to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 13.10.2019

Διεθνή

11 ημέρες κινητοποιήσεων στον Ισημερινό: Σε διάλογο με το κίνημα των αυτοχθόνων εξαναγκάζεται ο Μορένο

Η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αυτόχθονες θα γίνει σήμερα, Κυριακή, στο Κίτο, όπως ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου τα Ηνωμένα Έθνη και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία - Συνεχίζει τη συνομωσιολογία κατά του Ραφαέλ Κορέα και του Νικολάς Μαδούρο ο Λένιν Μορένο


Η κυβέρνηση του Ισημερινού και το κίνημα των αυτοχθόνων θα έχουν σήμερα μια πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο της προσπάθειας να αρχίσει διάλογος ανάμεσά τους στο Κίτο, έπειτα από 11 ημέρες κινητοποιήσεων και εν μέσω κοινωνικής κρίσης χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία και πλέον εξαιτίας των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει ο πρόεδρος Λενίν Μορένο και ειδικά της κατάργησης της επιδότησης των καυσίμων, ανακοίνωσαν το βράδυ του Σαββάτου [τοπική ώρα· σήμερα Κυριακή το πρωί ώρα Ελλάδας] τα Ηνωμένα Έθνη και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία.

Ο ΟΗΕ και η ρωμαιοκαθολική εκκλησία ανέφεραν ότι «έπειτα από επαφές με την κυβέρνηση και με οργανώσεις του κινήματος των αυτοχθόνων η πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του διαλόγου συγκλήθηκε για τη 13η Οκτωβρίου στις 15:οο [τοπική ώρα· 23:00 ώρα Ελλάδας] στο Κίτο», με κοινή ανακοίνωσή τους που αναρτήθηκε στον λογαριασμό στο Twitter της αντιπροσωπείας των Ηνωμένων Εθνών στον Ισημερινό.

Στις διαδηλώσεις και τα βίαια επεισόδια έκτοτε έχασαν τη ζωή τους έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 2.100, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο δεσμεύθηκε νωρίτερα ότι θα μελετήσει τις συνέπειες της εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος με το οποίο καταργήθηκε η επιδότηση των καυσίμων, αποφεύγοντας όμως ακόμη και να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάκλησής του — το επίμαχο μέτρο αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησής του προς το ΔΝΤ.

Στρατιωτικός νόμος

Στο μεταξύ, το γενικό επιτελείο των ένοπλων δυνάμεων του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας ή περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών σε «περιοχές στρατηγικής σημασίας» σε όλη την επικράτεια της χώρας των Άνδεων, μετά την απόφαση του προέδρου Λενίν Μορένο να επιβάλλει στρατιωτικό νόμο, αρχής γενομένης στην πρωτεύουσα Κίτο.

Το υπουργείο Τουρισμού του Ισημερινού προέτρεψε τους τουρίστες να μην απομακρύνονται από τα ξενοδοχεία τους και το αεροδρόμιο του Κίτο.

«Επιβλήθηκε απαγόρευση της κίνησης σε περιοχές στρατηγικής σημασίας για 24 ώρες» από τις 15:00 — όπως είχε αναγγείλει ο πρόεδρος Μορένο — διευκρίνισε το επιτελείο μέσω Twitter.

Κατά τις ένοπλες δυνάμεις, στις περιοχές στρατηγικής σημασίας συγκαταλέγονται δημόσια κτίρια, εγκαταστάσεις της αστυνομίας και του στρατού, λιμάνια και αεροδρόμια, τηλεπικοινωνιακές υποδομές, εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων ηλεκτρισμού και ύδρευσης, διυλιστήρια και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Παρά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, η κυριότερη συνομοσπονδία οργανώσεων που εκπροσωπούν τους αυτόχθονες του Ισημερινού, η CONAIE, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της σε εθνική κλίμακα και προέτρεψε την κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Συνεχίζει τη συνομωσιολογία: Του φταίνε ο Κορέα και ο Μαδούρο

Την ίδια στιγμή, ο  Μορένο κατηγόρησε εκ νέου το βράδυ του Σαββάτου τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τον ομόλογό του της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ότι «κατευθύνουν» τα βίαια επεισόδια στο Κίτο, έπειτα από τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις μέσων ενημέρωσης κι ενός δημόσιου θεσμού.

«Σκοτεινές δυνάμεις, που συνδέονται με το πολιτικό οργανωμένο έγκλημα και κατευθύνονται από τους Κορέα και Μαδούρο, με τη συνέργεια ναρκοτρομοκρατών, εγκληματικών συμμοριών, βίαιων αλλοδαπών, προκαλούν μια βία χωρίς προηγούμενο» στην πρωτεύουσα, υποστήριξε ο Μορένο κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος...

Οι Κορέα και Μαδούρο αρνούνται την κατηγορία.

Το Μεξικό προσφέρει προστασία στην Γαβριέλα Ριβαναδέιρα

Με φόντο τις παραπάνω εξελίξεις, η πρεσβεία του Μεξικού στο Κίτο προσέφερε προστασία και ασφαλές καταφύγιο στην αντιπολιτευόμενη πολιτικό Γαβριέλα Ριβαναδέιρα, όπως γνωστοποίησε το μεξικανικό ΥΠΕΞ χθες, Σάββατο 12/10, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η Ριβαναδέιρα ανήκει στην παράταξη του πρώην προέδρου του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, τον οποίο, όπως προαναφέραμε, ο Λενίν Μορένο κατηγορεί ότι «ενεργοποίησε» ένα «σχέδιο αποσταθεροποίησης» της κυβέρνησής του με την υποστήριξη του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο. 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)