to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Κώστας Δουζίνας: «Το αίτημα που διαμορφώνεται είναι να μπορούμε να ζούμε τη ζωή μας»

  13.03.2023 - 18:02

  Με τον καθηγητή Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας Κώστα Δουζίνα είχαμε συζητήσει τον Δεκέμβρη του 2008, στις πλατείες του 2011, στην κατηλειμμένη ΕΡΤ το 2014, όταν τα πλήθη κατέκλυζαν τους δρόμους και χρειαζόμασταν να ερμηνεύσουμε αυτές τις εξεγερσιακές καταστάσεις. Συζητάμε ξανά με τον καθηγητή και πρόεδρο του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την θεωρία του πλήθους, τα αιτήματα που προκύπτουν, την πολιτικοποίηση της νέας γενιάς, την αλλαγή του πολιτικού τοπίου
 • Η ντροπή δική τους, η οργή δική μας

  13.03.2023 - 09:09

  Στο υπουργικό συμβούλιο, το κλίμα σκηνοθετήθηκε –ασεβώς και ανερυθρίαστα– να είναι βαρύ και να προσομοιάζει με αρχαία τραγωδία. Ο μονόλογος, όμως, που γράφτηκε στον πρωθυπουργό θύμιζε περισσότερο ατμοσφαιρικό θρίλερ. Σκέψεις ατάκτως ειρημένες
 • Παραμένουμε Ευρώπη;

  30.01.2023 - 08:44

  Το «μένουμε Ευρώπη» από τους κυβερνούντες και τους ακόλουθούς τους είναι θέσφατο. Το πώς παραμένουμε Ευρώπη, όταν το κράτος δικαίου έχει παραλύσει και παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες δεν τους απασχολεί. Όμως αυτό είναι το καίριο ερώτημα. Και με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο απομακρυνόμαστε από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά στρεφόμαστε και εναντίον του.
 • Η ψήφος θέλει χώρο

  05.12.2022 - 09:14

  Ήταν το 2019, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης περιέγραψε το όραμά του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λέγοντας ότι το ΕΣΥ να γίνει «εγώ», γιατί «θα το πονάει». Τότε, περιέγραφε τους στόχους του για την Υγεία, που ήταν να αντιμετωπίσει τα πρωτεία της Ελλάδας στο κάπνισμα και την παιδική παχυσαρκία, και να μειώσει κατά 25% τα περιστατικά καρκίνου που συνδέονται με το κάπνισμα και τη διατροφή εντός της δεκαετίας. Δεν περιέγραψε κανένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά μόνο έθεσε το στόχο για δύο παθήσεις, υψηλού κινδύνου βεβαίως. Και δεσμεύτηκε ότι θα «προωθεί χωρίς προκαταλήψεις τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ιδιαίτερα στον τομέα των ιατρικών πράξεων, αλλά δίχως επιβάρυνση του πολίτη». «Γιατί πρέπει το κράτος να αγοράζει μαγνητικούς τομογράφους;», αναρωτήθηκε τότε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να αγοράζει τις υπηρεσίες σε καλύτερη τιμή και ποιότητα».
 • Ηλίας Γεωργαντάς: «Επικίνδυνη λογική ότι ο λαός δεν ασχολείται με ζητήματα δημοκρατίας»

  21.11.2022 - 21:40

  "Κυβέρνηση-ζόμπι" χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Ηλίας Γεωργαντάς, προσθέτοντας ότι αυτή "έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση των περισσότερων πολιτών". Η κυβέρνηση αποφεύγει τη διαφάνεια, όπως σημείωσε, για να μην αποκαλυφθεί η στόχευση και το προσδοκώμενο όφελος των παρακολουθήσεων. Κατόπιν, αναφέρθηκε στον ασύμμετρο δικομματισμό και στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση κατέληξε στις αυτοδιοικητικές εκλογές και το στόχο τους
 • Όλγα Θεμελή: «Δεν λειτούργησε για ακόμα μια φορά τίποτα»

