to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:06 | 02.03.2013

Κοινωνία

1.000 άνεργοι Χανιώτες με το κλείσιμο των βιοτεχνιών Αγιάς

Τη στήριξή του στις βιοτεχνίες του κάμπου της Αγιάς εκφράζει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (Ε.Β.Ε.) Χανίων καθώς, όπως αναφέρθηκε σε προχθεσινή εκδήλωση, εξαιτίας της αδυναμίας των Υπουργείων να αποσαφηνίσουν τη νομοθεσία, 68 μονάδες απειλούνται με λουκέτο. Και αν συμβεί αυτό, με βάση την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, θα βρεθούν χωρίς δουλειά περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.


Ωστόσο, όπως από τις 22 Φεβρουαρίου έχουν γράψει τα 'Χ.Ν.', η έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας δημιουργεί νέα δεδομένα, αφού το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων θα εξετάσει την υπόθεση από την αρχή. 

Το Επιμελητήριο Χανίων θα στηρίξει και θα προστατέψει με κάθε τρόπο τις επιχειρήσεις - βιοτεχνίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του κάμπου της Αγιάς και απειλούνται με κλείσιμο μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την αδειοδότησή τους για περιβαλλοντικούς λόγους (γη υψηλής παραγωγικότητας). 

Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε προχθές με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Φορέα και στην οποία συμμετείχαν βιοτέχνες, επιχειρηματίες και πρόεδροι συνδικαλιστικών Σωματείων, ενώ από πλευράς Αντιπεριφέρειας Χανίων, οι νομικοί της σύμβουλοι, Μαρία Φουρναράκη και Μπάμπης Πιτσιγαυδάκης και οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Πολεοδομίας κα Ρωξάνη Μπολιεράκη και Ανάπτυξης κα Κασσιανή Τσιράκη.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ε.Β.Ε. Χανίων σημειώνεται ότι την ενημέρωση που έγινε αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού στην περιοχή και η αδυναμία των Υπουργείων να αποσαφηνίσουν τη νομοθεσία με αποτέλεσμα σήμερα εξήντα οκτώ βιοτεχνικές μονάδες να απειλούνται με λουκέτο και περισσότεροι από χίλιοι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν άνεργοι. Οπως τονίστηκε, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων έλαβε υπόψη του μια οδηγία του 1983, η οποία δεν αφορούσε τη γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά τα σχέδια πόλεως καθώς και ένα άρθρο (αρθρ. 56) το οποίο είναι ανενεργό.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κα Μπολιεράκη, ο χωροταξικός σχεδιασμός έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 30 χρόνια όμως η χωροταξική μελέτη που εκπονείται σήμερα για τις περιοχές του π. Δήμου Ν. Κυδωνίας είναι μια 'ελπίδα' και θα αποτελέσει σίγουρα χωροταξικό εργαλείο για την περιοχή.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου στη σύντομη εισήγησή του έκανε αναφορά στο ζήτημα που έχει προκύψει λέγοντας ότι: Ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης άσκησε έφεση στις 18/2/2013 κατά της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Χανίων, το οποίο αθώωσε τους κατηγορουμένους, οι οποίοι την περίοδο από 1-3-2006 έως 31-12-2010 εξέδωσαν ή ανανέωσαν άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας βιοτεχνιών και επιχειρήσεων εντός των περιοχών Γαλατά, Αγιάς, Βαρυπέτρου, Δαράτσου, Περιβολίων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως λειτουργική γη υψηλής παραγωγικότητας

Μετά από σύσκεψη και αρκετές συναντήσεις που έχουν γίνει με τους εμπλεκόμενους Φορείς καταλήξαμε, είπε ο κ. Μαργαρώνης, «οι κοινοβουλευτικοί  μας εκπρόσωποι να παραλάβουν το υπόμνημα που έχει συνταχθεί από τους δικηγόρους και περιλαμβάνει τις νομοθετικές ρυθμίσεις. 

Το Επιμελητήριο Χανίων στη συνέχεια ως γνωμοδοτικός Φορέας του κράτους θα προωθήσει το Υπόμνημα μέσω της Κ.Ε.Ε.Ε. και στα Υπουργεία. 

Οφείλουμε τόνισε, να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας και τους εκατοντάδες εργαζομένους, επιχειρήσεις οι οποίες αδειοδοτήθηκαν τηρώντας όλους τους περιβαλλοντολογικούς, πολεοδομικούς και άλλους όρους και οι οποίες δεν μολύνουν σε καμία περίπτωση τις περιοχές που δραστηριοποιούνται. 

Η πρότασή μας, κατέληξε, είναι να παραβρεθούμε όλοι την ημέρα του Δικαστηρίου μαζί με τους εργαζομένους, για να δουν οι δικαστές και να καταλάβουν ότι ειδικά αυτή την εποχή είναι απαράδεκτη η λήψη απόφασης κλεισίματος των επιχειρήσεων

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του οικονομικού επόπτη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου, κ. Γιάννη Στριλιγκά, ο οποίος και με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Συλλόγου Μεταλλοκατασκευαστών ανέφερε ότι οι βιοτέχνες – επιχειρηματίες πρέπει να προστατευθούν με κάθε τρόπο γιατί δεν ευθύνονται αυτοί για τις αντικρουόμενες νομοθετικές διατάξεις.    

Πηγή: Χανιώτικα Νέα 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)