to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:05 | 11.10.2015

Πολιτισμός

«Η Αθήνα ελεύθερη»: Όλες οι εκδηλώσεις για την 71η επέτειο της απελευθέρωσης από τη ναζιστική κατοχή

Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου


Η Αθήνα γιορτάζει την 71η επέτειο της απελευθέρωσής της από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής, με σειρά εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της πόλης καθ΄ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Μέσα από εκθέσεις φωτογραφικού και αρχειακού υλικού, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, δημόσιες συζητήσεις με ειδικούς επιστήμονες και ομάδες προφορικής Ιστορίας, προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών και άλλες δράσεις, οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα σημαντικότερα γεγονότα της Κατοχής, της Αντίστασης και της Απελευθέρωσης, τον τρόπο με τον οποίο αυτά αποτυπώθηκαν στη συλλογική ιστορική μνήμη και να συμμετάσχουν σε μια δημόσια συζήτηση για το εγγύς παρελθόν και τις ανιχνεύσιμες προεκτάσεις του στο σήμερα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθήνας), τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την ΕΡΤ, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη συμμετοχή του Μουσείου Μπενάκη, των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, του Πολεμικού Μουσείου, του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου–Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, του Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας και Ομάδων Προφορικής Ιστορίας. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – κτήριο Μεταξουργείου, θα φιλοξενήσει από τις 6 έως και τις 31 Οκτωβρίου έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού με τίτλο «Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποί της. Πόλεμος Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στους επισκέπτες θα μοιραστούν 6.500 DVD και CD με υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ, η οποία έχει την ευθύνη των προβολών της έκθεσης και συμμετέχει σε αυτήν με φωτογραφικό υλικό. Παράλληλα, θα λειτουργεί θεματική έκθεση βιβλίου υπό τη μέριμνα της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλίου Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 20.00, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν για πρώτη φορά το έργο του Χρήστου Λεοντή «Φυλάττειν Θερμοπύλας» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική αίθουσα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η πρώτη παρουσίαση των Γερμανικών Αρχείων Κατοχής από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού.

Από τις 15 έως και τις 21 Οκτωβρίου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει το θεματικό αφιέρωμα «Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης» με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ για την εποχή και είσοδο ελεύθερη για το κοινό. Στο πλαίσιο της δράσης, θα προβληθεί το Σάββατο 17 Οκτωβρίου για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Το στάρι».

Στην ιστοσελίδα www.freeathens44.org οι χρήστες μπορούν να πλοηγηθούν μέσα από έναν διαδραστικό χάρτη στις περιοχές της Αθήνας όπου έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής, να βρουν ιστορικά στοιχεία και καταγραφές προφορικής Iστορίας, καθώς και να αντλήσουν λεπτομερείς πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

-        Επισυνάπτεται το φυλλάδιο με τα αναλυτικά στοιχεία για τις επιμέρους δράσεις στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων (6 – 31 Οκτωβρίου).

-        Στη διεύθυνση http://bit.ly/1QPgMdE μπορείτε να κατεβάσετε το trailer των εορταστικών εκδηλώσεων και στο http://we.tl/4L4kXWfCU1 το βίντεο που θα προβάλλεται όλο τον Οκτώβριο στις οθόνες του σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

6-31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

«Αθήνα 1940-1944. Η πόλη και οι άνθρωποι της. Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση»

Έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, προβολές ντοκιμαντέρ

Θεματική έκθεση βιβλίου από την Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου

Δημοτική Πινακοθήκη, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Ώρες λειτουργίας Δευτέρα κλειστά. Τρίτη 10:00-21:00, Τετάρτη - Σάββατο 10:00-19:00, Κυριακή 10:00-15:00

 

Οργάνωση έκθεσης: Αρχείο ΕΡΤ (Βασίλης Αλεξόπουλος), Γενικά Αρχεία του Κράτους (Αμαλία Παππά), Μουσείο Μπενάκη (Τάσος Σακελλαρόπουλος), Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (Βαγγέλης Καραμανωλάκης), Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο-ΜΙΕΤ (Δημήτρης Μπαχάρας), Πολεμικό Μουσείο

 

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Γκλαβίνας, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Μενέλαος Χαραλαμπίδης

 

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. τον Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

«71η επέτειος από την Απελευθέρωση της Αθήνας»

18:00 Παρουσίαση γερμανικών κατοχικών αρχείων από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

Αίθουσα Τελετών Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), Ρηγίλλης 1 και Βασιλίσσης Σοφίας (με προσκλήσεις)

15-21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

«Εικόνες της Κατοχής και της Απελευθέρωσης»

Προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ Συζητήσεις - προβολή αρχειακού υλικού

Σε πρώτη προβολή στις 17 Οκτωβρίου «Το Στάρι» (2015), ένα φιλμ για την πείνα, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, Ιερά Οδός48

Αναλυτικά το πρόγραμμα στο www.freeathens44.org

ΣΑΒΒΑΤΟ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

19:30 «Ειδική Ασφάλεια: αφιέρωμα στην Ηλέκτρα Αποστόλου»

Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας

Παρουσίαση βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου για την Ηλέκτρα από τη Μάρω Δούκα και προφορικών μαρτυρίων για τη ζωή και τη δράση της

Γκαλερί «Ηώς», Χέυδεν 38, Πλατεία Βικτωρίας

ΚΥΡΙΑΚΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

«Η Κατοχή και η Απελευθέρωση στην Αθήνα μέσα από τις αφηγήσεις των κατοίκων της»

11:00-12:00 Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αθήνας (ΟΠΙΑ)

«Μια συνοικία υπό Κατοχή»

12:30-13:30 Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης (ΟΠΙΚ) Επιλεγμένα αποσπάσματα προφορικών μαρτυριών Θα ακολουθήσει συζήτηση

Δημοτική Πινακοθήκη, Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο

 

ΤΡΙΤΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

«Δημόσια Ιστορία και μνήμη»

Φόρουμ Κοινωνικής Ιστορίας

19:00 Συζήτηση με τους: Πολυμέρη Βόγλη (Αν. Καθηγητή Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Σταύρο Σταυρίδη (Αν. Καθηγητή Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ), Χάρη Αθανα­σιάδη (Αν. Καθηγητή Ιστορίας Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Βασιλική Λάζου (Δρ. Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου)

Συντονίζει ο Βασίλης Βασιλόπουλος (Αν. Διευθυντής Διεύθυνσης Πολυμέσων ΕΡΤ) Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο,Βασιλίσσης Σοφίας 22

Για περισσότερες πληροφορίες

www.freeathens44.org

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)