to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Πώς κερδίζει η Αριστερά;

  29.06.2022 - 20:53

  Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι διαδοχικές και επικαλυπτόμενες κρίσεις έχουν διαρρήξει τις σχέσεις των πολιτών με την πολιτική σε όλη την Ευρώπη. Τα συμπτώματα είναι ορατά: οι αναποφάσιστοι, οι «κυμαινόμενοι» ψηφοφόροι, η αποχή. Η «πασοκοποίηση» μετά το ΠΑΣΟΚ χτύπησε τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία. Παντού ανεβαίνει η Ακρα Δεξιά προσελκύοντας πρώην αριστερούς ψηφοφόρους. Οι κυβερνήσεις χάνουν τις εκλογές παντού, η αντιπολίτευση δυσκολεύεται. Η Αριστερά δεν κρατιέται πάντα στη θέση που την έχει βάλει η Ιστορία και η ιδεολογία της. Οταν περιορίζεται σε μια προγραμματική περιπτωσιολογία δεν αντιστρέφει τη γενική αδιαφορία για τις αντιπολιτευτικές υποσχέσεις. Η αδιαφορία για την πολιτική, η αποχή, η έλλειψη ιδεολογίας αποτελούν τον μεγαλύτερο σύμμαχο των δεξιών κομμάτων.
 • Μαθαίνοντας από την πανδημία

  27.06.2022 - 16:22

  Ο ιστορικός Βάλτερ Σάϊντελ στο βιβλίο «Ο Μεγάλος Εξισωτής» (The Great Leveller) υποστηρίζει ότι τέσσερα είδη κοσμο-ιστορικού συμβάντος έχουν οδηγήσει σε τεράστιες εξισωτικές αλλαγές.
 • Οι δικοί μας «πόλεμοι των πολιτισμών»

  20.06.2022 - 12:20

  Γράφαμε σε προηγούμενο άρθρο ότι η Aριστερά πρέπει να αντισταθεί και να αντιστρέψει την «πνευματική μιζέρια» που μας περικυκλώνει. Υποχρέωση μας να ξαναπιάσουμε το νήμα μιας πολιτικής και πολιτισμικής επανάστασης, να κάνουμε τις αριστερές αξίες μέρος της καθημερινότητας» Μια αριστερά χωρίς ενεργό όραμα, με το εγγενές ηθικό και αισθητικό του στοιχείο, μπορεί εύκολα να διολισθήσει σε έναν οικονομισμό διαφορετικό στο περιεχόμενο, αλλά ομόλογο κάθε μορφής που ιεραρχεί αποκλειστικά την οικονομία. Χρειαζόμαστε μια πολιτιστική αναγέννηση.
 • Η πάλη των ιδεών

  15.06.2022 - 12:23

  Αυτή είναι η διακοσιοστή στήλη των «Πολιτικών και Φιλοσοφικών Επικαίρων» στη φιλόξενη αυτή εφημερίδα. Ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται αδιάκοπα για οχτώ χρόνια. Μου είπαν φίλοι γιατί ανακατεύομαι με εφημερίδες, ιστοσελίδες, γιατί μπαίνω στη δημόσια συζήτηση. Ετσι χάνω το συμβολικό κεφάλαιο μιας μακράς πανεπιστημιακής καριέρας στο Λονδίνο. Δεν συμφωνώ
 • Novartis: To δίκαιο του «τέλειου εγκλήματος»

  12.06.2022 - 18:40

  Λέγαμε στο προηγούμενο ότι η υπόθεση Novartis έκανε διεθνώς γνωστή την αδιαπέραστη ασπίδα προστασίας που δημιούργησε η πολιτική τάξη για τον εαυτό της.
 • Novartis: Το τέλειο έγκλημα

  06.06.2022 - 10:23

  Η πλαστογράφηση του εγγράφου του FBI με την διαγραφή του ονόματος του κ. Λοβέρδου και άλλες παρεμβάσεις «συντακτικής μορφής» μας γύρισε στην ουσία του σκανδάλου Novartis. Η εταιρεία πλήρωσε μεγάλο πρόστιμο στην Αμερικανική κυβέρνηση για τις παράνομες ενέργειες της στην Ελλάδα μετά εξωδικαστικό συμβιβασμό. Η Νέα Δημοκρατία δήλωσε ότι η απόφαση έλεγε ότι «δεν προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων». Αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
 • Οι αρμοί της εξουσίας

  30.05.2022 - 20:13

  Οταν ξεκίνησα την πανεπιστημιακή μου καριέρα στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του τμήματος μου είπε ότι ως ξένος, αριστερός και θεωρητικός θα έπρεπε για να πετύχω να κάνω διπλή προσπάθεια από αυτή των Αγγλων συναδέλφων. Ετσι και με την πολιτική. Τα αριστερά κόμματα πετυχαίνουν μόνο αν υπερβούν τους ορατούς και αόρατους περιορισμούς που επιβάλλει η κοινοτοπία της κανονικότητας και ο συμβιβασμός με τις αποτυχίες τους. Οι καπιταλιστικές σχέσεις στηρίζονται σε ένα συνεχές και συχνά αόρατο υπόστρωμα αποδοχής τους αλλά και σε συνεχείς στοχευμένες ενέργειες προστασίας του συστήματος.

 • Βόρειος Ιρλανδία, the endgame

  23.05.2022 - 18:22

  Οι φετινές εκλογές ανέτρεψαν την ιδρυτική απάτη της επαρχίας. Ήταν η πρώτη φορά που ένα καθολικό κόμμα κέρδισε. Σχολιαστής του BBC είπε το βράδυ των εκλογών, ότι δεν υπήρχε σχέδιο για κάτι τέτοιο
 • Ας μιλήσουμε για τον σοσιαλισμό

  17.05.2022 - 18:13

  Στο αξιακό επίπεδο, σοσιαλισμός είναι η υλοποίηση των θεμελιωδών αυτών αρχών, με τη δημιουργία θεσμών και ριζικές αλλαγές που τις μεταμορφώνουν από την κανονιστική θεωρία στην κοινωνική πράξη
 • Από τον Μάη του 68 στον Μάη του 22

  16.05.2022 - 16:23

  «Τίποτα δεν φαίνεται να απασχολεί ή να ενδιαφέρει πια τους Γάλλους», έγραφε ο Πιερ Βιανσόν-Ποντέ, στις 15 Μαρτίου 1968 στη Μοντ, σε άρθρο με τίτλο «Όταν η Γαλλία πλήττει». Η Γαλλία ζει με ειρήνη για πρώτη φορά εδώ κι έναν αιώνα, εξηγούσε. Αντάλλαξε την ηρωική ζωή με τις ανέσεις της αστικής κοινωνίας. Και βαριέται. Το άρθρο θα έμενε στην ιστορία.
 • Πρόσφυγες: το Απωθημένο του έθνους

  09.05.2022 - 12:05

  O προνεωτερικός κόσμος δεν είχε κράτη με σαφώς καθορισμένα σύνορα και εθνικιστικές ιδεολογίες. Δεν υπήρχε επομένως σαφής ιδέα για το ποιος είναι αλλοδαπός. Τα ταξίδια ήταν περιορισμένα αλλά δεν απαιτούσαν ταξιδιωτικά έγγραφα και διαβατήρια.
 • Η επιστροφή της θρησκείας

  06.05.2022 - 10:17

  Γιατί όμως ξαναγυρίζει η θρησκεία στη Δύση, γιατί σ’ εμάς δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ αυτή η σχέση;

Σελίδες

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)