to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:30 | 24.06.2020

Διεθνή

1.080 ευρωπαίοι βουλευτές ζητούν την παρεμπόδιση της προσάρτησης της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ

Kαλούν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιδράσει με αποφασιστικότητα για να εμποδίσει την υλοποίηση του επίμαχου ισραηλινού σχεδίου.


Με ανοικτή επιστολή τους περισσότεροι από χίλιοι βουλευτές από 25 χώρες της Ευρώπης καλούν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιδράσει με αποφασιστικότητα για να εμποδίσει την υλοποίηση του επίμαχου ισραηλινού σχεδίου για την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης.

«Ζητούμε από τους ευρωπαίους ηγέτες να αντιδράσουν με αποφασιστικότητα στην πρόκληση αυτή», γράφουν στο κείμενο της επιστολής που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα οι 1.080 υπογράφοντες που προέρχονται από την αριστερά και το κέντρο. «Η Ευρώπη οφείλει να αναλάβει την πρωτοβουλία για να κινητοποιήσει τους διεθνείς παράγοντες και να εμποδίσει αυτήν την προσάρτηση».

Στο κείμενο της επιστολής βουλευτές και ευρωβουλευτές εκφράζουν την «βαθιά ανησυχία» τους για το προηγούμενο» που μία προσάρτηση θα δημιουργούσε στις διεθνείς σχέσεις και για τις «συνέπειες που αυτή η προσάρτηση θα έχει στην ζωή των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

«Το μέτρο αυτό θα καταφέρει μοιραίο πλήγμα στις προοπτικές της ειρήνευσης ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς και θα θέσει σε αμφισβήτηση τους πλέον θεμελιώδεις κανόνες που ορίζουν τις διεθνείς σχέσεις, ανάμεσά τους και αυτούς που περιλαμβάνονται στον Χάρτη του ΟΗΕ.

Περί το ένα τέταρτο των υπογραφόντων είναι βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου το Εργατικό Κόμμα προσπαθεί να συνέλθει από τις κατηγορίες για αντισημιτισμό στις τάξεις του.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να πείσει το Ισραήλ να υποχωρήσει και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, αν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θέσει σε εφαρμογή των σχέδιο προσάρτησης των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών.

Ωστόσο, η επιβολή κυρώσεων απαιτεί ομόφωνη απόφαση των 27 χωρών μελών της Ενωσης.

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να εγκαταλείψει τα σχέδια προσάρτησης στην Δυτική Οχθη, που θα συνιστούσε «μία από τις σοβαρότερες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου», σε νέα εισήγηση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου αναμένεται να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου την στρατηγική της για την υλοποίηση του αμερικανικού «ειρηνευτικού σχεδίου» για την Μέση Ανατολή, το οποίο προβλέπει την προσάρτηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη στην Δυτική Οχθη και τη ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε ό,τι απομείνει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)