδρου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από την εκλογή του το 2017.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» αντίθετα έχει την υποστήριξη του 73% των Γάλλων σύμφωνα με το ινστιτούτο Elabe. «Το 54% των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν υποστηρίζουν ή τρέφουν συμπάθεια προς το κίνημα. Δεν είναι και ανώδυνο», τονίζει αναλυτής του ινστιτούτου.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν μειώθηκε εκ νέου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Μόνο το 25% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Ifop, η οποία διενεργήθηκε το διάστημα 9 με 17 Νοεμβρίου, δήλωσαν ευχαριστημένοι με τον Μακρόν, σε σχέση με το 29% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα περίπου 2.000 ανθρώπων που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

Ο Μακρόν ο οποίος ανήλθε στην εξουσία πριν από 18 μήνες υποσχόμενος την αναζωογόνηση της οικονομίας και την μεταρρύθμιση των θεσμών αδιαφόρησε για την πτώση της δημοτικότητάς του και προωθεί μια σειρά από μεταρρυθμίσεις μεταξύ των οποίων και η χαλάρωση των νόμων περί προσλήψεων αλλά και απολύσεων.

Η κυβέρνησή του εισήγαγε μέτρα για την αύξηση της τιμής των καυσίμων ώστε να ενθαρρύνει τους οδηγούς να προτιμούν τα λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα προκαλώντας αντιδράσεις στους ψηφοφόρους, κυρίως των περιοχών εκείνων που βρίσκονται μακριά από τα αστικά κέντρα καθώς το αυτοκίνητο είναι το μοναδικό μέσο μετακίνησής τους.

Σε μια ξεχωριστή δημοσκόπηση της Ifop που επίσης δημοσιεύεται σήμερα στην JDD το 62% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει ως προτεραιότητα την οικονομική βοήθεια των νοικοκυριών ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα υλοποιήσει με αργότερους ρυθμούς το φιλικό προς το περιβάλλον σχέδιό της.

Το ποσοστό της δημοτικότητας του Μακρόν έχει πέσει στο 21% και σε άλλες πρόσφατες δημοσκοπήσεις έπειτα από ένα θερμό καλοκαίρι που σημαδεύτηκε από το σκάνδαλο για την βίαιη συμπεριφορά ενός πρώην συνεργάτη του Μακρόν αλλά και από τις αποχωρήσεις πολλών υπουργών.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)