to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version
 • Το ευρωπαϊκό κράτος δικαίου στο κρεβάτι του Προκρούστη

  03.12.2022 - 14:30

  «Η επιλεκτική επίκληση υψηλών ηθικών και νομικών αρχών και τα διαφορετικά μέτρα και σταθμά, αναλόγως των συμφερόντων και των προτεραιοτήτων των μεγάλων δυνάμεων, δεν είναι η ιστορική εξαίρεση, αλλά ο κανόνας»
 • Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα: Μια ιδέα με προοπτικές και προκλήσεις

  04.11.2022 - 13:38

  Του Γιάννη Γούναρη, Δικηγόρου, LLM London School of Economics, Διδάκτορα Νομικής ΕΚΠΑ – Η ανάλυση περιλαμβάνεται στο 9ο Δελτίο Διεθνών & Ευρωπαϊκών Εξελίξεων του ΕΝΑ
 • Ρωγμές στο τείχος ή στα θεμέλια της Ευρώπης;

  01.10.2022 - 18:30

  Επιτέλους, το Βερολίνο δείχνει να αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση δεν πάει και τόσο καλά για τη Γερμανία και ότι, τέλος πάντων, ίσως κάτι πρέπει να γίνει. Ωστόσο, οι ιδέες που βγαίνουν από τα γερμανικά κέντρα εξουσίας, αντί να αμβλύνουν την εντύπωση της αμηχανίας, την ενισχύουν.
 • Τα αδιέξοδα της ΕΕ και η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα» του Μακρόν

  18.06.2022 - 21:02

  Στις 9 Μαΐου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αξιοποίησε την ομιλία του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την Ημέρα της Ευρώπης (η οποία συμπίπτει χρονικά με την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, μια σύμπτωση που έχει τη σημασία της, ιδίως το έτος 2022) για να διατυπώσει μια «καινοτόμα» πρόταση για τον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της ευρωπαϊκής ηπείρου.
 • Εμανουέλ Μακρόν: Ο τελευταίος των ευρωπαϊστών

  08.05.2022 - 18:33

  Η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές έγινε δεκτή με αναστεναγμούς ανακούφισης από μια Ευρώπη που αναζητά απεγνωσμένα συνοχή, ενότητα και μια κάποια ηγεσία στην πιο δύσκολη συγκυρία της νεότερης ιστορίας της. Δυστυχώς για αυτήν, είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι θα τη βρει στο πρόσωπο του επανεκλεγέντα Γάλλου προέδρου, ενώ την ίδια ώρα οι βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, με την κάθοδο ενός ευρύτατου αριστερού συνασπισμού δίνουν προοπτικές αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία.
 • Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;

  12.03.2022 - 19:53

  Για πολλά πράγματα μπορεί κανείς να μεμφθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας. Ωστόσο, η απουσία ειλικρίνειας στην επιδίωξή του να αναδειχθεί η Ευρώπη σε αυτόνομο παγκόσμιο παίκτη δεν είναι ένα από αυτά.
 • 20 χρόνια ευρώ: Αποτίμηση για το παρελθόν και προοπτικές για το μέλλον

  01.02.2022 - 12:25

  Η 20η επέτειος από την κυκλοφορία του ευρώ τιμήθηκε μάλλον υποτονικά, με ένα κοινό άρθρο των μελών του Eurogroup, από το οποίο δεν λείπουν οι γνωστές κοινοτοπίες για το πόσο το κοινό νόμισμα συμβολίζει την «ευρωπαϊκή ενότητα», κάποια ψήγματα αυτοκριτικής για τις αρχικές αδυναμίες στην αρχιτεκτονική του, οι οποίες όμως «αντιμετωπίστηκαν» με αφορμή την κρίση της δεκαετίας του 2010 (παραλείποντας τη «μικρή λεπτομέρεια» ότι χρειάστηκε η θυσία μιας Ιφιγένειας, η οποία εν προκειμένω πήρε τη μορφή της Ελλάδας), και μια αναφορά στα εργαλεία με τα οποία ανταποκρίθηκε σε δημοσιονομικό επίπεδο η ΕΕ στη δεύτερη κρίση, αυτή της πανδημίας, και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Και είναι εύλογη η υποτονικότητα, δεδομένου ότι η ευρωζώνη κάθε άλλο παρά έχει διορθώσει τις μεγάλες δομικές αδυναμίες της κατασκευής της, γεγονός που περιγράφει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της, στο παρόν και στο μέλλον της.
 • Οι πρόσφυγες δεν είναι αόρατοι

  14.12.2021 - 21:20

  Ο Πάπας Φραγκίσκος, από τη Λέσβο, όπου είχε βρεθεί και το 2016 στην κορύφωση της μεγάλης προσφυγικής κρίσης, υπενθύμισε στην τωρινή ελληνική κυβέρνηση, αλλά και σε μια υποκριτική Ευρώπη, ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα δεν έχει παρέλθει.
 • Αυτή, λοιπόν, είναι η Ελλάδα;

  14.04.2021 - 16:01

  Πριν από είκοσι χρόνια, Ελληνας πρωθυπουργός της περιόδου του υπαρκτού εκσυγχρονισμού είχε προκαλέσει αίσθηση στην κοινή γνώμη με την απαξιωτική φράση «αυτή είναι η Ελλάδα» - Γράφει ο δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Γούναρης
 • Ευτυχώς, μείναμε Ευρώπη

  14.10.2020 - 14:35

  Οι άνθρωποι που κρατούν σήμερα το τιμόνι της χώρας επιδεικνύουν εντυπωσιακή άγνοια για το τοπίο που διαμορφώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική.
 • Επίκληση του Διεθνούς Δικαίου a la carte;

  16.06.2020 - 19:20

  Το εάν η Ελλάδα γίνεται αντιληπτή διεθνώς ως υπόδειγμα σεβασμού των οικουμενικών ανθρωπιστικών αρχών ή ως χώρα - φύλακας της Ευρώπης- φρούριο έχει συνέπειες που υπερβαίνουν το ίδιο το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα. Με άλλα λόγια, ό,τι κάνουμε ως χώρα στο παρόν θα το βρούμε μπροστά μας, θετικά ή αρνητικά, στο μέλλον
 • Μετά την πανδημία: Η δυστοπία ως νέα κανονικότητα;

  17.04.2020 - 13:58

  Ισως όχι επαρκείς για ένα καλό σενάριο ταινίας του post-apocalyptic είδους, αλλά συνέπειες που οπωσδήποτε θα επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο ζωής μας την επόμενη μέρα.

Σελίδες

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)