to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:18 | 17.02.2016

Διεθνή

100 φορτηγά γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα αναχωρούν για πολιορκούμενες πόλεις της Συρίας

Εκατό φορτηγά γεμάτα τρόφιμα και φάρμακα θα αναχωρήσουν σήμερα από τη Δαμασκό για πολιορκούμενες πόλεις της Συρίας, όπου ο πληθυσμός επιβιώνει σε δραματικές συνθήκες, ανακοίνωσε στέλεχος της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.


"Αυτοκινητοπομπή 100 φορτηγών, γεμάτων με τρόφιμα, αλεύρι και φάρμακα, θα αναχωρήσει σήμερα για τις πολιορκούμενες περιοχές", δήλωσε ο Μοχάμαντ αλ-Ασάντι, στέλεχος της Ερυθράς Ημισελήνου.

Σχεδόν 40 φορτηγά θα μεταβούν στη Μουανταμίγια αλ-Σαμ, πόλη που ελέγχεται από τους αντάρτες κοντά στη Δαμασκό και πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Περίπου 35 φορτηγά θα πάνε στις πόλεις Μαντάγια και Ζαμπαντάνι, που επίσης είναι κοντά στη Δαμασκό και τις οποίες έχουν περικυκλώσει κυβερνητικά στρατεύματα.

Είκοσι φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα κατευθυνθούν επίσης στις δύο σιιτικές περιοχές Φούα και Καφράγια της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ, τις οποίες πολιορκούν οι αντάρτες.

Κινητή νοσοκομειακή μονάδα θα σταλεί επίσης στη Μαντάγια, μια πόλη όπου κάτοικοι πεθαίνουν από την πείνα και η οποία έγινε σύμβολο των δεινών του άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια των πέντε χρόνων πολέμου στη Συρία.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Δαμασκό από το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε από τη συριακή κυβέρνηση την άδεια να οργανώσει την αποστολή αυτοκινητοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια στις πολιορκούμενες πόλεις.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι αυτοκινητοπομπές θα κατευθύνονταν σε επτά περιοχές: Ντέιρ Εζόρ (βορειο-ανατολική Συρία), Μαντάγια, Ζαμπαντάνι, Μουανταμίγια αλ-Σαμ και Καφάρ Μπάτνα, Φούα και Καφράγια, κοντά στη Δαμασκό. Στις δύο τελευταίες πόλεις θα σταλούν και ιατρικές ομάδες.

Οι αυτοκινητοπομπές, παρότι εφοδιάζουν πόλεις που έχουν περικυκλώσει οι αντάρτες, αναμένεται να διασχίσουν εδάφη που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζοντας το "καθήκον" της Δαμασκού "να επιτρέπει στον ΟΗΕ την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας" στον άμαχο πληθυσμό, ο Στέφαν ντε Μιστούρα δήλωσε ότι η σημερινή αυτοκινητοπομπή συνιστά μια "δοκιμή".

Η Δαμασκός αντέδρασε έντονα στη δήλωσή του, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήνει τον απεσταλμένο του ΟΗΕ ή οποιονδήποτε άλλο να κάνει λόγο για "δοκιμή" της σοβαρότητας της Συρίας. "Η συριακή κυβέρνηση χρειάζεται τώρα να δοκιμάσει την αξιοπιστία του απεσταλμένου του ΟΗΕ", δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι διατρέχουν "μεγάλο κίνδυνο θανάτου" εξαιτίας της έλλειψης τροφής, ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού σε 46 πολιορκούμενες περιοχές, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)