to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:48 | 10.02.2018

Πολιτική

10 Φεβρουαρίου 2008: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού

Στις 10 Φεβρουαρίου 2008, ο 33χρονος Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και των Κινημάτων Οικολογίας (ΣΥΝ), της μεγαλύτερης συνιστώσας της εκλογικής συμμαχίας Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Επτά χρόνια αργότερα και προτού καν κλείσει τα σαράντα του, θα αναλάβει τα ηνία της Ελλάδας από τη θέση του πρωθυπουργού.


Ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε τη φωτογραφία στο instagram:

 

10/2/2008. Συνεχίζουμε. #Στιγμές

A post shared by Alexis Tsipras, Αλέξης Τσίπρας (@alexistsipras) on

Feb 10, 2018 at 5:10am PST

Οι εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007, που κέρδισε οριακά η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή, δημιούργησαν ανακατατάξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του ΠΑΣΟΚ, αμφισβητήθηκε έντονα από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά επανεξελέγη στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Στον Συνασπισμό, παρά την εκλογική του άνοδο, ο επικεφαλής του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε στις 27 Νοεμβρίου 2007 ότι για προσωπικούς λόγους δεν θα είναι υποψήφιος για μία νέα θητεία στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, που ήταν προγραμματισμένο για τα τέλη Ιανουαρίου του 2008.

Ο 33χρονος τότε πολιτικός μηχανικός ήταν ήδη αρκετά γνωστός στο πανελλήνιο από την υποψηφιότητά του για τη Δημαρχία της Αθήνας το 2006 με την Ανοιχτή Πόλη και το 10,51% των ψήφων που συγκέντρωσε, ποσοστό υπερδιπλάσιο από τις συνήθεις εκλογικές επιδόσεις του ΣΥΝ σε εθνικές εκλογές. 

Αποτέλεσμα εικόνας για ανοιχτη πολη τσιπρας

Στις 16 Δεκεμβρίου 2007, πρώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΝ ο 60χρονος Φώτης Κουβέλης, προβεβλημένο στέλεχος της ανανεωτικής πτέρυγας, που αργότερα συγκρότησε τη ΔΗΜΑΡ. Τη στήριξή του στην υποψηφιότητα Κουβέλη παρείχε ο Λεωνίδας Κύρκος, σημειώνοντας ότι «συνδυάζει την ωριμότητα της ηλικίας με την ειδική ωριμότητα που απαιτεί η λειτουργία του προέδρου ενός σύγχρονου κόμματος».

Δύο ημέρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη δική του υποψηφιότητα, που υποστηρίχθηκε από την τάση του τότε ενιαίου Αριστερού Ρεύματος (Βούτσης, Λαφαζάνης, Δραγασάκης, Χουντής, Φλαμπουράρης, Στρατούλης κ.ά.) και αποτελούσε έκφραση της συνέχειας της «αριστερής κινηματικής στροφής» του ΣΥΝ που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρόεδρός του. «Είναι φορές που η ίδια η ζωή φέρνει τα πράγματα διαφορετικά από τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς. Και τότε αποφάσεις και διλήμματα, που αρχικά φαίνονται πολύ μεγάλα, ωριμάζουν πολύ πιο γρήγορα από όσο θα περιμέναμε. Η πρόταση που έγινε από πολλές πλευρές εντός του κόμματος, να είμαι υποψήφιος για την προεδρία του Συνασπισμού, με τιμά ιδιαίτερα» τόνισε στις πρώτες του δηλώσεις ο Αλέξης Τσίπρας, από τον οποίο τα κομματικά στελέχη που τον υποστηρίζουν, προσδοκούν να λειτουργήσει ως «γέφυρα» με τη Νεολαία.

Αποτέλεσμα εικόνας για 5ο συνεδριο συνασπισμου

Οι πιθανές υποψηφιότητες του Παναγιώτη Λαφαζάνη, του Δημήτρη Παπαδημούλη και του Νίκου Χουντή, παρέμειναν απλώς φημολογίες. Έτσι, στο 5ο συνέδριο του ΣΥΝ, που έγινε από τις 7 έως 10 Φεβρουαρίου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντο στο Νέο Φάληρο, παρουσιάστηκαν δύο υποψηφιότητες για την προεδρία του κόμματος, του Φώτη Κουβέλη και του Αλέξη Τσίπρα, που σύμφωνα με τους εσωκομματικούς συσχετισμούς πρόβαλε ως το απόλυτο φαβορί.