  17.10.2022 - 22:10

  Η υπόθεση του δωδεκάχρονου παιδιού που έπεσε θύμα σωματεμπορίας έχει προκαλέσει οργή και θλίψη στο πανελλήνιο. Πίσω από τα συναισθήματα αυτά, αποκαλύπτονται οι ελλείψεις, οι παραλείψεις, η πλήρης απουσία προστασίας της ιερής ανηλικότητας. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης βγάζει την υπόθεση από τα δημοσιογραφικά δόντια και προβάλλει τις ευθύνες της πολιτείας και τις διαψεύσεις της κοινωνίας
 • Αλέξανδρος Κιουπκιολής: «Η ακροδεξιά είναι στην κυβέρνηση, το ζήτημα είναι τι μπορεί να γίνει»

  03.10.2022 - 12:13

  Με αφορμή τις ιταλικές εκλογές συζητάμε με τον Αλέξανδρο Κιουπκιολή, επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Θεωρίας στο ΑΠΘ, για την γενικευμένη άνοδο της ακροδεξιάς και πώς αυτή αντιμετωπίζεται. Όπως επισημαίνει «Η δεξιά ενώνεται πολύ εύκολα, γιατί δεν έχει ισχυρές ιδεολογικές ταυτίσεις πέρα από την εθνική-συντηρητική. Είναι χρέος της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να το κάνει.» Για να συμβεί αυτή η συμπόρευση παραθέτει μια σειρά προτάσεων με εφαρμογή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
 • Αριστείδης Μπαλτάς: «Το συνέδριο αποτέλεσε αναμφίβολα πολιτικό γεγονός»

  02.05.2022 - 11:30

  Λίγες μέρες πριν τις κάλπες της 15ης Μάη, οι οποίες θα αναδείξουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, συζητάμε με τον Αριστείδη Μπαλτά συντονιστή της Επιτροπής Θέσεων του τρίτου συνεδρίου για τα όσα απασχόλησαν το σώμα, για τα κείμενα που ψηφίστηκαν και τα επίδικα που ανέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
 • Κωστής Καρπόζηλος: «Δεν αρκεί να λες τι να γίνει. Δείξτο και κάντο»

  06.12.2021 - 12:05

  Η συζήτηση με τον Κωστή Καρπόζηλο ιστορικό και διευθυντή των ΑΣΚΙ ξεκίνησε από την ιδεολογική αποτίμηση της κυβέρνησης ΝΔ, που εκπροσωπεί "μια απενοχοποιημένη Δεξιά, η οποία νιώθει ότι δεν έχει να απολογηθεί για το παρελθόν της". Πρόκειται για μία κυβέρνηση που ήρθε προετοιμασμένη, που στηρίζεται στη λογική της πράξης. Κατέληξε, ωστόσο, στο μέλημά μας, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στρατηγική του και το πώς θα μπορούσε να πάρει νέα ορμή.
 • Μιχάλης Σπουρδαλάκης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει στρατηγική επειγόντως»

  21.09.2021 - 22:07

  Στη ΔΕΘ τα κόμματα ανοίγουν τα χαρτιά τους, ορίζουν την ατζέντα που θα ακολουθήσουν. Συζητάμε με τον καθηγητή Πολιτικής Κοινωνιολογίας Μιχάλη Σπουρδαλάκη για τη στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και που μπορεί αυτές να οδηγήσουν.
 • Άγγελος Σεριάτος: «Κατέρρευσε οριστικά το αφήγημα περί άτρωτης κυβέρνησης»

  07.09.2021 - 13:30

  Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται πλέον η φθορά της κυβέρνησης. Παρότι φαίνεται πως η ΝΔ ακόμα κυριαρχεί στον κομματικό ανταγωνισμό, συμπιέζεται. Ωστόσο, προς το παρόν, ο κόσμος δεν φαίνεται να αποδίδει άμεσα τις ευθύνες στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές ούτε για την πανδημία και αυτό είναι που τη συγκρατεί.
 • Κώστας Ελευθερίου: «Αν η στρατηγική της ΝΔ αντιμετωπιστεί σαν ένα δεξιό αφήγημα, χάνεται ο πυρήνας της»

  23.06.2021 - 13:34

  Παίρνοντας μια απόσταση από την άμεση επικαιρότητα, συζητάμε με τον Κώστα Ελευθερίου, διδάσκοντα πολιτικής κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ και συντονιστή του κύκλου πολιτικής ανάλυσης στο Ινστιτούτο ΕΝΑ, για την πολιτική συγκυρία, τη στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και το ρόλο του κόμματος στη διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας, αλλά και για να έχει ηγεμονικό ρόλο στην κοινωνία.

Σελίδες

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)