to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Οπισθοδρομώντας δια της «προόδου»

  26.01.2022 - 17:44

  Να καταλήγεις αντιγραφέας, αντί να προτείνεις το όντως καινόν, είναι μια σκέτη οπισθοδρόμηση, γνωστή σε όλους μας από την πικρή ιστορία της Σοσιαλδημοκρατίας
 • Τα τριάκοντα αργύρια του Κυριάκου Μητσοτάκη

  25.01.2022 - 20:21

  Αλλά και οι ταπεινωμένοι της Αττικής Οδού, μαζί με τους ταπεινωμένους στη Μεσογείων, στην Κατεχάκη ή όπου αλλού, μπορούν να αντεπιτεθούν: αντί να αρκεστούν στα τριάκοντα αργύρια που τους τάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να τα αρνηθούν και να προσφύγουν μαζικά σε αγωγές απαιτώντας διπλά και τρίδιπλα.
 • Ο επικίνδυνος συστημικός «φεμινισμός» και το φεμινιστικό κίνημα

  14.01.2022 - 17:45

  Ξεκινώντας από την κοινότοπη παραδοχή ότι καπιταλισμός και πατριαρχία δεν είναι παρά μονάς εν τη δυάδι, ένα και το αυτό, δηλαδή, σύστημα που βασίζεται στις σχέσεις εκμετάλλευσης, θα έπρεπε, λογικά, να καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως, αναγκαστικά, το φεμινιστικό κίνημα δεν μπορεί παρά να είναι αντισυστημικό. Ανατρεπτικό και αντιεξουσιαστικό. Οπότε, και εξ ορισμού, κίνημα αντικαπιταλιστικό. Μια βαθιά πολιτική δηλαδή και ταυτόχρονα υπαρξιακή διεργασία για την αυτοπραγμάτωση των γυναικών, πέρα από τους επικαθορισμούς και τα στερεότυπα που επιβάλλει η πατριαρχία.
 • Ο Αρκάς και η ευτυχία του μισανθρωπισμού

  04.01.2022 - 19:44

  Όποιος, λοιπόν, μισεί τους εφησυχασμένους, εκείνους που ζουν στην “καρακοσμάρα” τους κατά πως λέει κι ο λαός, “ενώ γύρω τους οργιάζει ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η πατριαρχία”, είναι διότι, πιθανότατα, μισούν τους ευτυχισμένους ανθρώπους. Και τούτο διότι μάλλον οι γονείς τους δεν τους αγάπησαν αρκετά ώστε να τους χαρίζουν κάθε πρωτοχρονιά το φλουρί της βασιλόπιτας. Γίνονται σαν τη Ρόζα, κι επιμένουν να φωνάζουν ενάντια σε έναν κόσμο - “κόλαση αδικίας κι εκμετάλλευσης”, αντί να γίνονται Θανασάκηδες που νοιάζονται μοναχά για το φαΐ και το κορίτσι.

 • Εκκλησία της Ελλάδος: μια δράκα φανατικά αντιχριστιανική

  27.12.2021 - 19:10

  Ας το παραδεχτούμε: η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ακολουθεί καμία από τις βασικές χριστιανικές αρχές και οι περισσότεροι των ρασοφόρων δεν διαθέτουν κανένα από τα βασικά γνωρίσματα του χριστιανού. Συνταυτιζόμενοι με τη Δεξιά ή την ακροδεξιά του Κυρίου, συνταυτιζόμενοι εν πολλοίς με την υπερσυσσώρευση και τον χυδαίο πλούτο, συνταυτίζονται με την εκμεταλλεύτρια τάξη.
 • Ηγεμονίσκοι ελέω λαού, εναντίον του λαού

  14.12.2021 - 08:43

  Μια νέα ιδιότυπη σχέση αυταρχισμού μεταξύ λαών και ηγετών έρχεται να χαρακτηρίσει τις σύγχρονες κοινωνίες της μεταδημοκρατίας, βασιζόμενη μάλιστα στην πεμπτουσία της δημοκρατίας, τις εκλογές. Δηλαδή: η από τα κάτω, με διευρυμένη πάντα τη βάση των εκλογέων, ανάδειξη των αρχηγών των κομμάτων που προσπερνά τα θεσμισμένα όργανα, διαφημίζοντας την “αμεσοδημοκρατία”, καταλύει επί της ουσίας κάθε δυνατότητα ελέγχου του αρχηγού, αφού αυτός θα λογοδοτεί στο απροσδιόριστο σύνολο του “λαού” που τον εξέλεξε και όχι στα ενδιάμεσα, καταργημένα στην πράξη, όργανα. Έτσι ώστε η φωνή λαού να γίνεται φωνή θεού και η ελέω λαού εξουσία να εξομοιώνεται με την ελέω θεού, άλλων, προδημοκρατικών κοινωνιών.
 • Οι από κάτω, σκάστε!

