to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 27.05.2021

Πολιτισμός

«100 ώρες του Μάη»: Το ντοκιμαντέρ των Δ. Θέου και Φ. Λαμπρινού για τη δολοφονία Λαμπράκη

Το 1963 ο Δήμος Θέος σκηνοθέτησε, από κοινού με τον Φώτο Λαμπρινό, τη μικρού μήκους ταινία - δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ - «100 ώρες του Μάη». Παρουσιάζονται τα γεγονότα της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ αλλά κυρίως, μέσω αυτών, αποκαλύπτονται οι δεσμοί της κυβέρνησης της ΕΡΕ και του 'βαθέος' μετεμφυλιακού κράτους, με τον εσμό των 'παρακρατικών' τραμπούκων


Αφιερωμένο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη, που σαν σήμερα άφηνε την τελευταία του πνοή στο ΑΧΕΠΑ, μετά το δολοφονικό χτύπημα της 22ας Μαΐου 1963, από το Τμ. Ιστορίας και Κινημάτων του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Θεσσαλονίκη:

Το 1963 ο Δήμος Θέος σκηνοθέτησε, από κοινού με τον Φώτο Λαμπρινό, τη μικρού μήκους ταινία - δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ - «100 ώρες του Μάη».
Στην ταινία παρουσιάζονται τα γεγονότα της δολοφονίας του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, αλλά κυρίως, μέσω αυτών, αποκαλύπτονται οι δεσμοί της κυβέρνησης της ΕΡΕ και του 'βαθέος' μετεμφυλιακού κράτους, με τον εσμό των 'παρακρατικών' τραμπούκων, που οργάνωσαν - εκτέλεσαν  τη δολοφονία του, καθώς και τον βαρύ τραυματισμό του επίσης βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά.

Ο ίδιος ο Δ. Θέος γράφει για την ταινία: «Μέσα στην αλαμπουρνέζικη κοινωνία, όπως εκείνη στις δεκαετίες 1950-1970, περίοδος κατά την οποία ο χαζοχαρούμενος κινηματογράφος της Φίνος Φιλμ βρισκόταν στο ζενίθ του, το φιλμ 100 ώρες του Μάη συνιστά μια εξέγερση. Ερχόταν να θέσει τα δάχτυλα επί των τύπων των ήλων. Φυσικά η ταινία απαγορεύτηκε. Χρειάστηκε να περάσουν κάπου δεκαπέντε χρόνια για να μπορέσει, μετά την Μεταπολίτευση να προβληθεί στην Ελλάδα».

Δείτε την ταινία:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)