Και το επιβεβαίωσε στην κάλπη. Από τους 1.196 συνέδρους που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε 840 ψήφους (70,41%) και ο Φώτης Κουβέλης 342 (28,67%). Την ίδια ώρα, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για την εκλογή των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής επιβεβαίωσαν την κυριαρχία του Αριστερού Ρεύματος στο κόμμα (62,31% των ψήφων). Η Ανανεωτική Πτέρυγα συγκέντρωσε 30,5% και η Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση 2,63% των ψήφων.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οι δύο «μονομάχοι» ανέβηκαν μαζί στο βήμα του συνεδρίου. Στη σύντομη ομιλία του, ο Φώτης Κουβέλης συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι ξεκινά μια νέα εποχή για τον Συνασπισμό. «Από αύριο όλοι μαζί στους πολιτικούς αγώνες» δήλωσε ο ίδιος. Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Συνασπισμού, αλλά και τον Φώτη Κουβέλη, για το κλίμα «πολιτικού πολιτισμού» που επικράτησε στη μεταξύ τους αντιπαράθεση. «Αυτή η εντολή είναι μια εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα» είπε. Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι θα επιδιώξει τη σύνθεση των απόψεων και να φανεί αντάξιος των υψηλών προσδοκιών του κόσμου της Αριστεράς.

Αποτέλεσμα εικόνας για 5ο συνεδριο συνασπισμου

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Εφορευτική Επιτροπή του 5ου Συνεδρίου του ΣΥΝ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από την καρδιά μου όλους εσάς που αυτές τις τρεις ημέρες, με την παρουσία σας, με τον ενθουσιασμό σας, με την αισιοδοξίας σας δώσατε μια ισχυρή εντολή. Κυρίως την εντολή τη δώσατε εσείς με την παρουσία σας και όχι τα αποτελέσματα. Ότι πρέπει να ανταποκριθούμε όλοι μαζί στις υψηλές προσδοκίες του κόσμου της Αριστεράς, τις υψηλές προσδοκίες την κοινωνίας που περιμένει από μας πολλά. Και αυτή η εντολή είναι εντολή ενότητας, αισιοδοξίας και αγώνα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ από τα βάθη της ψυχής μου τον σύντροφο Φώτη Κουβέλη γιατί η παρουσία του έδωσε τη δυνατότητα να διεξάγουμε έναν αγώνα πολιτικά πολιτισμένο, μια αντιπαράθεση ιδεών που καμία σχέση δεν είχε με άλλου είδους αντιπαραθέσεις που είδαμε το προηγούμενο διάστημα. Και αυτό η κοινωνία το έχει κατανοήσει. Ο κόσμος το έχει κατανοήσει. Είτε ο κόσμος που μας συμπαθεί και μας ψηφίζει και μας παρακολουθεί, είτε και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Και αυτό είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του δικού μας χώρου, της κουλτούρας μας, μιας κουλτούρας σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων.

Θέλω να συγχαρώ όλους εσάς που βρεθήκατε εδώ και να δώσουμε μια και μόνη υπόσχεση: Ότι τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσουμε να είμαστε αντάξιοι των απαιτήσεων που είναι πολύ υψηλές. Θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αυτόν τον ενθουσιασμό και αυτήν την αισιοδοξία στην κοινωνία, στους κοινωνικούς χώρους. Διότι η Αριστερά δεν βρίσκεται μόναχα στα συνέδριά της, στα κομματικά της γραφεία. Η Αριστερά πρώτα και κύρια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων. Η κοινωνία περνάει δύσκολες μέρες και πρέπει να αποτελέσουμε μια νέα ελπίδα. Μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Να 'στε όλοι καλά. Καλόν αγώνα σε όλους μας.

Πληροφορίες: sansimera

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)