  03.12.2021 - 19:43

  Θα μπορούσε να είναι ένα διαδραστικό θέαμα, ένα καλλιτεχνικό πάρε δώσε υψηλής αισθητικής, καλλιτέχνημα που αναπαριστά τις κοινωνικοπολιτικές σχέσεις, ένας θεατρικός αναστοχασμός, διαλογισμός της ταξικής διαστρωμάτωσης. Μια καλλιτεχνική, διασκεδαστική παρωδία.
 • Οι Μωυσήδες και οι χιλιάδες θάνατοι

  13.11.2021 - 17:35

  Αν ο θάνατος δεν εκληφθεί ως μεταφυσικό γεγονός, που όταν συμβαίνει δεν μας αφορά, αφού περνάμε στην ανυπαρξία, αλλά ως πραγματικά κομβικό και για όσους πεθαίνουν και για όσους μένουν πίσω, τότε η πολιτική του χρήση δεν αποτελεί ύβρι, ούτε εκμετάλλευση.
 • Συνειδητή, δεξιά επιλογή η υποβάθμιση των Τουριστικών Σπουδών

  03.11.2021 - 18:12

  Είναι, βέβαια, παγκοίνως γνωστά τα αισθήματα που τρέφει η κυβέρνηση για τα δημόσια αγαθά όπως παγκοίνως γνωστά είναι και τα αισθήματα εκτίμησης που τρέφει για τους από κάτω, τα στρώματα εκείνα δηλαδή που παραμένουν εξαρτημένα από το μισθό και την εργασία τους. Και είναι επίσης γνωστός ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την κοινωνική διαστρωμάτωση και τις ανισότητες όπως και η επιθυμία της να τις άρει ή να τις διατηρήσει -βλέπε υδραυλικός από το Περιστέρι.
 • Τι ακριβώς συμβαίνει στο «κράτος των Εξαρχείων»;

  27.10.2021 - 17:43

  Τα διαβόητα Εξάρχεια, με την αισθητική, την περιρέουσα κουλτούρα και τον γενικότερο πολιτικό χαρακτήρα που τούτη η γειτονιά εκπέμπει, βρέθηκαν, δεκαετίες τώρα, στο στόχαστρο του βαθέως κράτους. Δίπλα στο πανεπιστήμιο, με το Πολυτεχνείο στα σπλάχνα της, εκτεθειμένη έτσι εξαρχής στον μοντερνισμό των κάθε φορά νέων ιδεολογικών ρευμάτων, το «χωριό» του Λαπαθιώτη, του Παλαμά, της Μπουκουβάλα–Αναγνώστου, της Βέμπο αλλά και της Γώγου, του Άσιμου και του Σιδηρόπουλου, έγινε, από το 1974 και μετά, μια γειτονιά εναλλακτική. Οι δε κάτοικοι που τα διάλεξαν για πατρίδα γνώριζαν ότι απέχει παρασάγγας από τις λοιπές αστικές συνοικίες – υπνωτήρια.
 • Βαθιές ανισότητες μπροστά στην αρρώστια

  20.10.2021 - 16:08

  Μετά τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι κυρίες Γεννηματά και Μπακογιάννη και την έκταση που τούτη έλαβε από το σύνολο των ΜΜΕ, θα έλεγε κανείς ότι θα άνοιγε, επιτέλους, στο δημόσιο διάλογο το μείζον ζήτημα του δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας
 • Στα βουλεβάρτα του ξεδιάντροπου βοναπαρτισμού

  14.10.2021 - 14:48

  Η ξεδιαντροπιά πάει χέρι χέρι με τον ηγεμονισμό.

Σελίδες

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)