to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:11 | 26.02.2021

Πολιτισμός

100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, 100 κι από την ίδρυση του ΣΕΚΕ: Διπλή έκδοση από τα ΑΣΚΙ

Στη νέα διπλή έκδοση της σειράς «2 Αιώνες σε 21 εκπομπές» του ΑΣΚΙ, οι γεωγραφικές αποστάσεις στον παγκόσμιο σοσιαλιστικό χάρτη γεφυρώνονται μέσα από δύο συζητήσεις, η πρώτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την Οκτωβριανή Επανάσταση και η δεύτερη με αφορμή τα εκατό χρόνια από το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ.


Ρωσία 1917-Ελλάδα 1918. Αν για την παγκόσμια ιστορία της Αριστεράς, η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 υπήρξε η γενεσιουργός συνθήκη, το σημείο μηδέν για την εφαρμογή των ριζοσπαστικών ιδεών του σοσιαλισμού και κομμουνισμού, για την ελληνική περίπτωση το σημείο μηδέν θα πρέπει να αναζητηθεί έναν χρόνο αργότερα, το 1918, μέσα από την διεξαγωγή του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΕΚΕ.

Στη νέα διπλή έκδοση της σειράς 2 Αιώνες σε 21 εκπομπές, οι γεωγραφικές αποστάσεις στον παγκόσμιο σοσιαλιστικό χάρτη γεφυρώνονται μέσα από δύο συζητήσεις, η πρώτη με αφορμή την συμπλήρωση ενός αιώνα από την Οκτωβριανή Επανάσταση και η δεύτερη με αφορμή τα εκατό χρόνια από το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ. Μεγαλύτερες και μικρότερες ιστορίες έρχονται στην οθόνη μας, ενώ σημεία όπου η επαναστατική πράξη διασταυρώνεται με την πολιτική φαντασία ξεδιπλώνονται μέσα από τις αφηγήσεις των συνομιλητών/ τριών. Στην πρώτη συζήτηση ο Ηλίας Νικολακόπουλος, συζητά με τους Κωνσταντίνο Τσουκαλά και Ιωάννα Παπαθανασίου για ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα του 20ού αιώνα, την Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ στην δεύτερη, σε μια άλλη γωνία του χάρτη, ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης, συνομιλεί με τον Κωστή Καρπόζηλο για το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ, τον Νοέμβριο του 1918 στον Πειραιά.

Κατεβάστε εδώ το pdf

Ψηφιακή εκδοτική σειρά των ΑΣΚΙ

5| Ρωσία 1917 - Ελλάδα 1918. Από την επαναστατική πράξη στην πολιτική φαντασία

Συζητούν:
A. Ρωσία 1917: Η Οκτωβριανή Επανάσταση: Κωνσταντίνος Τσουκαλάς - Ιωάννα Παπαθανασίου - Ηλίας Νικολακόπουλος
B. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ελλάδας: Ένα βήμα ζωντανής πολιτικής φαντασίας: Κωστής Καρπόζηλος - Βαγγέλης Καραμανωλάκης

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)